Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.24

Elengedhetetlen a devizahitelek újraszámolása!

eleng---kep-01.png

„Azt kérjük, követeljük a kormánytól,

hogy hosszabbítsa meg a kilakoltatási moratóriumot,

méghozzá addig,

ameddig újra el nem számoltja a bankokat” – mondta a képviselő.

 

 

Az MSZP újra benyújtja erre irányuló,

 

korábban elutasított parlamenti határozati javaslatát,

 

„hogy segítsünk, hogy hogyan kell elszámoltatni a bankokat újra” – közölte.

 

 

https://mszp.hu/hir/hosszabbitsak_meg_a_kilakoltatasi_moratoriumot

 

 

 

 

Nagyon fontos, hogy megértsétek azt, hogy miért kell minden devizahiteles szerződést újraszámolni! Miért kell mégegyszer elszámoltatni a bankokat?

 

Részlet a  2018-as határozati javaslatból:

 

Iromány száma: H/962. 

Benyújtás dátuma: 2018-07-31 13:46 

Parlex azonosító: M72Q6T340001  

 

  Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke 

Tárgy: Határozati javaslat benyújtása Benyújtó: Dr. Tóth Bertalan (MSZP), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Dr. Harangozó Tamás (MSZP), Tóth Csaba (MSZP) 

Határozati javaslat címe: Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről   

 

....

 

  3. Az 1-2. pontokra tekintettel az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy haladéktalanul, de legkésőbb 2018. december 31-ig tegye meg az alábbi intézkedéseket az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok megsegítésére: 

a) nyújtson be törvényjavaslatot, amely az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló 2014. évi LXXVII. törvény alapján forintosított devizakölcsönök újraszámolásáról és a devizakölcsön szerződések módosításáról akként, hogy a forintra váltás, az elszámolás és az árfolyamkülönbözet adósok részére történő megtérítése a felvételkori árfolyamon kerüljön sor;

 

https://www.parlament.hu/irom41/00962/00962.pdf

 

 

Emlékezzünk csak, hogyan is volt 2015 tavaszán, pont 6 éve az elszámolás:

 

  1. Kivették a szerződések számolásából az árfolyamrést, mivel azt a Kúria tisztességtelennek mondta ki. vagyis nem vételi- és eladási deviza árfolyammal számoltak, hanem MNB árfolyammal. Én is vallom azoknak az álláspontját akik szerint nem volt jogszerű úgy életben tartani a teljesen semmis  szerződéseket, hogy a tisztességtelenség miatt kieső bank által használt árfolyamokat az MNB árfolyamával pótolták. Attól tartok az Európai Unió szervezeteiben az erről folyó vita még hónapokig vagy évekig eltart.
  2. Kivették a szerződések elszámolásából az ügyleti kamatemeléseket, mivel azt a Kúria tisztességtelennek mondta ki. Így a szerződésben szereplő kamattal számolták újra a szerződéseket. Én is vallom azoknak az álláspontját, akik szerint nem volt tisztességes ez a megoldás, mivel a kamatlábokat a devizához kapcsolódó kamatszintjez (pl. 3 havi CHF Libor) keleltt volna kapcsolni. Ugyanis ha viseljük az árfolyamromlás terhét, akkor jár nekünk a kamatcsökkentésből keletkező előny. Azt a törvény nem veheti el tőlünk.
  3. Maradt a szerződésben a deviza árfolyamemelkedés hatása, egészen a forintosítás napjáig, az ezt követő árfolyamromlás már nem terhelte a devizahiteleseket, viszont a bekövetkezett árfolyamromlás véglegesen rögzült. Nézzünk egy példát: aki 152,00 forintos CHF árfolyamon kötött szerződést 2007-ben, az egészen 2015-ig viselte az egyre növekvő törlesztő részlet emelkedést, majd 2015 tavaszán átszámolták a banki követelést forintra 256,47 árfolyamon.  

 

Az, hogy „én is vallom azoknak az álláspontját…” azt jelenti, hogy több alkotmányjogi panaszt nyújtottam be Kúria Jogegységi Határozat illetve devizahiteles törvény ellen:

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/alkotmanyjogi-panasz-----77-es-torveny.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/xl---alkotmanyjogi-panasz-1-3.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/alkotmanyjogi-panasz---38-as-torveny.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/alkotmanyjogi-panasz---kuria-2-2014---1-4.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/birosag/ab-panaszom-nem-targyaljak---1-2016.html

 

 

Emlékeim szerint több ezer beadvány volt az AB-nál devizahiteles ügyben

 

https://alkotmanybirosag.hu/devizahiteles-ugyek

 

A NER működésére jellemző módon a legtöbb panaszt az AB be sem fogadta, hanem egyszerűen visszautasította, hogy nem felel meg a beadási feltételeknek. Az AB honlapja csak a befogadott panaszokat tartalmazza.

 

Ha nem történik valami számunkra kedvező döntés valamelyik uniós eljárásban, akkor teljesen mindegy, hogy mi a véleményünk a meghozott törvényekről.

 

Viszont a bankok által használt devizaárfolyammal van mozgásterünk!

 

Mivel a törvényhozás nem végzett teljeskörű megoldást, még most is nyitva a lehetőség. A DH törvény rendezte az árfolyamkockázat kérdését 2015. tavaszától a mai napig és egészen a szerződés kifutásáig, vagy rosszabb esetben a szerződés felmondásáig. Viszont nem rendezte a nagyjából 100 forint CHF árfolyamemelkedés hatását a törlesztő részletre és a banki követelésre, a fennmaradt adósságra.

 

A megoldás rettentő egyszerű: újra el kell végezni a 2015-ös banki számolást, azonban végig a szerződésben szereplő árfolyammal. Így a törlesztő részlet nem változik, mert a kamatemelést már az előző banki elszámolásnál kivették belőle. Most pedig a forintosításig marad a "felvételi árfolyam".

Az árfolyamemelkedés hatása teljesen megszűnik!

 

Az említett példában 152,00 forint CHF árfolyam a „felvételkori árfolyam”. Ezzel az árfolyammal kell a szerződést végig számolni. Majd megállapítani egyáltalán van-e még adósságod a bank felé? Volt-e követelése a banknak egyáltalán akkor, amikor felmondta a szerződést és elindította a végrehajtási eljárást.

 

Amig az új banki elszámolás be nem fejeződik, minden végrehajtást, behajtást, kilakoltatást fel kell függeszteni. Akiknél már mindezek már lezárultak, nyilvánvalóan kártalanítani kell. De ez már egy másik történet….

 

Mit tehetsz most Te az ügy érdekében?

 

Tájékoztasd barátaidat, rokonaidat, ismerőseidet, hogy újra el kell számoltatni a bankokat. Beszélj nekik arról is, hogy különféle akciókkal készülünk a következő hónapokban. Készüljenek tehát, mert érkezni fog hozzájuk is a mozgósító hívó szó!

 

 

MTI-OS közleményünk az újraszámolásról és indokáról

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/mti-os-kozlemeny-az-ujraszamolasrol-es-indokarol.html

 

 

Most a banki elszámoltatással kapcsolatos bejelentés alig-alig ment át a sajtón. Neked kell megismerned a részleteket és tovább adnod!

 

2008-ban viszont az egész sajtó beszámolt erről a tervezett és elengedhetetlen újraszámolási tervről. Pl:

 

 

https://24.hu/kozelet/2018/02/21/megallapodott-a-devizahitelesekkel-az-mszp-parbeszed/

 

 

https://index.hu/belfold/valasztas/2018/02/21/banki_elszamoltatast_iger_az_mszp/

 

 

https://mandiner.hu/cikk/20180822_uj_banki_elszamoltatast_kovetel_az_mszp

 

 

https://merce.hu/2018/07/20/horvat-mintara-oldana-meg-a-devizahitelesek-problemait-az-mszp/

 

 

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/devizahitelesek-mszp-bejelentes-rendkivuli-ules-parlament-fidesz/qvw7vlr

 

 

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/09/06/alljon-a-kormany-a-devizahitelesek-oldalara-keri-az-mszp