Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.08.31

Devizahitel 2022 !!! - és az elfeledett tanulságok

devizahitel-2022-kep---00.png

 

Az MTI OS közleményünk

 

A legfrissebb adatok alapján a vállalatok egyre több devizahitelt vesznek fel, mert a magas forinthitel számukra egyre inkább megfizethetetlen. Azonban nincsenek tisztában azzal a gazdasági törvényszerűséggel, hogy hosszabb távon nem lehet jobban járni a(z „olcsó)” devizahitellel. mint a („drága”) forinthitellel. Törvényszerűség, hogy annak az államnak a pénze gyengül, amelyikben magasabb az infláció (magasabb a kamatszint).

 

Hiába tapasztalta ennek a törvényszerűségnek a bekövetkeztését több millió devizahiteles család az elmúlt évtizedben, ez a törvényszerűség nem lett közismert. Ennek az oka, hogy a Kúria azt a valótlan állítást tette 9 éve (6/2013 PJE), hogy az devizaárfolyam jövőbeni változása előre nem határozható meg (sem az iránya, sem a mértéke). Ezt a valótlan állítást eleve cáfolja a Budapesti Értéktőzsde 2004 októberi tanulmánya és a Magyar Bankszövetség elemzése, mely a devizahitelek „eltérő törlesztési karakterisztikájáról” szól. Azonban ezeket a tényeket a Kúria nem kívánja a mai napig sem figyelembe venni.

 

Az Arany Liliom Alapítvány munkaszervezete, a Hiteles Mozgalom közel 10 éve próbálja beadványaival felhívni a Kúria hamis állításaira a figyelmet, azonban sem a Kúria, sem a MNB, sem a minisztériumok, sem a megkeresett parlamenti bizottságok (magyar és uniós) nem vették figyelembe a közölt tényeket, összefüggéseket, illetve a feltárt ellentmondásokat.

 

Részletek a Hiteles Mozgalom honlapján.

 

http://os.mti.hu/hirek/171255/az_arany_liliom_kozhasznu_alapitvany_kozlemenye

 

A kiegésztés, a háttér:

 

Azért választják most a vállalatok a devizahitelt, amiért 15-20 éve a családok milliói választották: a 11-12%-os MNB alapkamat miatt a forint hitelek megfizethetetlenek.

 

devizahitel-2022-kep---01.png

https://www.portfolio.hu/bank/20220831/lakashitelek-a-koronavirus-legnehezebb-idoszaka-ota-nem-lattunk-ilyet-564211?amp

 

Teljes mértékben elkeserítő, hogy a magyar társadalom semmit sem tanult a devizahiteles családok katasztrófáján. Ennek pedig az az oka, hogy a Kúria hamis megállapításait, a Hiteles Mozgalmon kívül szinte senki sem vonta kétségbe!

A Hiteles mozgalom az elmúlt évben tett kezdeményzéseit könyvekben jelentette meg, ezek a Magyar Elektronikus Könvytárban kivétel nélkül elérhetőek, A valóság és az alátámasztó dokumentumok megismerhetőek.

Akkor volt ilyen magas az alapkamat, amikor indult a jelzáloghiteleknél a devizahitelezés.

devizahitel-2022-kep---02.png

 

"A mostanihoz hasonló szinten legutóbb 2004 májusában volt az alapkamat szintje (akkor a 2003-2004 fordulóján elért 12,5 százalékot faragták le fokozatosan)."

https://telex.hu/gazdasag/2022/08/30/mnb-kamatdontes-alapkamat-emeles

 

 

Ebben az évben, 2004-ben számolt a Budapesti Értéktőzsde árfolyam előrejelzést 10 évre előre. Pontosan jelezték előre, hogy 2014 végén egy CHF 256 forint lesz. Miközben Neked és még 2,3 millió szerződés esetén mondták a bankok: nem kell félni, nem fog a forintot gyengülni.... Napjainkban egy CHF 420 forint!

 

A vállalkozások abban bíznak, hogy ez az árfolyam inkább csökkeni fog, mint nőni...

 

A Kúria közvetlenül felelős azért, amiért vállalkozók nagyon brutális veszteséget fognak elszenvedni a következő években. Mint ahogy brutális veszteséget szenvedtek el a családok milliói a banki megtévesztés miatt az elmúlt 15-20 évben.

 

Ajánlott összesítések:

 

Probléma ismertetés és megoldási út az Igazságügyi bizottságnak 

https://mek.oszk.hu/22700/22795/22795.pdf

 

Újabb két petíció az Európai Parlamenthez

https://mek.oszk.hu/22100/22122/22122.pdf

 

...valamint még egy tucatnyi könyv, könyvecske...

 

Azonban nem csak elemzések és könyvek készültek az elmúlt években. A Hiteles Mozgalom ügyvezetőjének a 11 éve indult pere már a Kúrián van. Így egy, várhatóan tisztességes per kapcsán kiderül a megtévesztés, a baki csalás teljes egészében.

Minden megszerzett ismeret, összefüggés benne van ebben a perben.