Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.05

Csak divat vagy racionális megfontolás devizában eladósodni? - 2004.dec

divat---kep.png

 

Részletek a cikkből és két találós kérdés

 

 

Az autófinanszírozást az elmúlt években meghódító, devizában – főként svájci frankban és euróban – nyilvántartott hitelek a 2003 végén megszigorított lakásrendelet miatt jelentettek vonzó alternatívát a lakosságnak. Így ugyanis az államilag támogatott kölcsönöknél szokásos megkötések nélkül vehettek fel a piaci kamatozású forinthiteleknél akár 10 százalékponttal is olcsóbb kölcsönt. A devizaalapú lakáshitelezés dinamikus növekedését jelzi, hogy az állomány már június végén 80 százalékkal magasabb volt, mint 2003 végén, és elérte a 32 milliárd forintot. Ezzel a bankszektornak sikerült megállítani a tavalyi év rekorderedményességét hozó lakáshitelboom 2003 közepe óta tartó lanyhulását.

Idén júliusban a háztartásoknak nyújtott hiteleknek már hét százaléka volt deviza alapú, a fogyasztási hitelek 13 százalékát valamely külföldi pénznemben tartották nyilván. A Nemzetközi Bankárképző Központ előrejelzése szerint az év végére minden tizedik háztartás külföldi pénznemben fog eladósodni.

A folyamatos devizaeladósodási folyamatot azonban Magyar Nemzeti Bankban (MNB) zord szemekkel nézik.

Ez leginkább abban látszik meg, hogy míg a Szabadság téren a forint pár százalékos, óvatos gyengítésén fáradoznak, addig a bankok a devizahitelek folyamatos terítésével erősítik a nemzeti valutát, ami ellensúlyozza a külföldi állampapír-eladások hatását.

 

Nos itt egy találós kérdés: a devizahitelezés miért erősíti a forintot?

 

A szakemberek szerint egyfajta buborék alakult ki: minél erősebb az árfolyam, annál vonzóbb a devizahitel, aminek felvétele egyre növekvő mértékben erősíti tovább a forintot.

 

Na tessék, ismét a kérdés: a devizahitelezés miért erősíti a forintot?

 

 

A magas piaci forintkamat szint mellett a bankoknak azért sem érdekük a lakáscélú devizahitelezés lassítása, mert ezeken átlagosan kétszer jobban keresnek, mint a támogatott forintkonstrukciókon, mellesleg a marzson a jelzálogbankokkal sem kell osztozkodniuk. Már csak az a kérdés, hogy ez az öngerjesztő folyamat mikor és hogyan torpan meg.

 

 

 Egy november végén tartott konferencián kiderült, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jövőre 6-8 százalékon látná szívesen a kamatszintet, a rendezvényen szintén résztvevő Erdei Tamás 2-3 százalékponttal alacsonyabb alapkamatot tartana elfogadhatónak a jövő év végére. A Bankszövetség elnöke szerint ez a szint várhatóan megállítaná a lakosság devizában történő eladósodását is. A várható árfolyamgyengülés miatt az ideiekhez képest pár százalékkal megduzzadó törlesztő részletekre 2005-ben egészen biztosan számíthatnak úgy az euróban, mint a svájci frankban eladósodók.

 

Egy újabb találós kérdés: miért egészen biztos a törlesztő részlet emelkedése?

 

A borúlátó előrejelzések szerint egy elhibázott jegybanki döntés esetén akár 280-as szintig is süllyedhet a forint, valószínűbb azonban egy 260 körüli árfolyam. Igaz, ez is legalább hat százalékos többletterhet jelentene a devizaadósnak, ha a folyósításnál és törlesztésnél használt banki árfolyamok közti rést nullának vesszük.

 

A fentiek alapján a szakértők véleménye az, hogy az alacsony kamatok és volatilitás miatt a devizahitelek közti választásban továbbra is érdemes svájci frank mellett dönteni.

 

 

https://piacesprofit.hu/gazdasag/csak_divat_vagy_racionalis_megfontolas_devizaban_eladosodni

 

 

LÉGY TÁJÉKOZOTT ÉS TÁJÉKOZTASD A SORSTÁRSAIDAT

ILYEN ALAPVETŐ KÉRDÉSEKRŐL NINCS SZÓ A NAPI MÉDIÁBAN

kapcsolat velünk: hitelesmozgalom@gmail.com