Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.17

Civilként politikusok között - az EP listán

Én ugyanúgy feltettem a kérdést magamnak pár hete, mint gondolom most Tis is:

 

mit keres egy civil devizahiteles

az MSZP EP listáján?

 

lista-kong---kep.png

https://mszp.hu/hir/az_mszp_kongresszusa_dontott_az_ep-listarol

 

Nem illik visszakérdezni, mégis megteszem. Meg van oldva a devizahiteles problémakör?

 

A jelenlegi kormánypárt szerint igen, nincs semmi teendő már. Nincs szükség a Nemzeti Eszközkezelőre sem, egyedül az van hátra, hogy az újraszámolással és forintosítással  módosult szerződések valamilyen módon alakuljanak át fix kamatozásúvá. Ez érint nagyjából 300.000 szerződést, nagyjából 300.000 családot.

 

Van azonban több mint 100.000 család, akik tavasszal vagy önként hagyja el otthonát vagy rohamrendőrök fogják kilakoltatni. Van nagyjából másik 100.000 család, akik már elvesztteék otthonukat, vagy nyomott áron eladták, vagy elárverezte a végrehajtó, vagy külföldre menekültek. Valamint vannak még a csonka családok, ahol egyik szülő az öngyilkosságba menekült kilátástalan helyzetében.

Van több ezer család, akik perlik a bankjukat és elszenvedik bíróságaink vergődéseit. Igen vergődés. Nekünk adósoknak volt 20-30 percünk, hogy megismerjük a szerződést, a devizahitel tulajdonságait. A megismerésben jelentős fogyasztóvédelmi szerepe lett volna a közreműködő közjegyzőknek. Jelezniük kellett volna a szerződés jogi hibáit a szerződéskötéskor. Azonban a közjegyzők elárulták a hivatásukat. A megismerésben jelentős szerepe volt az állami fogyasztóvédelemnek. Tétlenek voltak akkor és tétlenek azóta is. A GVH-ra, a PSZÁF-re illetve az MNB-PFK-ra gondolok. Ők is elárulták a hivatásukat. A bíróságok egy-egy pert 3-4-6 évig tárgyalnak. Vagy eleget tesznek a felső elvárásnak és „kilövik a pereket”, esetleg „meggyógyítják a szerződéseket”, végső lépésként „megadják a kegyelemdöfést”, vagy húzzák halasszák a pert amíg csak lehet.

 

Törvényeket kell hozni, újra kell számolni minden szerződést, fel kell a végrehajtásokat a számolás végéig függeszteni, a károsultakat kártalanítani kell. Ezt követően meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmet, állami ellenőrzés és irányítás alá kell helyezni a végrehajtók intézményét és át kell gondolni a közjegyzők szerepét is.

 

Civilek ezt a törvényhozási csomagot miként tudják megvalósítani?

 

Meggyőződésem hogy parlamenti pártokkal együttműködve.

 

Miért az MSZP?

 

Azért mert a nézeteimhez ez a (jelentősen megváltozott) párt áll a legközelebb. Tényként közölhetem, hogy az elmúlt bő egy évben kiválóan tudtunk együtt dolgozni. Az MSZP ismeri és átérzi a problémáinkat és képes tenni a megoldás érdekében.

 

A nézeteimet megismerhetitek ebből a filmből:

 

 

Én írtam a „forgatókönyvet”, írtam a szövegét (kivéve a videó betét), készítettem a képeket, vettem fel a hanganyagot és ketten vágtuk meg a filmet (tenderezés) 6 éve egy fáskamrában télvíz idején.

 

Miért EP választás?

 

Azért mert devizahitelezés területén dolga van az Európai Unió különböző testületeinek is.

Több uniós országban pusztított a devizahitel, nem csak hazánkban. A kifosztást elkövető (anya)bankok szintén uniós tagországban bejegyzettek. A nemzeti fogyasztóvédelmi törvények uniós előírások alapján születtek – nem ismerek olyan országot, ahol a helyi fogyasztóvédelmi hatóság eredményesen megakadályozta volna a bankok csalásait. Uniós szinten kudarcot vallott a pénzügyi fogyasztóvédelem. A bíróságaink nem tudják értelmezni az uniós fogyasztóvédelmi elveket. Már amelyik bíróság kívánja alkalmazni, több devizahiteles ügyvéd elmondása szerint sok bírót egyáltalán nem érdekli, hogy mi van az uniós irányelvekben. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy sérülnek emberi alapjogaink, a tisztességes bírói eljáráshoz való jog.

 

Októberben már voltunk Brüsszelben:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-brusszeli-megbeszelesek-utani-sajtotajekoztato.html

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/brusszelben-devizahiteleskent-----beszamolo.html

 

A brüsszeli munkát kívánjuk folytatni.

 

A tudásunk, az elszántságunk meg van. Erőre van szükség, mely támogat minket. A támogató erő adja meg a lehetőséget a megoldás megvalósítására.