Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.11

Botka teljesen tájékozatlan és tévedésben van

„A szegedi polgármester a kormány egyik legnagyobb hazugságának nevezte a devizahitelesek megmentését. Hozzátette: 2010–11-ben azt ígérték, megmentik a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket, akik helyzete azóta csak egyre nehezebbé vált. Azt mondta, a devizahitelekkel 2010 tavaszáig, a kormányváltásig nem volt baj, akkor egy svájci frank 180 forintot ért, de néhány hónapos fideszes kormányzás után összeomlott a forint, így a devizahitelesek 70 százaléka lehetetlen helyzetbe került, miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentős árfolyamnyereségre tett szert.”

https://mno.hu/belfold/rendkivuli-ules-lesz-a-lex-ceu-ugyeben-2411919

 

1.

„a devizahitelekkel 2010 tavaszáig, a kormányváltásig nem volt baj”

A szerződésekkel kapcsolatban több tízezer per indult, mivel nem felelnek meg a jogszabályoknak a devizás szerződések. Ezek már a megkötésük pillanatában is semmisek voltak, jelenleg a Kúria elvárásainak megfelelően a bíróságok „gyógyítják meg” a szerződéseket.  A bankok önkényesen emelték a kamatokat (főként 2010-ig), ezért kötelezték a bankokat új elszámolásra (azonban a kamatszintet törvényileg fixálták és nem írták elő a bankoknak, hogy csökkentség olyan mértékben, ahogy  a svájci kamatszint zuhant nullára). A bankok olyan költséget számoltak fel (2010-ig és utána is), melyről a szerződésekben nem adtak tájékoztatást az Ügyfeleiknek. Azért, hogy több százezer szerződés ne legyen emiatt semmis, az elhallgatott költségelemet (az árfolyamrést) tisztességtelennek minősítették.  Hosszan lehetné meg sorolni a szerződések törvénytelenségeit…

 

2.

néhány hónapos fideszes kormányzás után összeomlott a forint”

Az árfolyam alakulása megközelítőleg a kamatparitás elve szerint alakul, ez azt jelenti, hogy annak az országnak a pénze leértékelődik, amelyikben a kamatszint magasabb, amelyikben az infláció magasabb.  2000 után a forint kevésbé romlott, mint kellett volna – 2008 után viszont a forint felülértékeltsége megszűnt. Sem a bankok, sem az MNB, sem a PSZÁF, sem az államilag finanszírozott fogyasztóvédelmi szervezetek nem hívták fel arra a figyelmet a devizahitelezés időszakában, hogy rendkívül veszélyes a devizás kölcsön, mivel teljesen biztosan lehet a forintgyengülésre számítani a futamidő alatt. Arról sem kaptak az állampolgárok tájékoztatást, hogy az csak ideiglenes állapot, hogy  az elmúlt pár évben a forint árfolyama stabil volt. A bankok félrevezető tájékoztatása és az állami szervezetek cinkos közönye hamis illúzióba ringatott több százezer családot. Tévedés, félrevezetés, hogy a fidesz kormányzása miatt romlott a forint. Ez nem más, mint az igazi felelősök elkendőzése.

 

3.

„megmentik a nehéz helyzetbe került devizahiteleseket”

Eddig sem megmentésre volt szükség, hanem arra, hogy érvényesüljenek hazánkban is az uniós fogyasztóvédelmi elvek, a független bíróságokat ne manipulálja a kormány-bankszövetség alkuja,  biztosítva legyen mindenki számára a tisztességes bírói eljáráshoz való alapjog.

 

botka-tajekozatlan---kep.png

 

 

Nem csak Botkától, hanem az összes miniszterelnök jelölttől, sőt az összes parlamenti képviselőjelölttől elvárható, hogy tisztában legyen azzal, hogy mi történt az elmúlt 10-15 évben az ország lakosságával a devizahitelezés kapcsán és azzal, hogy mi történik napjainkban a bíróságokon és az Európai Unió Bíróságán.

 

Bízunk benne, hogy Botka úr pontosítani fogja a kampány időszakban az ismereteit.

 

Botka úr járja az országot, szerencsés lenne, ha a helyben lakók tájékoztatnák Őt a helyzetükről.