Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.04.05

Beszámoló a hatvani HIVATALBÓL

 Beszámoló a HIVATALBÓL. 


Tegnap a hatvani devizás adósok érdekében a helyi csoport tagjainak egy része találkozott Szabó Zsolt (Fidesz) Hatvan város polgármesterével és Parlamenti képviselővel. Ezúton köszönöm Nekik, hogy ezt megszervezték, s tízen meg is jelentünk ott. Először leírnám, hogy miben nem sikerült megállapodni, s utána azt, hogy miben SIKERÜLT. Az előbbiek tudatában talán jobban értékelhető a (részleges) SIKER. Meglepően tisztában van a pénzteremtés szabályaival, és a deviza nyilvántartású forinthitel mérgező voltával, s a PSZAF tökéletlenségével...

- A kormány NEM TUD "felülről ráhatni" az igazságszolgáltatásra és mindenestől semmissé nyilvánítani a szerződéseket, mert sokkal kisebb, a bankok (és multik) elleni fellépés hatására a "tőkeerősségüket" eddig fennen hirdető, és ezzel büszkélkedő anyavállalatoknak, igen nagy befolyása van az EU döntéshozó testületében. Már megint szavazatelvonással fenyegetőznek, olyan miatt, aminél más országok sokkal súlyosabb gazdasági bűnöket követnek el, s nekünk csak fennáll a lehetősége, hogy elkövetjük... (más forrásból azt hallottam, hogy már TALÁN elkészült egy terv a lakossági "devizahitelek" semmisségnél kicsit rosszabb, de gyorsabb megoldására, bár az egyenlőre jegelve van. Addig is az adókkal próbálják megakadályozni, hogy a bankok és a multik pénzt tudjanak kivinni az országból.)

- A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása az önkényes lakásfoglalókat, (önkormányzati) bérlemények notorikus nemfizetőit is érinti. Ezért nem lett ez meghosszabbítva. (Szerintem ez hülyeség, de mind1.) 

- Tájékoztattam a polgármester Urat, hogy minden szerződés semmis, s bírósági ítélet után, a semmisségi elszámolás alapján, az ügyfélnek (ha nem kér vagy nem kap részletfizetést) a maradék összeget egyben kell rendezni kb. 60 napon belül. Ha ismét "összezárnak" a bankok, s pernyertesség esetén nem adnak (formai okok miatt) az illetőnek kölcsönt probléma merülhet fel. Ezért kértem, hogy átmeneti időszakra, néhány hónapra, kaphassanak önkormányzati kölcsönt, míg sikerül elrendezni egy pénzintézettel a maradék részt. Ám az önkormányzatok nem adhatnak kölcsönt. Ilyen mértékű támogatás pedig képtelenség. 

- Korábban próbált megvenni pár ingatlant az OTP faktoringtól, hogy benne maradhassanak a lakók, de a faktoring elzárkózott ettől. 

Amiben sikerült megállapodni:
- A hatvani önkormányzatnak van néhány (többnyire felújítandó) ingatlana amit a kilakoltatottak rendelkezésére tud bocsájtani. Előtte központilag felújítják. Ide csak köztartozás nélküliek költözhetnek be, de lehetőség van ezek egy részét elengedni, illetve olyan segélyt folyósítani, amiből ez rendezhető. 

- Szokott lenni muskátli osztás, és kedvezményes burgonya, hagyma vásár, amiben nem vehetnek részt köztartozással rendelkezők, és egyéb szűrés alapján a "lumpen egyének". Ám ebbe sajnos sok, nem maga hibájából hátrányba került adós is beletartozik. Megpróbálnak valami olyan szabályozást alkotni, hogy a támogatásba belekerüljenek a hitelesek is.

- Tűzifát lehet igényelni következő télre, (város közterületeiről kivágott fákból,) amiről a testület dönt. Beszerez az önkormányzat néhány fatüzelésű kályhát is, amit majd ki lehet kölcsönözni. Lakhatási támogatás szűkös keretéből tudják valamelyest támogatni a víz-gáz-villany tartozást felhalmozókat. 

- Ott hirtelen egy Hölgy kapott egy iskolában takarítói állást, aminek mindenki örült. 

- Jeleztem Neki, mint parlamenti képviselőnek, hogy valahogyan úgy kellene módosítani a törvényeket, hogy MINDENKI kapjon ILLETÉK FELJEGYZÉST pereskedése alatt. Mondta, hogy illeték Mentességet nem lehet adni mindenkinek, de megerősítettem, hogy olyat nem is kérünk, ugyanis BIZTOSAN győzünk a bíróságokon. Ilyenkor a vesztes banknak kell, mintegy büntetésképpen, utólag fizetni az illetéket (állam forráshoz jut), s ezzel a NÉP joghoz jutása nagymértékben javul. Ígéretet kaptunk, hogy beadja a törvénymódosítást. (Persze, hogy ez meg lesz-e szavazva, az más kérdés.) Szintén jeleztem, hogy az újonnan módosított gáztörvényben maradt egy kiskapu. (Eddig a szolgáltató döntötte el, ki lopja a gázt, ezután mindezt a bíróságon kellene bizonyítania, de bizonyos esetben ez kikerülhető.) Erről is kér bővebb információt, hogy törvénymódosítást kezdeményezhessen.

- Sikerült polgármester szinten megerősíteni (a korábban már "alacsonyabb szinten" letárgyalt :) ) ingyenes terembérletet, ahol a helyi embereknek tudunk a témában előadásokat, konzultációkat tartani. Ígéretet kaptunk, hogy ingyenesen bekerül az esemény az önkormányzat által üzemeltetett helyi médiákba is, (TV, újság, sőt szórólap).

- Sikerült abban is megállapodni, hogy valamiféle ANYAGI TÁMOGATÁSSAL az ÖNKORMÁNYZAT TÁMOGATJA A POLGÁRI PEREK INDÍTÁSÁT!!! Ennek kidolgozására módosítani kell a helyi önkormányzati rendeletet. Ez ügyben megyek (megyünk?) jövő hét csütörtökön a jegyző helyetteshez. Akinek van valami ötlete, hogy milyen szövegezés lenne erre alkalmas, az kérem jelezze nekem. HELP!!! Köszönöm.

Összegzés: én azt veszem észre, hogy pártunk és kormányuk, és mi, mint devizások hasonlóan vagyunk, mint a csibék és a kikötözött lábú kotlós. Megint igaz a mondás, hogy "Segíts magadon, Isten is megsegít". Illetve ezt esetünkre lefordítva, Ha a civilek megteszik a saját lépéseiket, az állam/önkormányzat, >egyes lépéseiben< tudja segíteni. Folytatni kell a felvilágosító kampányokat, pl. saját ablakokba kitett, akár csomagolópapírra írt, vagy nyomtatott plakátokkal, (nekem szeptember óta van) egyéni és csoportos beszélgetésekkel, és perekkel. Na és a tömegdemonstrációkkal. 

Talán minden helyi csoport megpróbálhatna beszélni a helyi önkormányzattal, s hasonló alkukat, megegyezéseket kialkudni. Oszd meg, hogy minél többen értesüljenek ezekről a információkról, lehetőségekről!

Üdv: Peti                        

2013-04-05