Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.22

Azonnal fel kell mondani az EBRD paktumot !

sajtaj---08.22.png

 

Az MSZP új banki elszámoltatásra, az adósvégrehajtások felfüggesztésére, valamint arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal bontsa fel a megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal, amely biztosította a bankokat a profitjuk elérésében.
Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy míg a környező országokban megszülettek a döntések százezrek kilakoltatásának megakadályozására, addig ezt Magyarországon akadályozza az a paktum, amelyet a kormányfő 2015-ben kötött az Európai Fejlesztési Bankkal. 
 
Ebben ugyanis szerinte az szerepelt, hogy a hitelek forintosítása egy fillérjébe se kerülhet a bankoknak, de az is, hogy a kilakoltatásokat szigorító, az adós javára döntő szabályokat nem alkothat a magyar parlament. 
 
Hozzátette: ennek betartása miatt kezdődtek újra a kilakoltatások a választás után, eddig több mint 1300 ingatlan esetében. Hozzátette: mintegy 120 ezer lakást érinthet a végrehajtás, ami csaknem 900 ezer ember lakhatását lehetetlenítheti el. 
 
A tájékoztatón Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bankok azzal zsarolják a kormányt: nem hitelezik a magyar államot, ha számukra előnytelen törvények vagy bírósági döntések születnek. Stregova Erzsébet az Adóskamara képviseletében bírálta a szerinte kegyetlen "karhatalmi végrehajtásokat", és azok felfüggesztését kérte.
 
 
 
 
A teljes sajtótájékoztató:
 
 
 
 
 
Előzmények:
 
 
A műsorvezető Vujity Tvrtko.
 
 
Minderre a Fidesz mai MTI közleménye:
 
 

Budapest, 2018. augusztus 22., szerda (MTI) - A Fidesz szerint a szocialisták devizahitelbe hajszolták, majd cserbenhagyták a családokat, és amikor az Országgyűlésben csökkenthették volna a bajba jutott családok terheit, akkor sem tették.

 

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Szakács László szocialista politikus azt mondta, pártja  új banki elszámoltatásra, az adósvégrehajtások felfüggesztésére, valamint arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal bontsa fel a megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal, amely biztosította a bankokat profitjuk elérésében.


    A Fidesz reagálásában azt írta, a szocialisták, a Jobbik és az LMP politikusai a forintosítást sem szavazták meg, a kormány viszont számos intézkedést hozott a devizahiteles családok megsegítésére. 


    Ezek között említették az árfolyamgát bevezetését, a devizahitelek forintosítását, a végtörlesztés bevezetését, és emellett a kormány elszámoltatta a bankokat, és megteremtette az államilag támogatott otthonteremtés feltételeit - olvasható a közleményben.

 

btiv \ bpt

MTI 2018. augusztus 22., szerda 18:23