Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.31

Az MNB elégedett az elszámolással és a forintosítással

Addig nem lesz számunkra megfelelő megoldás, amíg az MNB nem veszi figyelembe a tényeket. A bankrendszer szándékosan, alaposan megtervezve csapta be a magyar fogyasztókat, megtévesztette őket a hatalmas nyereség érdekében. Most cinikusan értelmezhetetlen, átláthatatlan, hibáktól hemzsegő elszámoló leveleket küld, az MNB pedig támogatja ezt az aljas banki viselkedést. Nem hallgatja meg jelzéseinket, nem folytat vizsgálatot, nem felügyeli a bankokat. Nem számít az Ember,  csak a banrendszer működőképessége. Az MNB számára a megoldás a Nemzeti Eszközkezelő és a Csődbiztos, aki ezekkel nem tud élni az vessen magára. Az MNB számára nem megoldás az igazság felderítése, a felelősök megtalálása, bíróság elé citálása és elitéltetése. A toxikus (mérgező) kölcsönök megmaradtak, csak épp forintosítással kissé felvizezték. De attól még halálosan mérgezőek.

 

 

MNB közlemény részletek – 2015. május 30.

 

A 2,1 millió szerződést érintő elszámolással

és az 500 ezer szerződést érintő

lakossági deviza- és deviza alapú jelzáloghitelek konverziójával

a hazai pénzügyi rendszer és ezen keresztül

az egész ország sérülékenysége jelentősen csökkent.

 

Európa egyik legmagasabb

háztartási devizahitel kitettsége az egyik legalacsonyabbá vált,

a GDP arányában 14 százalékról 1 százalékra csökkent.

Az év eleji jelentős svájci frank erősödés is rámutatott,

hogy forintosítás nélkül a pénzügyi rendszer stabilitása

jelentősen meggyengült volna.

 

Bár a bankok toxikus eszközeinek nagy része eltűnt,

továbbra is kockázatot jelent

a nemteljesítő hitelek magas aránya,

a deviza alapú személyi és autóhitelek léte,

valamint az eszköz és forrásoldal közötti lejárati eltérés,

melyek szabályozási beavatkozásokat tesznek szükségessé.

 

 

 

A jegybank időben biztosította a partnerintézmények számára a konverzió és az elszámolás miatt kinyíló devizapozíció zárásához szükséges devizát, mintegy 9 milliárd euró összegben.

 

A forintosítás hatására 500 ezer szerződés 3300 milliárd forintnyi összegben mentesült a heves árfolyammozgások kedvezőtlen hatásától.

 

Az elszámolás és a tisztességes kamatszint helyreállítása következtében az érintett adósok törlesztőrészlete átlagosan 20-25 százalékkal csökkent, de jelentős heterogenitás mellett.

 

Bár a forintosítás következtében záródik a bankrendszer mérlegen belüli devizapozíciója, és a rövid külföldi devizaforrások egy részének visszafizetése is valószínűsíthető, a rövid külföldi forrásokra, valamint a devizaswap-piacokra való ráutaltsággal járó kockázatok tartós csökkentése szabályozói beavatkozást igényel.

 

A devizafinanszírozás megfelelési mutató elvárt szintjének szigorításával (DMM-előírás), a mutató módosításával, valamint a bankok mérlegen belüli denominációs eltérésének korlátozásával (DEM-előírás) ezen kockázatok mérsékelhetők.

 

A jelzáloghitelek forintosításával a forint eszközök és források közötti lejárati megfelelés is romlott, amit egy, a bankokat hosszú lejáratú, jelzáloghitel-fedezetű értékpapírok kibocsátására ösztönző szabályozással lehet kezelni (JMM-előírás).

 

A nemteljesítő jelzáloghiteleket eddig megfelelő piac, társadalmi konszenzus, intézményi háttér és megfelelő jogi szabályozás hiányában nem is tudták hatékonyan tisztítani a bankok. Olyan komplex adósságrendezési eljárásra van szükség, amely korlátozza a morális kockázatot, és a jövőben nem rombolja a törlesztési hajlandóságot, ugyanakkor első fázisában a továbbra is veszélyben lévő ingatlantulajdonosok múltban gyökerező problémáját megoldja.

 

A nehéz helyzetbe került adósok egy része (hozzávetőleg 10 ezer adós) a NET bővítése nyomán, egy másik része (akár 25 ezer adós) pedig a magáncsőd új intézményében találhat megoldást. A fennmaradó problémás portfólió tisztítása még mindig kiemelt cél, hiszen akár százezer feletti szerződésszámról is szó lehet. Az egyes adóstípusok azonosítására az MNB adatbázist hoz létre, ami segíti a megfelelő, testreszabott adósságrendezési csomagok kialakítását.

 

http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2015/mnbhu_sajtokozlemeny_20150529

 

 

mnb-sajtokozl-2015.05.30.---kep.png