Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.06

Az LMP elképzelés hibái, hiányosságai

lmp-hibai---kep.png

 

Amikor ezt a tervet megláttam, egyből írtam Csárdi Antal képviselő úrnak egy e-mailt (2019.04.14.):

 

 

Tisztelt Csárdi úr!

 

Olvastam a felhívását a Facebookon:

 


 

Április 10., 16:10 ·

Az LMP az összes devizahitel újraszámolását kezdeményezi rögzített, 180 forintos svájci frank árfolyamon. A károsultak így forintmilliókat kaphatnának vissza!

Van megoldásunk a problémára, de a Te véleményedre is kíváncsiak vagyunk! Írd meg nekünk a javaslatodat és mi ezt figyelembe véve fogunk továbblépni az ügyben.

 

Köszönöm a lehetőséget, hogy véleményt mondhatunk.

 

A törvényjavaslat indoklásából hiányoljuk annak a ténynek a megállapítását, hogy a bankok megtévesztették és becsapták a családokat. Ez a valós megállapítás szerepelt a kedvezményes árfolyamú végtörlesztés expozéjában. Mivel az LMP törvényjavaslata is a kedvezményes árfolyamú végtörlesztésre utal, nagyon erős hiányérzetünk van.

 

"Az LMP álláspontja szerint ugyanis ennyi – és nem kevesebb –
szükséges ahhoz, hogy az állam utólag orvosolja a 2011-es teljesítőképességhez kötött, azaz a valóban rászoruló hiteladósok számára el nem érhető adósmentéssel okozott hátrányos megkülönböztetést."

 

Arról, hogy miként csapták be a bankok családok százezreit, pár napja írtunk levelet az MNB-nek. Csatolom.

 

Nem csak a "rászoruló hiteladósokat" csapták be a bankok, hanem mindenkit.

 

A kérdés az, és ezzel kapcsolatban várom az LMP válaszát, hogy akkor is kötelezni kell az adósokat az árfolyam emelkedés terhének részleges viselésére, ha becsapták a bankok szerződéskötés idején és azóta is megtévesztésben tartják?

 

 

Üdvözlettel: ….

 

 

 

Amikor pár nappal később, április 25.-én a Kúria előtti tüntetésen (ezen…)…

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/sajtotajekoztato-es-visszhang---2019.04.25..html

 

…találkoztunk, megköszönte nekem az e-mailt és közölte, hogy a tartalmát hasznosítani fogják. Átdolgozzák a törvényjavaslatot.

 

Előző napon többen is ismertették egy beszélgetésen Csárdi Antallal a javaslat hibáit, hiányosságait:

 

 

 

 

 

Nagyon röviden az LMP elképzelés hibáiról és hiányosságairól:

Minden devizahiteles megoldási javaslatnak abból a tényből kell kiindulnia, hogy a bankok becsapták és megtévesztették családok százezreit. Nem mondták el a devizahitel alapvető tulajdonságát: az egészen biztosan bekövetkező forintgyengülés miatt tartós és jelentős törlesztőrészlet emelkedésre kell számítani. A törlesztő részlet emelkedése olyan nagy lesz, hogy pár éven belül magasabb lesz a fizetendő összeg, mint ha a család forint kölcsönt venne fel.

Ezt a tényt ismerik a Bankszövetségben is és az Igazságügyi Minisztériumban is. Érdemes a neten rákeresni az „eltérő törlesztési karakterisztika” kifejezésre.

 

Milyen hazugsággal etettek bennünket évekig?

 

A válság okozta a forint gyengülését!

Senki sem látta előre, hogy a forint gyengülni fog!

A deviza árfolyam változásának sem az iránya, sem pedig a mértéke nem határozható meg előre!

 

Amikor 2011. év végén pl. a 180 forintos kedvezményes árfolyamú végtörlesztésről döntött a Parlament, akkor a felsorolt három állítást igazságként fogadtuk el. Így jónak tűnt az a megoldás, hogy az árfolyamromlás terhéből vállaljanak át egy részt az adósok is. Hiszen senki sem tehet arról, hogy „a válság miatt a forint gyengült…”.

 

Azért, hogy a családok ne tudjanak a devizahiteltől megszabadulni, a NER uralta Parlament olyan törvényt fogadott el 2011-ben, hogy eleve nagyon kevesen tudjanak élni a végtörlesztés lehetőségével. A NER uralta pénzügyi fogyasztóvédelem pedig hagyta, hogy a bankok úgy akadályozzák az adósok végtörlesztését, ahogy csak tudják.

 

2014-ben mindent elkövetett a bankszektor, hogy a forintosítás ne 180-as árfolyamon történjen meg. A NER uralta Alkotmánybíróság pedig jónak tartotta azt, hogy egyesek 180-as árfolyammal szabadulhattak meg a devizahiteltől, míg a többieknek 256-os árfolyam jutott. Ennek egyenes következményeként végrehajtások, kilakoltatások tízezrei…

 

Most, 2019 tavaszán már nagyon is tudjuk, hogy a bankok számítottak a forint gyengülésére. Így a becsapott és megtévesztett családok nem kötelezhetők arra, hogy az árfolyamromlás terhéből bármekkora részt is átvállaljanak.

 

Valóban újra kell számolni minden devizás szerződést, azonban nem 180-as árfolyamon, hanem azon az árfolyamon, melyen a bank a forint kölcsön összegét átszámolta deviza összegre. Az adósnak így pont azt az összeget kell visszafizetni, amit a bank neki forintban adott. Semmi többet. Sem kamat, sem költség nem jár a banknak, mert csalással vette rá az ügyfeleiket a szerződéskötésre. Olyan szerződésre, mely katasztrófába sodorta családok százezreit.

 

Olyan törvény kell, mely kimondja, hogy a bankok becsapták és megtévesztették a családokat, mert így ha a család kártérítés miatt beperli a bankot, akkor már a bíróságnak nem kell arról döntenie, hogy volt-e megtévesztés vagy sem, mivel ezt a kérdést már a törvényhozás megválaszolta. A bíróságnak a perben a fizetendő összeget kell meghatározni. Jogosnak ítéli-e a bíróság azt az összeget, melyet a megkárosított (netán végrehajtás alatt álló, ingatlanát elvesztő, kilakoltatott, külföldre menekült, családtagját elvesztő…) adós kér.

 

Bízunk benne, hogy az LMP átdolgozza az elképzelését és csatlakozik a Jobbik és az MSZP évek óta hangoztatott elképzeléséhez: újraszámolás felvételkori árfolyamon valamint teljeskörű kártérítés.

 

Az LMP honlapján a saját tervükről:

 

Nemzeti egységet a devizahitelesek megsegítéséért!

https://lehetmas.hu/devizahitel/nemzeti-egyseget-devizahitelesek-megsegiteshttps://lehetmas.hu/devizahitel/nemzeti-egyseget-devizahitelesek-megsegiteseert/eert/

 

Az összes devizahitelt újra kell számolni 180 forintos svájci frank árfolyamon

https://lehetmas.hu/devizahitel/az-osszes-devizahitelt-ujra-kell-szamolni-180-forintos-svajci-frank-arfolyamon/

 

Az LMP társadalmi egyeztetést kezdett a devizahiteleseket segítő tervezetről

https://lehetmas.hu/devizahitel/az-lmp-tarsadalmi-egyeztetest-kezdett-devizahiteleseket-segito-tervezetrol/