Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.07

A VILÁGGAZDASÁG HELYZETE 2012

 CSILLIK PÉTER: A VILÁGGAZDASÁG HELYZETE 2012. II. NEGYEDÉVÉBEN

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

csillik-portre-150x150.jpg

1. Roubini 4 állításából hármat (USA lassuló növekedése, EU adósság problémái, Kína és a fejlődök jelentős lassulása) megvizsgáltunk, a negyediket, az iráni atombomba körüli problémákat közgazdasági eszközökkel nem tudjuk elemezni. Mindenesetre nem zárható ki a II. világháború utáni legnagyobb katonai művelet akkor, amikor a világgazdaság teljes válság utáni/alatti átalakulásban van.

 2. Az USA az elmúlt 120 évben évi 1,88%-kal növelte az egy főre eső GDP-t, ez együtt járt azzal, hogy a hitelállomány ennek duplájával emelkedett. Mivel a tőke/termelés hányados minden felmérés szerint 4-nél kisebb szám, és az ajánlott maximális LTV ráta 70%, ebből az következik, hogy a nem túl távoli jövőben a tőkeállomány hitellel telítődni fog, ami a hitelalapú növekedés végét jelenti. Ez nem pusztán az USA ügye, mivel a lényegi innovációkat mind az USA-ban vezették be az elmúlt 100 évben, így kérdéses, hogy a hitelpályás növekedés végén mi várható.

 3. Az USA tőzsdeindexe az elmúlt 110 évben nagyjából úgy alakult, hogy átlagosan 17 évig stagnált, majd 17 éven át a nominális GDP ütem duplájával nőtt. A bika visszatérése annak alapján kb. 2015-re lenne várható, ha nem lenne mindezek feltétele a hitelezés újraéledése is. A gazdaságba pénz kerülhet a hitelen kívül úgy is, ha exportból származik a bevétel, ehhez azonban az USA kereskedelmi deficitjének kellene jelentősen csökkennie.

4. Az EU 5 államát, a PIIGS országokat vizsgáltuk meg, Görögország államcsődje elkerülhetetlennek látszik, erről tanúskodott a jelentősen bővülő államadósság tömege, a lassuló és évek óta zsugorodó gazdasága, magas költségvetési hiánya. Ezzel szemben Spanyolország mutatói többesélyesek, nem túl magas elsődleges egyenleg mellet az adósságprobléma leküzdhetőnek látszik.

 5. A másik három ország, Írország, Olaszország és Portugália átmeneti állapotban van – ha csak újabb segélyt nem kap – a biztosan államcsődbe kerülő Görögország és a „menekülő” Spanyolország között. Mindazonáltal mutatóik nem túl jók. CDS kitettségüket is meghatározza államadósság szintjük. Ha lesz baj a világon, akkor mutatóik alkalmassá teszik őket arra, hogy mind az öt ország belerokkanjon a válságba.

 6. Kína adósság nélküli gyorsan robogó gazdaság, de mostani üteme közel fele a válság előtti növekedési ütemnek. Az export potenciája a világnak rosszabb, mint az elmúlt harminc évből 20 évnek.

7. Roubini központi gondolata volt, hogy a W alakú válság most következő második fázisa azért lesz pusztító, mivel az összes keynesi technikát már elhasználták az első szakasz válságkezelésére, új technika egyelőre nincs.

 8. A világ eddig előbb-utóbb minden válságot leküzdött, reméljük most is így lesz.

 

megj: Csillik Péter a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza