Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.13

A parlament Fogyasztóvédelmi bizottság elnökével – 2011.04.05.

A parlament Fogyasztóvédelmi bizottság elnökével  
2011.04.05.   -  -   Beszámoló
 
 
Előzmény: a Hiteles Mozgalom pár hete elküldte összeállított anyagát és javaslatait a parlamenti képviselőknek és több parlamenti bizottságnak.
 
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke egy hete meghívta több civil szervezet mellett a Hiteles Mozgalmat is április 5.-i ülésére.

Napirendi javaslat:

 
 
 
Tájékozódás a devizahitellel rendelkező, nehéz helyzetbe került fogyasztók problémáinak rendezésére vonatkozó kormányzati elképzelésekről
 
Vagyis ez  lett volna…
 
Az ülést megelőző napon ugyanis kaptunk egy értesítést a bizottság elnökétől, hogy szívesen lát bennünket egy kötetlen beszélgetésen, de a kormány tervezetét tárgyaló bizottsági ülés később lesz megtartva, mivel a kormány nem küldte le tervezetét részükre.
 
A reggeli csúcsforgalomban haladva, az egyik rádió adón Gyurics Dániel (Bankszövetség elnökségi tag, elnök vezérigazgató, OTP jelzálogbank, OTP lakástakarék Zrt) ismertette a szakértőik által kidolgozott terveket. Egy másik rádió adón pedig a kormány terveinek a Magyar Hírlaphoz által megszerzett változatát ismertették.
 
A bizottság elnökének szobájában az asztalon várt minden meghívottat az újságban megjelent cikk, a kormány terveiről. A bizottság elnöke közölte, hogy Ők nem kaptak a kormány részéről megvitatásra előterjesztett terveket, így arról nem tud beszámolni.
 
Miután bele-bele olvastunk a cikkekbe úgy döntöttünk, hogy nem egy újságcikk alapján fogjuk értékelni és véleményezni a kormány terveit.
 
Minden meghívott először lehetőséget kapott a kialakult helyzet ismertetésére. Biztosak lehettek benne, nem tudtok olyan elemet mondani a hitelezéssel és a kialakult helyzettel kapcsolatban, ami ne hangzott volna el részünkről.
 
Egyet értettünk abban, hogy a terheket a hitelfelvevők nem képesek egyedül viselni, szükség van a bankrendszer és a kormányzat teherviselésére is. Hangsúlyosan felhívtuk a figyelmet a kilakoltatások körüli visszaélésekre, a bankok erőfölényére.
 
Kezdeményeztem a beszélgetés során egy bizottság létrehozását, melynek tagja lenne egy-egy fő a PSZÁF-től, a Bankszövetség etikai bizottságától, a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, a Gazdasági Versenyhivataltól és a parlament Fogyasztóvédelmi Bizottságától.
 
A javasolt bizottság feladata:
1. Vizsgálja meg, hogy milyen jogszabályok szabályozzák a pénzintézetek, a végrehajtók, behajtók, működését, ezek milyen összhangban vannak egymással és mennyire felelnek meg a nemzetközi előírásoknak.
 
2. Szúrópróba szerűen vizsgáljanak meg 20 kilakoltatással végződött hitelezést. A hitelszerződés előkészítésétől kezdve a közreműködő rendőrség beavatkozásáig. Vizsgáljanak meg minden lépést, mozzanatot, hogy jogszerű volt-e. Vizsgálják meg az összes közreműködő vállalkozás tulajdonosi körét, a cég adatait és végezzenek adóvizsgálatot ha gazdasági gyanú merül fel valamelyik szereplő esetén.
 
3. A két vizsgálat végeztével állapítsák meg, hogy vannak-e joghézagok, van-e nem szabályozott rész a folyamatokban, mely visszaélésre ad okot.
 
4. A vizsgálat eredményeinek megfelelően hozzák meg a szükséges törvényeket, jogszabályokat. A törvény sértők esetén kezdeményezzenek büntető eljárást, a károsultakat kártalanmítsák.
 
 
A Hiteles Mozgalom napokon belül írásban is elküldi a szóban elhangzott javaslatát a bizottságnak.
 
Két konkrét kérdést tett fel nekünk Simon Gábor a bizottság elnöke:Mi a véleményünk a Nemzeti Eszközkezelőről és egy magáncsőd intézményének a bevezetéséről?
 
Mi civilek, az elhangzottak alapján mindkettő létrehozását szükségesnek látjuk: az Eszközkezelőnek nem csak a „bérlakások” kezelésével, hanem mediátor szereppel is foglalkozni kellene, egy megfelelően kialakított magáncsőd intézmény pedig a bajban lévő hitelesek teljes kifosztását gátolhatná. Azonban szerintünk ezek önmagukban nem oldják meg a fennálló problémákat.
 
 A megbeszélésen részt vettek a civilek részéről rajtam kívül:
 
Barabás Gyula elnök Széchenyi Hitelszövetség
 
Kovács László ügyvezető Banki és Végrehajtás Károsultak Információs Irodája
 
 
2011-04-05
 
 
Szabó József
A Hiteles Mozgalom egyik alapítója
 
A híradások: