Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.04.17

A KORMÁNYZATI ELKÉPZELÉSEK VÁLTOZÁSAI

Idézetek kormányzati anyagokból, első kettő a mai nap is fenn van a kormányzati honlapon, a harmadik a Fidesz honlapjáról:

 
2011. január: A lakosság devizaadósságának megfékezésére még a nyáron életbe lépett az a törvény, amely megszüntetette a jelzáloghoz kötött devizahitelezést. Vagyis a kormány elérte, hogy az emberek otthona nem lehet a kockázatos árfolyam-ingadozás játékszere.
 
2011. április: A jelenlegi helyzetben azonban megfontolandó a lakossági, lakáscélú jelzáloghitelek estén a forint mellett az euróban történő hitelnyújtás lehetőségének újbóli megteremtése.
 
 
2011. január: A moratóriumot két és fél hónapos meghosszabbítása alatt a Bankszövetség és a kormány további egyeztetéseket folytat, és dolgozik a bajba jutott hitelesek védelmét szolgáló elképzeléseken, a terheket a hitelfelvevők, a bankok és a kormány együtt vállalnák.
„ Tárgyalnunk kell és meg kell próbálnunk megállapodást elérni, de azt kell mondanom, hogy ehhez még idő kell. Addig pedig megvédjük a családokat és garantáljuk, hogy mindenkinek lesz fedél a feje fölött” – húzta alá a miniszterelnök.
 
2011. április: A Kormány a fentiek alapján a Bankszövetséggel egy olyan megállapodást kíván kötni, amely a költségvetésre nem gyakorol negatív hatást, és megoldást nyújt.
…a Kormány elő kívánja segíteni, hogy a hitelfelvevőket egy meghatározott ideig ne sújtsa az árfolyamok esetlegesen kedvezőtlen alakulása.
.A bankrendszer stabilitása is fontos érdek, mert csak a kellően stabil pénzügyi rendszer képes a vállalkozások és a lakosság indokolt hitelszükségletéhez a megfelelő forrásokat biztosítani.
 2011.április (2): Az államilag támogatott hitelezésre a költségvetésben ötven-hatvan milliárd forint lesz elkülönítve. Ez a kölcsön váltaná ki a jelenlegi hitelt, feltéve, ha együttműködik az ügyfél.
 

2011. január: …a kormány egy olyan konstrukción is gondolkodik, amely a legvégső fázisba került bajba jutottaknak tudna védelmet adni. Pl. hogyha valaki már jogilag el is veszített e az otthonát, de bérlőként ott maradhasson és akár visszavásárolhassa azt. Ilyen megoldások lebonyolítása, mentorálása lennének a kormány által tervezett Nemzeti Eszközkezelő Társaság feladatai.
 2011. április: ? (semmi hír az Eszközkezelőről)
 2011.április (2): azokban az esetekben, amikor már piaci eszközökkel nem kezelhető a helyzet, szociális bérlakásokká alakítanák át a jelenleg a hitelezők tulajdonában lévő ingatlanokat.