Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.19

a Jobbik devizahiteles terve - 2017.11.18. - MTI

MTI - A Jobbik a felvételkori árfolyamon forintosítaná a devizahiteleket

 

 

Budapest, 2017. november 18., szombat (MTI) - A Jobbik szerint a devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása lenne a valódi segítség a tartozóknak, ezért a párt kormányra kerülése esetén új devizahiteles elszámolást ígér

 

Vona Gábor pártelnök, miniszterelnök-jelölt szombati budapesti sajtótájékoztatóján a devizahitelválságot az elmúlt tíz év a legtragikusabb problémájának nevezte, amit egyik kormány sem tudott megoldani. Véleménye szerint cinikus és igazságtalan a hitelt felvevő embereket hibáztatni a kialakult helyzetért, mert ők kényszerhelyzetben voltak.     A valódi felelősök a történteket tétlenül végignéző szocialista és az álmegoldásokat alkalmazó fideszes kormányok, valamint a pénzügyi hatóságok és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette ki.     

 

A végtörlesztés, a családi csődvédelem és a nemzeti eszközkezelő csak szűk rétegnek segített, az árfolyamgát csak elodázta a probléma eszkalálódását, a piaci árfolyamon történő forintosítással pedig csak az MNB járt jól.     A felvételkori árfolyamon történő forintosítás azonban nem csak könnyítés lenne a családoknak, hanem igazságos is azokkal szemben, akik annak idején forinthitelt vettek fel - mondta, hozzátéve, hogy emellett a bankok és a társadalom közötti megromlott viszonyt is helyre tudná állítani ez az intézkedés.     

 

A Jobbik a jövőben is megakadályozná hasonló helyzetek kialakulását, ehhez a béreket felzárkóztatná a nyugat-európai szintre, bővítené a magyar társadalom gazdasági és pénzügyi ismereteit, és új otthonteremtési akciót indítana, hogy a lakáshoz jutás ne luxus legyen, hanem elérhető opció - hangoztatta Vona Gábor.    

 

A pártelnöktől az újságírók megkérdezték, mi a véleménye Apáti István jobbikos képviselő egy 2011-es nyilatkozatáról, amikor azt mondta, hogy a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztált, és Magyarország az izraeliek szabad prédájává vált. A politikus a műsorban többször utalt burkoltan a zsidóságra, egyebek mellett a kiválasztott nép kifejezést használva. Vona Gábor a választ azzal hárította el, hogy más sajtótájékoztatókon szívesen válaszol a kérdésekre.

    

Z. Kárpát Dániel közölte, nem Apáti István kijelentései döntötték romba ezt az országot, hanem a Fidesz-KDNP és szociálliberálisnak nevezett elődei, így az ő szemetüket kell eltakarítania a Jobbiknak a választási győzelmét követően. Arra a felvetésre, hogy indul-e etikai vizsgálat Apáti István ellen, azt válaszolta, még nem ült össze a Jobbik elnöksége sem ebben, sem más kérdésben. Arra a kérdésre, hogy lemond-e mandátumáról Apáti István, úgy fogalmazott, "ne vicceljünk, a devizahitelesek katasztrófájáról van szó".

MTI 2017. november 18., szombat 15:27

 

Sajnálatos módon, sem az MTI sem más újságiró nem kérdezett rá (viszont a hat évvel korábbi zsidozás nagyon is érdekelte őket...) a Jobbik tervével kapcsolatban fontos kérdésekre:

 • milyen kamatlábakkal történne az újraszámolás?
 • számolnának-e kezelési költséggel?
 • mi a véleményük a bíróságok befolyásolásáról?
 • érvényesül-e hazánkban a jogbiztonság, a jogállamiság?
 • megfelelően működik-e végrehajtás?
 • támogatják-e az elsétálás jogát?
 • mire fordítanák az MNB nyereségét, amit a forintgyengülésen értek el?
 • a közjegyzők megfelelően látták-e el a feladatukat?
 • milyen módon csapták be a bankok az embereket?
 • mi az álláspontjuk arról, hogy a forintos és a devizás kölcsönök egyenértéküek?
 • indokoltnak tartanak-e büntetőjogi eljárásokat?

 

A kérdéseket nem kell sorolni, mivel elhangzottak a parlament devizahiteles vitanapján:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/devizahiteles-megoldas-es-a-bolsevik-forradalmi-hevulet.html

 

 

Érthetetlen! Ha ott volt szinte minden ellenzéki párt, ha ott voltak  a jobbik képviselői, akkor miért nem veszik figyelembe az ott elhangzott problémákat?

 

Érthetetlen! Az újságíróknak miért nincsenek kérdéseik?

 

Mindannyiunk számára az lenne a megnyugtató, ha a választási kampányban a pártok minden probléma résszel kapcsolatban kifejtenék az álláspontjukat és beépítenék a választási programjukba.

 

Az MTI beszámoló alapja az alábbi sajtó tájékoztató volt:

 

VONA18 - A devizahitelek újraszámolásával az adósok megmenthetőek - video

 

 

 

 

A Jobbik honlapján a beszámoló a devizahiteles vállalásról:

 

vona-17.11.18.---kep.png

(ez itt fotó, nem indul a video)

 

 

Vona Gábor a Vona'18 keretében újabb vállalást tett. A Jobbik javaslata a devizahitelesek válságára nyújtana megoldást, ami a pártelnök elmondása szerint továbbra is az ország egyik legsúlyosabb problémája, ami "hosszú évek óta mérgezi a társadalom szöveteit".

 

Vona Gábor szombati sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy pártja rendszeresen megnevezi a magyar társadalmat sújtó legnagyobb problémát, az elvándorlást.

 

Ennek egyik okára, az alacsony bérekre már felhívták a figyelmet és egy európai polgári kezdeményezést is indítottak a bérek mielőbbi felzárkóztatására, azonban a társadalom eladósodottsága, köztük főként a devizahitelek okozta egyéni válságok is arra ösztönzik az embereket, hogy külföldre vándoroljanak annak érdekében, hogy otthonhoz jussanak.

 

"Ha azt mondhatjuk, hogy az elmúlt évek legnagyobb problémája az elvándorlás, kijelenthetjük, hogy a legtragikusabb pedig a devizaválság volt." A családok életét olyan mértékben keserítette meg, az adósokat olyan kilátástalan helyzetbe sodorta, hogy a csapdából sokan nem tudtak menekülni és egyetlen kiútnak azt látták, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek.

 

Vona Gábor szerint jelen pillanatban nem a felelősök keresése, hanem a kialakult helyzet megoldása a legfontosabb a hitelesek számára, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a fideszes és szocialista kormányzatok tétlenségét, a bankok, és köztük a Magyar Nemzeti Bank felelősségét, akik még hasznot is húztak ebből a tragédiából.

 

És el kell felejteni azt a téves, politikai cinizmusnak nevezhető álláspontot, miszerint a hitelfelvevők okolhatók saját helyzetük miatt.

 

A pártelnök úgy véli, a devizás adósok nem hibásak, hiszen a kormányzat és a bankok közösen terelték őket ezen hitelek felé, más lehetőségük nem is igazán volt.

 

Ugyan vannak néhányan, akik valóban maguk miatt kerültek ebbe a helyzetbe, de ez az adósok körének olyan mikrorésze, amiből nem lehet ítéletet mondani az összes hitelfelvevő felett. Az elmúlt évek fideszes megoldási kísérleteinek legnagyobb hibája éppen az volt, hogy a devizások nyakába tette a felelősséget. A Jobbik elnöke sajnálattal konstatálta, hogy pártja álláspontja 2009 óta ugyanaz, mivel a kormányzatok azóta sem tudtak a problémára érdemben válaszolni.

 

Vona Gábor röviden végigvette a valódi segítséget nem nyújtó intézkedéseket. A végtörlesztést, ami nagyon keveseknek és csak a tehetősebbeknek nyújtott segítséget. Az árfolyamgátat, ami csupán a baj elodázására volt alkalmas. A Nemzeti Eszközkezelőt és a családi csődvédelmet, amik ugyancsak a bajba jutottak kis részének adtak lehetőséget a levegőhöz jutáshoz.

 

A forintosításnak pedig egyetlen nyertese van, a válság kialakulásának egyik felelőse, a Magyar Nemzeti Bank. 

 

A Jobbik javaslata szerint újra kellene számolni a hitelesek s a bankok közötti pénzmozgást, és az egyetlen igazságos rendezést a felvételkori árfolyamon történő forintosítás jelentené.

 

"Ez lehet hogy oda vezetne, hogy már nem is a hitelfelvevő tartozik a banknak, hanem a bank a hitelfelvevőknek." A pártelnök szerint ezzel a megoldással elérhetnék, hogy a társadalom és a bankok közötti bizalom ismét helyreálljon, és a forinthitelek felvételének beindulása felpörgetné a gazdaságot.

 

Hangsúlyozta, hogy ez nem segély és nem is a bankok ellen irányuló merénylet, hanem az egyetlen igazságos megoldás. Ötletük pedig se nem unortodox, se nem hungarikum, hiszen a szomszédos Romániában is ezt a rendezési módot választották.

 

Magyarországon véget kell vetni az emberek kizsákmányolásának és a kilakoltatásoknak, amik vagy a hitel nem fizetése, vagy a magas hitelek miatt a közüzemi tartozások felgyülemlése miatt növekednek.

 

Vona Gábor szerint nem csupán arra van szükség, hogy az új elszámolás megtörténjen, hanem hogy megakadályozzák, hogy a továbbiakban ilyen katasztrófa előfordulhasson. Ehhez átgondolt, hosszútávú kormányzati gondolkodás szükséges. A Jobbik a megoldást három pont megvalósulásában látja, amik kormányprogramjukban is szerepelnek.

 

Elsősorban abban, hogy a bérek meginduljanak a felzárkózás irányába. Ennek mielőbbi és biztos megalapozásaként jött létre a béruniós kezdeményezés, ami mára egy pártok feletti kezdeményezés lett, támogatói, aláírói mutatják, hogy társadalmi igény van a bérfelzárkóztatásra. Abban az esetben, ha az embereknek tisztességes bér jár, kevésbé kerülhetnek adósságspirálba.

Másodszor az egyébként is újragondolandó közoktatásban nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a fiatalok vállalkozási ismereteire. Hiszen azzal tisztában vannak, hogy egy mocsári zsurló hogyan szaporodik,de nem tudják, hogy egy vállalkozást hogyan kell elindítani.

Végül egy olyan otthonteremtési program létrehozása, ami abban segít a fiataloknak, hogy a lakáshoz jutások ne luxusnak számítson, hanem elérhető cél legyen.

 

alfahir.hu - jobbik.hu

 

https://www.jobbik.hu/hireink/vona-az-adosok-ne-hibasak