Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.03.05

A Hiteles Mozgalom alapítóinak javaslatai 2011.03.05

Javasoljuk a Kormánynak és a Parlamentnek, hogy javaslatainkat mérlegelje – sürgősséggel tárgyalja meg – fogadja el - és haladéktalanul hozza meg a szükséges törvényeket, végrehajtási utasításokat, és járulékos rendeleteket.

 
Magyarországon – 2002 és 2009 között – több százezren vettek fel devizában és forintban nyilvántartott jelzáloghitelt.
 
A hitel felhasználást követően az adósoknak egyből adó és járulékbefizetési kötelezettségük keletkezett (SZJA, vagyonszerzési illeték, áfa stb). Ezeket a befizetéseket az adósok gyakorlatilag a felvett hitelükből teljesítették. A gazdasági válság hatása legsúlyosabban talán a deviza lakáshiteleseket érte, ezek a hatások mindenki számára ismertek. A Ft hitelesek problémái sajnos kevésbé ismertek.
 
A hitelesek helyzete évek óta folyamatosan romlik, egyre kevesebben bírnak eleget tenni megnövekedett törlesztéseiknek, tartalékaikat felélték, sokuknak közműtartozásaik is vannak, közben élelmes „vállalkozók” lesik, hogy ingatlanjaikat értékének töredékéért végre megszerezzék.
 
Reménytelen gazdasági helyzetük könnyítése érdekében az alábbi szakmai javaslatokat tesszük.
 
1.      A deviza alapú hitelt felvevőknek automatikusan térítse vissza a NAV (APEH) az általuk befizetett vagyonszerzési illeték felét anyagi segítségként.
2.      Az otthonukból kiköltöztetett, a hitelszerződésüket felmondott deviza alapú hitelt felvevőknek automatikusan térítsék vissza az általuk befizetett vagyonszerzési illeték teljes összegét.  Esetükben egyáltalán nem beszélhetünk vagyongyarapodásról.
3.      Azon deviza alapú és Ft hitelt felvevőknek, akiknek a vagyonszerzési illeték késedelmes befizetése után az APEH, illetve a NAV késedelmi kamatot számolt fel, ezt a NAV törölje, és a befizetett összeget utalja vissza.
4.      Minden deviza alapú és Ft hitelt felvevőnek, aki számlával tudja igazolni az ingatlan felújítás, átalakítás költségét, 2002 és 2009 között, a számlán szereplő áfa felét a költségvetés fizesse vissza.
5.      Indokoltnak tartunk – a rendkívüli helyzetre való tekintettel –, olyan segítséget, melyet a forint lakáshitelt felvevők hosszú éveken keresztül korábban megkaptak.  Az SZJA adókedvezmény 2010-re és attól kezdődően a lakáshitel kamatának és egyéb felszámolt költségeinek 33%-ig, maximum évi 200.000 Ft értékig deviza alapú és Ft lakáshitelenként. Az SZJA kedvezményt, a családi adózásnak megfelelően, a jelzáloggal terhelt lakásban élők egymást közt megoszthassák.
6.      Munkanélküliek és kisebb jövedelműek esetén ez a kedvezmény legyen elhatárolható és később, 5 éven keresztül felhasználható.
7.      Kérjük visszamenő hatállyal módosítani a 2010-es SZJA törvényt, hogy a most tavasszal esedékes adóbevallások már ez alapján készülhessenek. Aki már eleget tett adóbevallási kötelezettségének, az nyújthasson be adómódosítási kérelmet.
8.      Azoknak a hitelfelvevőknek, akiknek életkorhatár túllépés miatt, vagy jogszabályváltozás miatt elestek a lakáscélú állami támogatásoktól, a gyermek után járó kedvezménytől (szocpol), tegyék lehetővé, hogy ezt a támogatást elérhessék.
9.      Azon vállalkozók, akik más lehetőség híján kénytelenek voltak a vállalkozásuk fejlesztéséhez deviza alapú vagy Ft jelzáloghitelt felvenni, és a gazdasági világválság vagy a megnövekedett törlesztő részlet miatt nem tudják a törlesztő részleteket fizetni igényelhessék vissza az elmúlt öt évben befizetett iparűzési adó felét és a nyereségi adó felét.
10. A fenti vállalkozók részére különítsenek el az Új Széchenyi Tervben kamatmentes hitelkeretet, hogy lehetőségük legyen korábbi vállalkozásaikat újra indítani. Így lehetőségük lesz újra elindítani vállalkozásukat és a felvett hiteleiket tudják majd törleszteni.
 
 
Úgy ítéljük meg, hogy kéréseink teljesíthetőek, mivel gyakorlatilag a korábban befizetett adóinkból, illetékeinkből kérünk visszatérítést, illetve olyan támogatásról van szó melyek éveken át elérhetők voltak.
 
A visszakapott összeg nagyobb része családjaink megélhetését fogják biztosítani, ezáltal a vásárolt élelmiszerek és iparcikkek, kifizetett közmű számlák után az SZJA a költségvetéshez kerül.
 
Vegyék figyelembe, hogy akiknek a visszakapott összeg segít megőrizni az elmaradt törlesztések befizetése révén otthonát, nem szorulnak később állami segítségnyújtásra.
 
Javaslatunkkal elősegíthető, hogy lakások tízezrei, százezrei spekulánsok kezébe kerüljenek, magyar állampolgárok százezrei, milliói nincstelenné váljanak. Személyes és családi tragédiák nagy része a fenti lépésekkel megelőzhetőek.
 
Tisztában vagyunk vele, hogy ezek az intézkedések nem elégségesnek, de kezdeti lépésként jelzik a kormány és a parlament eltökéltségét a helyzet megoldására.
 
A világ több országában az elmúlt években a kormányok segítettek a bankokon, hogy a válság kedvezőtlen hatásait le tudják győzni, a nehéz gazdasági helyzetet túl tudják élni. Magyarországon is születtek már a rendkívüli helyzetre való hivatkozással extra lépések. Egyértelmű számunkra, hogy a jelenlegi helyzetből saját erőnkből nem tudunk kikerülni.
 
Budapest, 2011. március 05.