Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.17

Ravasz László beszéde a Jobbikos tüntetésen

ravasz-laszlo---kockas---foto.png

 

 

Dr. Ravasz László
2017.12.15. beszéd szövege

 

 

Köszöntöm a megjelenteket!


Először is felmerül a kérdés, hogy miért is vagyunk ma itt? Közel 30 éves bírói múlttal rendelkező civilként, azért fogadtam el a felkérést beszéd tartására ezen a demonstrációm, mert fontosnak tartom felhívnia a figyelmet azon folyamat kiteljesedésének veszélyeire, hogy a 27 éve uralmon lévő a magukat rendszerváltónak hazudó régi és a hozzájuk csapódó új szerencselovagok egyre jobban kezdik monopolizálni a politikai hatalmat.


Mert mi volt ezen rétegnek a célja az elmúlt 30 évben? Semmi más mint, hogy a politikai hatalom monopolizálásán keresztül egymás szekerét tolva vállvetve lopják szét az országot. Ennek elérése érdekében gátlástalanul felhasználták és felhasználják a rendeltetésük szerint a társadalom és az állampolgárok érdekeit szolgálni hivatott állami szerveket és bíróságokat. Ezen szerveken keresztül próbálják megsemmisíteni mindazon demokratikus politikai és civil erőket, szervezeteket, amelyek a társadalom vagy az egyének védelme érdekében ezen politikai túlhatalommal szemben fel akarnak lépni.
Sajnos ez a folyamat egyre jobban kiteljesedik. A legveszélyesebb az, hogy a demokrácia egyik alapkövének tekinthető bírósági szervezeti rendszert is felhasználják a politikai és egyéni érdekeik érvényre juttatásához.

 

Ugyanúgy mint korábban most is politikai irányítás és befolyás alatt állnak a bíróságok, és ezért nem tekinhetőek függetlenek és pártatlannak. Ennek következtében nem tudják betölteni azon jogállami funkciójukat, hogy hatékony védelmet tudjanak nyújtani a kormányzati és egyéb politikai túlhatalom ellen. Nem véletlen, hogy az elmúlt 30 évben minden kormányzati erő arra törekedett, hogy politikai irányítás alatt tudja tartani a bíróságokat. Ez a folyamat mára teljesedett ki. Handó Tünde és az általa a sokszor a joggal való visszaéléssel kinevezett az Ő vazallusinak tekinthető bírósági vezetők még a legminimálisabb szinten sem hajlandók biztosítani az állampolgárok és egyéb szervezetek számára a pártatlan ítélkezést és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

 

A visszaéléseik miatt lehetőségük van arra, hogy jogellenesen ellehetetlenítsenek minden olyan demokratikus pártot, civil mozgalmat, vagy egyéb szerveződést amelyek veszélyeztethetik a politikai egyeduralmát a jelenleg is regnáló hatalmi erőnek. Számos példa van arra, hogy vegzálással, bejegyzésük jogellenes megtagadásával vagy törlésével hogyan lehetetlenítik el ezen szervezetek működését a bíróságok, megakadályozva ezzel a demokráciában elengedhetetlen politikai és társadalmi sokszínűség fennmaradását.
 

 

De nem csak a politikai életben jelent problémát a bíróságok jelenleg is fennálló politika befolyásoltsága. Ez minden ember magánéletére is kihat. Gondoljunk csak vissza hány devizahiteles családot tettek tönkre vagy nyomorítottak meg csak azért, mert a Darák-Wellmann tandem politikai elvárásra végre hajtatta a bíróságokkal azon a kabinet hatalmon maradását biztosító kormányzati és banki paktum legalizálást amely a devizahitelesek teljes kifosztását tette lehetővé. És ennek még nincs vége
 

 

Fennáll még annak a veszélye is, hogy ha a 2018-as választásokon veszítenek a jelenleg is regnáló régi rend hívei, akkor a politika befolyás alatt levő bíróságokkal fogják jogellenesen megsemmisíttetni azon választási eredményeket , amelyek a hatalmuk fennmaradását veszélyeztetik. Nem véletlenül kerül sor most a bírósági szervezet radikális átformálására, és politikai irányultságának az átszabására Handó Tünde által.
 

 

Az a bíró aki pedig nem hajlandó ebben részt venni azt rövid úton még a Lomnici-Baka korszakon is túltéve akár még jogellenesen is eltávolítják a bírói karból. Az ilyen bírók ellen indított fegyelmi és szakmai alkalmatlansági eljárások minden naposak a bírói szervezeti rendszeren belül. De az sem példa nélküli, hogy még a bíró családtagjain is bosszút áll a vezetés, ha a bíró nem áll be a sorba.
 

 

Ennek megálljt kell parancsolni mert, ha nem akkor bármelyik politikai vagy civil szervezettel megtörténhet az ami a Jobbikkal is megtörtént. Senki nincs már biztonságban. Közös összefogással azonban még talán megállítható ez a folyamat. Erről kell, hogy szóljon a mai demonstráció!

Köszönöm a figyelmet.

 

 

2017.12.15. – a beszéd teljes szövege

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2014200915457953&id=1720290178182363

 

-----------------------

 

 

Az alábbi videón a 8. perctől:

 

https://hirtv.hu/video/196966

 

 

-----------------------

 

 

 

 

A HVG beszámolója:

 

Ravasz László táblabíró sokszorosan felülbecsüli a tömeg befogadóképességét. A bíróságok leépítéséről beszél, amellyel a politikai sokszínűséget veszélyeztetik.

A zömében jobbikos hallgatóság viszont még nem hallhatott ilyen sok emelkedett gondolatot a jogvédelemről.

"Nem leszünk Moszkva" – skandálják a tömegből, mikor Ravaszt sikerül egy pillanatra megszakítani.

 

http://hvg.hu/itthon/20171215_jobbik_fakylas_felvonulas_percrol_percre?ver=2&utm_expid=1324304-23.8USXuGWPRhWtdjJmATShwQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20171215_jobbik_fakylas_felvonulas_percrol_percre%2F3%3FisPrintView%3DFalse%26liveReportItemId%3D0%26isPreview%3DFalse%26ver%3D1

 

 

-----------------------------------------------

 

 

Magyar Nemzet beszámoló:

Ravasz szerint nem véletlenül most alakítják át gyökeresen a bírói kart és az intézkedési folyamatot: az ellenállókat akár jogellenesen is eltávolítják a rendszerből, a vezetés pedig a renitens bírók családtagjain is bosszút állhat. Bárkivel megtörténhet, ami a Jobbikkal, de összefogással talán megállítható a folyamat – vélekedett a felszólaló. „Nem leszünk Moszkva!” – skandálta szavai után a tömeg.

https://mno.hu/belfold/a-fidesz-szekhaza-elott-tuntet-a-jobbik-2434199