Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.07

Mi ez a hatalmas vita a pénzteremtés körül?

penzteremtes---index---kep.png

 

Készülve az október 21.-i rendezvényünkre, a neten „bolyongtam” a pénzteremtés témájában.

 

Nézzétek csak, olvassátok!

 

"Néhány nappal ezelőtt az Indexen megjelent Dr. Joób Márk (egyetemi oktató, Nyugat-magyarországi Egyetem, Közgazdaságtudományi Kar) A pénzteremtés forradalma című írása, amiben a föld laposságának híresztelésével mérhető butaságokat állít a pénzügyi rendszer megreformálásáról és a tőle várható megtakarításokról. Olyasmiket, amiért a világ minden egyetemének (bár ezek szerint a Nyugat-magyarországi mégis kivétel lehet) minden bevezető makroökonómiai, pénzelméleti vagy pénzügyi kurzusán azonnal megbuktatnák. Egy szabad országban természetesen mindenki abban hisz, amiben akar, balgaságok terjesztésében részt venni azonban egészen más kérdés. Azóta várom, hogy az Indexen megjelenik valami helyreigazítás-féle, legalább egy bocsi..."

 

 

Én még nem találkoztam olyannal, hogy két egyetemi oktató ilyen mértékben ellenkező állaspontra helyezkedett volna!

 

Valami nagyon nincs rendjén, ha ennyire másként ítélik meg a jelent és a jővő lehetőségeit.

 

Nem (devizahiteles) civilek civakodásáról van szó, hanem egyetemen tanitó oktatókéról!

 

Október 21.-én ugyan nem Pete Péter és Joób Márk lesz a vendégünk, hanem két másik egyetemi oktató, de azért izgalmas déltánra számítok. Egészen biztosan szóba kerül majd az a vita, mely az Index hasábjain folyt a nyáron.

 

A pénzteremtés forradalma

https://​https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/05/28/a_penzteremtes_forradalma/?rnd=543

 

 

Csináljunk egyszintű bankrendszert?!

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/06/03/csinaljunk_egyszintu_bankrendszert/

 

 

2020. október 21.-án 17:30-kor kezdünk!

A bankok pénzteremtése és a devizahitel

a rendezvény címe

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/1.-rendezveny-----2020.-oktober-21..html

 

 Úgy látom, ez a pénzteremtés téma, legalább olyan összetett és izgalmas, mint a mi devizahitel történetünk...

 

"Mivel a jegybankok saját maguk által teremtett pénzzel fizetnek, amikor állampapírokat vásárolnak, ilyenkor az államadósság monetizálását hajtják végre. Ez azt jelenti, hogy az adósságot mint fiskális, vagyis az államháztartást érintő jelenséget monetáris eszközzel, azaz jegybanki pénzteremtéssel kezelik. Az ilyen jegybanki államfinanszírozást a főáramú közgazdaságtan károsnak tartja, ezért a 2008-as válságot megelőző évtizedekben világszerte alig alkalmazták, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 123. cikke pedig kifejezetten tiltja. Akkor hogyan vásárolhatott az EKB az elmúlt években több ezer milliárd euróért állampapírokat? Úgy, hogy az EU-s tilalom az államtól történő közvetlen vásárlásra szól, az EKB viszont közvetve, a kereskedelmi bankokon keresztül vásárolta fel az állampapírokat. Az EKB így kijátszotta az EU-s szabályokat, hiszen az előre bejelentett, közvetett kötvényvásárlás ugyanazt eredményezte, mint ha közvetlenül történt volna. A német alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban nemrég ki is fejezte nemtetszését."

 

""A modern monetáris elmélet (Modern Money Theory: MMT) és az állami pénzrendszer (Sovereign Money System) elmélete is rámutat arra, hogy a hagyományos pénzelmélet tévesen írja le a pénzrendszer működését, amikor azt feltételezi, hogy a bankrendszer szerepe a pénzközvetítés és a jegybankok határozzák meg a forgalomban lévő pénz mennyiségét. A valóságban ugyanis a kereskedelmi bankok teremtik hitelezés útján a forgalomban lévő pénz jelentős részét és a jegybankok a kereskedelmi bankok hitelező-pénzteremtő tevékenységéhez igazodva biztosítják számukra a szükséges tartalékokat és készpénzt."

 

Megfullad a világ az adósságban?

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/05/22/megfullad_a_vilag_az_adossagban/