Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.24

Kúria előtt – 2016.04.28. - Beszédterv

MOZGOSÍTSATOK,

HOGY ÁPRILIS 28.-ÁN SOKAN LEGYÜNK A KÚRIA ELŐTT!

 

ÉN EZZEL A BESZÉDDEL KÉSZÜLÖK - persze még változhat, ha történik valami lényeges csütörtökig.

 

beszedem---wellman---kep.png

 

 

Kedves Barátaim!

 

Pár hete történt, hogy egy magyar állampolgárt fizikailag akadályoztak egy magyar hivatalban abban, hogy éljen állampolgári jogával és népszavazás elindítását kezdeményezze. Heteken keresztül téma volt a médiában: mi hogyan történt, ki mit állított. Pártok fejtették ki a véleményüket, szakértők nyilatkoztak, végül az ügy a Kúriára is eljutott.

 

Mi most itt állunk a Kúria előtt, azonban teljesen más ügy miatt!

 

Nagyon sokan fogják az ismerőseink közül megkérdezni, hogy már megint mi bajotok van?

 

 

Több szálon lehet az eseményeket nyomon követni.

 

 

Az 1. szál .

2015 november végén döntést hozott a Kúria, melyről a Kúria sajtója a Kúria honlapján december 2.-án úgy számolt be, hogy elvi jelentőségű döntés született. December közepén írt levelemben jeleztem a Kúriának, hogy az ítéletet szeretnénk a lehető leghamarabb megismerni és kértem, hogy a lehető leghamarabb tegyék fel a Kúria honlapjára.

Mikor megtudtam a Kúria honlapjáról, hogy törvény írja elő azt, hogy 30 napon belül fel kell tenni a Kúriának a bíróságok honlapjára az ítéleteit, újabb levelet írtam a Kúriának.

Március 24.-én a Kúria egyik vezető bírója azt válaszolta, hogy a novemberi ítélet április elejétől lesz elérhető a bíróságok honlapján.

Az eset nem egyedi, október óta levelezek a Kúriával, mert több ítélet nem lett feltöltve!

 

 

A 2. szál

A Kúria hozott egy ítéletet, mely nem nyerte el egy civil szervezet tetszését, ezért levelet írt a Kúriának. A civil szervezetnek válaszolt a Kúria egyik vezető bírója és jelezte, hogy az ítélet decemberi sajtó anyagát eltávolítatta a Kúria honlapjáról és intézkedett, hogy az ítéletet ne kerüljön fel a bíróságok honlapjára.

 

 

A 3. szál

Több perben hivatkoztak a szóban forgó Kúriai ítéletre, és az ítéletben lévő indoklással megnyerték a pert. Aztán egy per során előkerült a Kúria civilszervezetnek írt levele, melyben a Kúria vezető bírója megígéri a civil szervezetnek, hogy az eljáró bíróságok nem fogják figyelembe venni a Kúria ítéletét. A levelet bemutató ügyvéd kérte a bíróságot, hagyja figyelmen kívül a Kúria ítéletében leírtakat.

 

 

A szálak összefutnak!

A Kúrián a pert egy bank vesztette el, akinek ezt nem tetszett és levelet írt az a  Bankszövetség volt, és a Kúria vezető munkatársa Dr. Wellmann György!

 

 

 

Mi a probléma?

 

 

1.

Wellmann főbíró írja a Bankszövetségnek írt levelében:

„A Kúria a döntést nem tartja irányadónak” – Nocsak, egy főbíró felülbírálhat egy kúriai ítéletet? Kétlem!

 

2.

Wellmann főbíró írja a Bankszövetségnek írt levelében:

„Intézkedésemre már nem szerepel a Kúria honlapján” – Nekem azt válaszolta Wellmann, hogy áprilistól fent lesz a bíróság honlapján. Hazudhat egy kúriai bíró? Vagy bármelyik bíró?

 

3.

Wellmann főbíró írja a Bankszövetségnek írt levelében:

„Az ítélet sajnálatos módon valóban ellentétes az egyik kúriai jogegységi határozattal” – Wellmann egy személyben lefolytatott hirtelenjében egy felülvizsgálati eljárást?

 

4.

A Kúriai jogegységi határozat Wellmann főbíró irányításával született. Ebben igazoltan több pontban is a Bankszövetség álláspontjait fogadták el a Kúrián a Fővárosi Ítélőtábla álláspontjaival szemben.

 

 

Emlékeztek? Voltunk mi már bent a Kúria épületén belül is!

 

Akkor pl. amikor a PITEE per ítéletét mondták ki. Meghívót kapott a sajtó és mi civilek is regisztrálhattunk! Most meg a Kúria titkolja a saját ítéletét!

 

Hogy juthattunk el idáig?

 

Na persze akkor sem volt minden tökéletes. A PITEE perben az ítélethirdetés után mindenki a fejét vakargatta, hogy miként is döntött a Kúria? A sajtó gyorsan közölte, hogy vesztett az adós – aztán pár óra elteltével hírül adták, hogy mégsem!

 

A PITEE perben a Kúria a képtelen volt kimondani nyíltan, hogy a kölcsönszerződés SEMMIS!

Helyette mismásolt, körülményesen fogalmazott.

 

A szóban forgó perben, amit Wellmann titkol, valójában kimondta a bíróság: a tárgyalt kölcsönszerződés forintkölcsön!

 

Ezt állította 2013-ban a Fővárosi Ítélőtábla is: a deviza alapú kölcsönök forintkölcsönök.

 

Hét ügyvéd írt levelet a Köztársasági Elnöknek és vizsgálatot kezdeményeztek. Többen írtak levelet a Kúria Elnökének, a bírósági hivatal vezetőjének. Több újság beszámolt a Wellmann ügyről – és semmi! Mindenki hallgat: Áder, Darák, Handó Tünde és hallgat maga Wellmann György is.

 

Azért jöttem, hogy elmeséljem, mi hogyan történt!

 

Azért jöttem, hogy kifejezzem tiszteletemet a becsületes, felkészült bírók előtt!

 

Azért jöttem, hogy támogassam az ügyvédeink törekvését!

 

Azért jöttem, hogy követeljem Wellmann felmentését és felelősségre vonását!

 

Azért vagyunk itt mindannyian,

hogy ez a botrány ne maradjon következmény nélkül!!!