Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.31

Ellenzéki képviselők az AB-hoz fordulnak - beszámoló a tüntetésről

tunti-03.29---kep.png

 

 

Pénteken egy nagyon jól sikerült tüntetés volt a Kúria előtt. Köszönet a szervezőknek, a Jogállamért Egyesületnek és az Adóskamarának!

 

A Facebookon, a Mércén sokan követték élőben nyomon az eseményeket. A sajtótájékoztató és a felszólalások utólag is megtekinthetők.

 

Szakács László – MSZP és Szepesházi Péter sajtótájékoztatója:

 

https://www.facebook.com/mszpfb/videos/1082114148663402/

 

 

 

 

Két parlamenti képviselő szólalt fel a tüntetésen:

 

Z. Kárpát Dániel - Jobbik

 

https://www.facebook.com/zkarpatdaniel/videos/258195718458394/

 

 

Szél Bernadett – független parlamenti képviselő

 

https://www.facebook.com/szelbernadett/videos/2429772710613970/

 

 

 

A tüntetés teljes, három órás felvétele:

 

https://www.facebook.com/molnarf.arpad.eli.1/videos/392940978208430/

 

 

Cikk és 1,5 órás közvetítés a Mércén:

 

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/2204954109817505/

 

https://merce.hu/2019/03/29/az-mszp-vel-tuntettek-a-devizahitelesek-a-kilakoltatasok-ellen/

 

 

 

Részletek sajtóbeszámolókból:

 

 

„ (Szepesházi Péter) … a magyar jogszabályokban a törvény erejénél fogva úgy rendelkeztek a szerződések sorsáról, hogy az ellentétes volt az adósok érdekeivel. Az EUB döntés ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályok szerint ezt csak abban az esetben teheti meg a jogalkotó, ha azzal a fogyasztó érdekeit képviseli. Vagyis az ezzel ellentétes magyar jogszabályok az erősebb uniós jogba ütköznek. Azt azonban tudni kell, hogy az unió bírósága csak iránymutatást adhat, a döntést minden konkrét esetben a magyar bíróságnak kell meghozni.

 

Azért döntöttünk a hibás passzusok megsemmisítését kérő alkotmánybírósági beadvány benyújtásáról, hogy felszabadítsuk az utat a magyar bírók előtt. Mert ha az Alkotmánybíróság nem dönt, akkor minden marad a régiben. Mi magunk is megtettük volna, de a vonatkozó jogszabályok szerint ezt civilként nem tehettük meg, arra csak a kormánynak, illetve az országgyűlési képviselők legkevesebb negyedének van lehetősége.”

 

„A tüntetésen az MSZP elnökhelyettese, Szakács László bejelentette, hogy a civilek által elkészített indítványt, amely szerint a szerződéseket újra kell vizsgálni a legutóbbi uniós döntés fényében, az MSZP kezdeményezésére az ellenzéki pártok közösen nyújtják be az Alkotmánybírósághoz.”

 

https://magyarhang.org/gazdasag/2019/03/30/az-alkotmanybirosag-ha-akarja-megoldhatja-a-devizahiteles-problemat/

 

 

„Áprilisban beadják az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz azt a civilek által előkészített indítványt, miszerint valamennyi devizahiteles szerződést felül kell vizsgálni a strasbourgi Európai Bíróság erről szóló márciusi döntése nyomán - mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Népszavának tegnapi sajtótájékoztatóját követően. Ehhez 50 országgyűlési képviselő aláírása szükséges, amit jövő héten szeretnének összegyűjteni. Az ellenzéki politikus azt is követelte, hogy a fűtési szezon befejeztével se szűnjön meg a kilakoltatási moratórium, ami jelenleg egymillió embert fenyeget.”

 

https://nepszava.hu/3030818_a-devizahitel-szerzodesek-nem-reszlegesen-hanem-teljesen-ervenytelenek-errol-donthet-az-alkotmanybirosag