Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.25

Devizahitelesek egységes fellépéssel, megoldási javaslattal – 17.11.23.

Devizahiteles megmozdulások voltak Gyurcsány Ferenc és több bankvezető házánál november 23.án.

 

Az elsődleges követelés a végrehajtási eljárások azonnali felfüggesztése.

 

A rendezvény végén Kerékgyártó Katalin olvasta fel a devizahitelesek követeléseit:

 

 

1., December 1-től függesszék fel a végrehajtási folyamat teljes egészét a közjegyzői záradékolásoktól kezdve az árverezéseken, a kilakoltatásokon át, a birtokba adásokig. Ez a folyamat tartson az uniós irányelv értelmezésével és alkalmazásával kapcsolatban folyamatban lévő előzetes döntéshozatali eljárások C-51/17) befejezéséig illetve addig, amíg egy erre a célra alakult bizottság / civil szakértők részvételével/ ki nem vizsgálja a devizahitelezésnek nevezett folyamat főbb pontját.

 

2., Elsődlegesen, hogy a közjegyzői tevékenység folytán kiállított közokiratok minden pontja megfelel-e a törvényi szabályozásnak, lévén ez a devizahiteles társadalom egészére hatással bíró közokirat.

 

3. Vizsgálja a végrehajtók eljárását, tekintettel az aránytalanul magas költségekre, a számos alkalommal tapasztalt visszaélésekre.

 

4., Tekintettel a hatalmas számú végrehajtási eljárásra a kormány és a szakmai civil csoport nyújtson be a parlamentnek egy Adós Amnesztia Törvénycsomagot, amelyben többek között az alábbi sarkalatos kérdéseket szabályozni kell:

- legyen joga az adósnak, vagy családtagjának a pénzintézettől, vagy követeléskezelőtől megvásárolni a követelést vagy egyéb végrehajtás alá vont ingatlant, ingóságot olyan feltételek mellett, mint ahogy a végrehajtási folyamat egyéb szereplői jogosultak erre ma is - az adósnak legyen elővásárlási joga a fenti pontban vázolt esetekben

 - a pénzintézetek vállalják, hogy piaci feltételekkel vagy kedvezményesen kölcsönt adjanak azoknak is, akik jelenleg negatív adóslistán vannak és részt vennének az Adós Amnesztia Törvénycsomag adta lehetőségben

-az Adós Amnesztia Törvénycsomagnak legyen az az elsődleges célja, hogy a devizahitelezésben részt vevők garanciát vállalnak arra, hogy az adósrabszolgaság további terjedésének nem adnak teret.

 

kati---kep.png

 

Az elhangzott követelés pontosítása, indoklása még a hétvégén várhatóan elkészül. A legfőbb probléma, hogy a bankok tudtak arról a kölcsönszerződés aláírásakor, hogy forint gyengülés várható, azonban ezt nem közölték. Gyakorlatilag tudatosan olyanoknak adtak devizás kölcsönöket, akikről tudható volt, hogy nem lesznek képesek fizetni a törlesztő részleteket - nem fogják tudni visszafizetni a kölcsönt a bank devizás számolása szerint. Ez van a jelenlegi 900.000 banki végrehajtás nagy része mögött. Mindenképpen célszerű beépíteni a Devizahiteles Vitanapon elhangzott (2017.11.06.) problémákat is – illetve az ott elhangzott javaslatokat:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/devizahiteles-megoldas-es-a-bolsevik-forradalmi-hevulet.html

 

 

Összefoglaló a Gyurcsány háza előtti devizahiteles megmozdulásról:

 

 

 

 

A sajtó egy része beszámolt a devizahiteles megmozdulásról – azonban a követeléseket meg sem említették:

 

 

Gyurcsányt vonnák felelősségre a devizások

http://magyaridok.hu/belfold/gyurcsanyt-vonnak-felelossegre-devizasok-2491756/

 

 

Bán Károly: Gyurcsány, a főbukméker

http://magyarhirlap.hu/cikk/104072/Gyurcsany_a_fobukmeker

 

 

Devizahitelesek fogtak össze Gyurcsány ellen

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2017/11/24/devizahitelesek-fogtak-ossze-gyurcsany-ferenc-ellen

 

 

Részlet a Gyurcsány lakossági fórumáról beszámoló MTI hírből:

 

Gyurcsány: kárpótolni kell a rendszer meghurcoltjait

Esztergom, 2017. november 22., szerda (MTI) - Erkölcsi és anyagi értelemben kárpótolni kell ennek a rendszernek a meghurcoltjait, akiket koncepciós eljárásokban tettek tönkre - mondta Gyurcsány Ferenc szerdán Esztergomban tartott lakossági fórumán.

 

"Nem tudjuk visszaadni nekik az elveszett éveket, de legalább megmutathatja Magyarország új kormánya, hogy nem lép át ezeken az igazságtalanságokon" - tette hozzá a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 250 érdeklődő előtt.


    A politikus a károsultak közé sorolta a devizahiteleseket, a Quaestor-ügy kárvallottjait, az állami földekről kiszorított gazdákat és a korábbi rendszer szerinte politikai okokból elítélt embereit.


    Gyurcsány Ferenc rámutatott, hogy a devizahitelben ragadt adósok pénzéről a bank már lemondott, az összeget leírta, és mégsem mondják azt az adósoknak, hogy a leírt, csökkentett részen törlesszék a hitelt.


    "A hiteleket leírt értéken át kell adni az államnak és fel kell ajánlani a károsultaknak, hogy nulla százalékos kamattal törleszthessenek. Ha nem bírják, akkor tisztességes díjért maradhassanak a lakásban, részben bérlőként, részben tulajdonosként" - jelentette ki a párt elnöke.


    Gyurcsány Ferenc leszögezte, a devizahitelek körül kialakult helyzetben hitelfelvevőknek is van felelőssége, de ebben osztozni kell benne a bankoknak és az államnak.