Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.12

Azt mondta Surányi a mai rendezvényen….

 Azt mondta Surányi György a mai devizahiteles rendezvényen….

 

okopoli-jun-12--1-.jpg


…hogy minden devizahitel mögött volt és van deviza, a bankok vagy vették, vagy csere útján jutottak hozzá.

 

Az hogy én, több MNB tanulmányban olvastam, hogy nincs deviza a devizahitel mögött….meg hogy láttam bankok éves kimutatásában, hogy lényegesen kevesebb a CHF forrás, mint a CHF eszköz. Ez nem igaz. Ilyet nem olvashattam. Nem is érthetek én ilyen dolgokhoz, a bankárképző egyetemen is fél évig oktatják. Ezek bonyolult dolgok.

 

Tételezzük fel pár gondolat erejéig, hogy úgy van, ahogy Surányi György mondta.

 

Van a banknak 10 dobozban 15-15 millió forintja. Valami betétes berakta (legyen Sanyika), vagy adta befektető jóságos külföldi bank hogy helyezze ki a hitelre éhes magyar embereknek a hazai bank.

 

sur-01.png

 

Bemegy Pista bá’ a bankba és kér 15 millió forintot kölcsön, CHF elszámolással. Az árfolyam pont 150 Ft/CHF. A bank vesz CHF-t valahol 15 millió forintért. Ez pontosan 100.000 CHF.

Oda adja a Pista bá’-nak a 100.000 CHF-t a bank, majd meg is veszi tőle egyből 15 millió forintért.

 

Most Pista bá'-nak ott van a kért 15 millió forintja. A banknak van 8x15 millió forintja és 1x 100.000 CHF.

 

sur-02.png

Most jön Kati nénje. Neki is 15 millió forintra van szüksége CHF elszámolással. A banknál épp ott van az ennyit érő 100.000 CHF, most vette meg a bank Pista bá’-tól.

 

Oda adja tehát a bank a 100.000 CHF-t Kati nénjének, majd gyorsan meg is veszi tőle. Mi a ménküt kezdjen Kati nénje a CHF-fel, neki forint kell!

 

 

Most Pista bá’-nak ott van a kért 15 millió forintja és Kati nénjének is ott van a kért 15 millió forintja. A banknak van még 7x15 millió forintja és ott van még 1 x 100.000 CHF is.

 

sur-03.png

 


Bemegy Móricka a bankba, szüksége van 15 millió forintra CHF elszámolással….

 

Ugye tudjátok folytatni.

 

Most tegyük még hozzá, hogy a bank mindig váltotta a pénz, vételi és eladási árfolyammal számolt… Mert ugye váltás is volt, nem csak úgy mintha, hanem igazándiból.

 

Surányi György szerint a Kúria téves döntést hozott, hogy azt állította, hogy a CHF csak egy elszámolási mód, és nincs sem CHF vétel, sem CHF eladás. Surányi György tudja, volt bankigazgató is és volt MNB elnök is. Tudja mit beszél!

 

Valóban sokat kellene hogy tanítsanak engem, hogy azt állítsam mint Surányi György: minden deviza hitel mögött deviza van.

 

Halkan jegyzem meg, hogy Róna Péter sem osztotta Surányi György fenti véleményét…

 

 

Még halkabban jegyzem meg, hogy annak a betétesnek, aki a 10 x 15 milliót elhelyezte a bank, a bank továbbra is forinttal tartozik. Tehát a forrás nem változott azzal, hogy a bank vette és eladta a CHF-t, maradt a forrás a jó magyar forint.

 

Szóval ha Sanyika bemegy a bankba a 150 millió forintjárt, a betétjéért, akkor ő forintot fog követelni a banktól, mert azt helyezett el és nem CHF-t.

 

 A teljes rendezvény hamarosan látható lesz itt:

http://www.okopolisz.eu/videos

 

A rendezvényről:

http://www.okopolisz.eu/articles?ar_id=170