Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.22

Az OBH az idei évet a közérthető bíróság évének szentelte

kozerthetoseg-a-birosagokon---kep.png

 

Dr. Handó Tünde.. beszédében kiemelte, az elmúlt években alapvető szemléletváltás zajlott le a bíróságokon: a bezárkózás helyett a nyitottság és a működés szolgáltató jellegére helyezik a hangsúlyt és ezen szempontokat a kommunikációban is kifejezésre juttatják. Elefántcsonttoronyban tarthatja a bíróságokat az is, ha a szövegeik túlságosan terjedelmesek, bonyolultak, jogi zsargont használnak. Ezért a bírósági kommunikációban empatikus fogalmazásra van szükség. Az OBH elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz összeegyeztetni a közérthetőséget és a szakszerűséget.

 

http://birosag.hu/media/aktualis/kozerthetoseg-birosagokon-az-v-birosag-es-kommunikacio-konferencia-elso-napja

 

 

William Valasidis, az Európai Unió Bíróságának sajtófőnöke nyitóbeszédében a sajtóközlemények és a sajtó felé közölt nyilatkozatok fontosságát hangsúlyozta, hiszen azok az állampolgárokhoz is szólnak. Emiatt elvárás, hogy az írásbeli és szóbeli kommunikáció során mindvégig érvényesüljön a közérthetőség követelménye, a bonyolult megfogalmazásokat kerülni kell. A sajtófőnök kisfilmeken keresztül szemléltette, hogyan lehet közérthető üzeneteket közvetíteni az állampolgárok felé. Előadásáról és a konferencián szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

 

 

 Részletek a riportból:

 

A közérthetőség szerves része a kommunikációnak, mindig fontos. Ha nem érthető, amit kommunikálsz, az nem kommunikáció, hiszen az üzeneted nem ér célba, pedig pont az lenne a lényeg. Egy ilyen konferencián, ahol bíróságok kommunikációjáról beszélünk – de beszélhetnénk akár üzleti kommunikációról is – a közérthetőségnek a beszélgetés részét kell képeznie. Örülök annak, hogy idén erre koncentrálunk.

 

 

A bíróságok munkája az ítélkezés, amivel hatással vannak az emberek életére. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogyan érinti ez az életüket. A közérthetőség rendkívül fontos téma, ahogy az ma reggel is kiderült. A jogászok szakzsargont használnak, ami nem mindig érthető az átlag állampolgár számára.

 

http://birosag.hu/sites/default/files/valasidis_interju_kesz.pdf

 

 

Valamint még további infók:

 

http://birosag.hu/media/aktualis/kozerthetoseg-birosagokon-lezarult-az-v-birosag-es-kommunikacio-nemzetkozi

 

 

 

JAVASLOM

 

Ha valaki nem ért valamit az ítéletében, az haladéktalanul írjon az OBH-nak egy tájékoztató levelet.

 

 

Országos Bírósági Hivatal

 

Cím: 
1055 Budapest, Szalay u. 16.

 

 

Elnök: 
Dr. Handó Tünde

 

E-mail cím: 
obh@obh.birosag.hu

 

Postacím: 
1363 Pf.: 24.