Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.30

20 éves a devizahitelezés - az 1. rendezvényről

20-ev---1.---kep-01.png

 

Az első rendezvényünkön egy rendkívüli témát beszélünk át. Az első alkalommal amikor hallottam erről, egyből azt mondtam: ez összesküvés elmélet.

Még hogy a bankok teremtik a pénzt! Sétálok az utcán, elmegyek egy-két bank előtt és a falak mögött a bankok hozzák létre a pénzt a semmiből?

Hiszen tudja mindenki, hogy bankjegyet csak az állam nyomtathat!

 

Ahhoz, hogy Te kölcsön tudj adni egy fünyírót, vagy egy vasalót, rendelkezned kell vele. Ha nincs ott melletted, akkor egyszerűen  nem tudod kölcsön adni. Azért, mert nincs mit kölcsönadnod.

A bankoknál ez nem így működik.

Az én megfogalmazásom szerint fognak egy üres papirt. Amikor kölcsönért mész a bankba, azzal a pénzzel a bank nem rendelkezik. Amikor megkapod a kölcsönt, az megjelenik a bankszámládon. Mondjuk 15 millió forint. Ezt a pénzt bármikor ki tudod venni a bankszámládról. A banknak ez kötelezettséget jelent.

Látod, már létre is jött a pénz!

 

Azonban a bank azt is felírja, hogy a kölcsönt vissza kell fizetned. Az adósságod 15 millió forint. A bank ezt követelheti tőled.

A bank tehát létrehozta a pénzt, viszont a pénzzel együtt megjelent az adósság is.

Amikor a kölcsönt, a 15 milló forintot visszafizeted, megszűnik az adósságod. A bankszámládról levonják a 15 millió forintot. Látod? Ismét üres a papír.

 

Deviza elszámolású hitel esetén forintot kaptál, viszont a kölcsönt devizában tartják nyilván, devizában számolják el.

Te kiveheted a bankszámládról a 15 millió forintot, viszont a bank 100.000 CHF-t tart nyilván adósságként. Az árfolyam 150 Ft/CHF a kölcsönt felvételekor.

Biztos emlékeztek rá. A kúria kimondta, hogy a devizának a deviza elszámolású hiteleknél csak a számolásban van szerepe.

Amikor viszont az adósságot visszafizeted, az árfolyam már 250 Ft/CHF. Így 25 millió forintot kell visszafizetned. Ugye ismerős?

Ebben az esetben a bank forintot vagy CHF-et teremtett?

A választ a kérdésre a rendezvényünkön, olyan szakemberektől fogjátok megtudni, akik pénzügytannal egyetemi szinten vannak tisztában.

Amit én most ismertetek az én meglátásom. Vagy így van, vagy sem… A rendezvényünkön majd kiderül, mi a valóság.

Amikor visszafizetted a kölcsönt megszűnik a 25 millió forint is, és ekkor megszűnik a 100.000 CHF adósságod is.

 

A teremtett pénz eltűnik. A bank tehát semmit sem nyer a CHF erősödésén, hiszen a forint megsemmisül.

Akkor mi a bankok haszna az egészen?

Természetesen a kamat (és még amit felszámol).

Itt láthatjátok a tényeket. A négy legnagyobb bank kamat bevételét és kamat kiadásait. A kettő közti különbség a bank haszna, a kamatkülönbözet .

Deviza elszámolású hitelek esetében ezt a kamatot Neked devizában számolják. Ahogy erősödött a deviza, forintban egyre többet és többet fizetsz kamatra is. Látod, a  bankok kamat különbözete pár év alatt nagyon jelentősen megnőtt.

A kérdés, hogy tudták-e a bankok a szerződések  megkötésekor, hogy a deviza árfolyam emelkedése várható és így számítothattak-e arra, hogy egyre nagyobb lesz a hasznuk. Sokkal nagyobb, mint ami a szerződéskötés pillanatában látszik? Erre a kérdésre majd a 3. rendezvényen keressük meg a választ.

 

Az első rendezvényünkre már két egyetemi oktató elfogadta a meghívásunkat. Ők az előadásaik sorrendjében…

Dr. Bánóczy János nyugalmazott egyetemi adjunktus, Ő nagyon régóta foglalkozik a pénzzel az egyetemi katedrán kívül is..

 

A második előadónk, Prof. Dr. Varga József. Ő több egyetemen is tanít – hazánkban és külföldön is. Szakterülete a pénz és a bankrendszer működése.

 

Az előadásaik után természetesen válaszolnak a kérdéseinkre. Ha már most vannak kérdéseid, akkor írd meg a Hiteles Mozgalomnak.

 

hitelesmozgalom@gmail.com

 

Ez az első rendezvényünk októberben lesz.

 

 

A 2. rendezvényről:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/20-eves-a-devizahitelezes---a-2.-rendezvenyrol.html

 

 

 

 

Mindhárom rendezvényről:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/20-eves-a-devizahitelezes---a-rendezvenysorozatrol.html