Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.08.25

20 éves a devizahitelezés - a 2. rendezvényről

20-ev---2.---kep-01.png

 

2013-ban a Kúria fontos kérdéseket intézett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. Ahogy neveztük, a PSZÁF-hoz. A Felügyelet nevében Szász Károly elnök válaszolt.

 

A válasz óta eltelt 7 év. Azóta sok ismeretet szereztünk. Nézzük meg tehát, hogy mai tudásunkkal milyen hibákat, hiányosságokat találunk ebben a szakmai anyagban.

 

A sajtó akkor elég sokat foglalkozott ezzel a levéllel. Főként arra hívták fel a figyelmet, hogy megfenyegette a Kúriát a PSZÁF elnöke. Mi ezen a rendezvényen nem ezt a fenyegetést kívánjuk vissza idézni.

 

Közös szakmai együttműködést kérünk. Szedjük össze együtt, hol vannak a csúsztatások, hol vannak a félrevezetések? Miket hallgatott el Szász Károly? Mi az, amit 2013-ban, sőt 2004-ben, 2007-ben is ismernie kellett a PSZÁF szakértői gárdájának? A pénzügyi felügyeletnek?

 

Gazdasági és jogi elemzéseket, észrevételeket várunk tőletek. Küldjétek el ezeket a Hiteles Mozgalom e-mail címére október közepéig.

 

Arra is térjetek ki, hogy a PSZÁSZ levélnek milyen hatása volt a későbbi Kúriai jogegységi határozatokra, a devizahiteles törvényekre? Egyáltalán miben volt alátámasztó hatás és miben bukott el Szász Károly?

 

Novemberre tervezzük ezt a rendezvényt, amelyen azok lennének egyrészt az előadók, akik anyagot küldenek. Másrészt meghívnánk szakértőket, hogy át is tudjuk a mi észrevételeinket beszélni – valamint megismerjük az ö véleményüket.

 

Három rendezvényt tervezünk, ez lesz a második.

Az első rendezvényünkön beszélünk majd a bankok pénzteremtéséről. Szász Károly és a PSZÁF szerint a bankok összegyűjtik a pénzt és azt adják kölcsön. Tényleg így van?

A harmadik rendezvényünkön kimondottan a devizahitelek árfolyamkockázatával foglalkozunk.

Így ezt a két témát a Szász levél kapcsán csak érintjük. Javaslom, ebbe a két témába ne mélyedjetek el nagyon. Illetve arra készüljetek, hogy az első és a harmadik rendezvényünkön beszéljük meg ezeket a fontos kérdéseket.

 

Pár részlet, gondolat ébresztőnek:

A legnagyobb pusztítást hazánkban végezték a bankok. Mi tett a többi ország?

Volt-e a PSZÁF-nek számunkra kedvezőbb megoldási javaslata, mint amit a törvényhozás megalkotott?

Mit kell érteni nem realizálódott árfolyamkockázaton? Mit tett a PSZÁF, hogy az árfolyamkockázatot ne becsüljük alul? Természtesen a szerződéskötés időszakáról van szó!

Igazak a PSZÁF megállapításai?

 

Mi megszervezzük a rendezvényt, a többi leginkább rajtatok múlik: azon hogy milyen anyagokat küldötök nekünk!

 

 

 

 

További információk a három rendezvényről:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/rendezveny/20-eves-a-devizahitelezes---a-rendezvenysorozatrol.html