Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.17

reggel Csepelen - rövid tárgyalás – Szabó&Erste

 A tárgyalás lényege, hogy 30 napot kaptunk arra, hogy a június 16.-i Polgári Jogegységi határozat szerint pontosítsuk, kiegészítsük a keresetünket.

 

http://www.lb.hu/hu/sajto/22014-polgari-jogegysegi-hatarozat-rendelkezo-resze

 

Az Erste a tárgyaláson átadta ellenkérelmét, állítása szerint még nem reagált eddig a tisztességtelenséget és semmisséget felsoroló keresetünkre (2013. október).


Dr. Madari Tibor a részünkről két dologra hívta fel a figyelmet, hangsúlyozni szeretnénk hogy Kúrián is tárgyalt pontokon túl, a keresetben szerepel a kezelési költség tisztességtelensége is és nem értjük, hogy a bank szerződést felmondó levelében miért CHF-t követel rajtunk, miközben nekünk forintkölcsönünk van, mely ugyan deviza elszámolású, azonban nem devizakölcsön.


A bank ügyvédje meglepődött, nem tudta, hogy az Erste felmondta már a szerződésünk.

 

A bírónő kitűzte a következő tárgyalást szeptember 29.-re.

 

Ekkor szeretne meghallgatni engem és adóstárs feleségemet valamint a banki alkalmazottakat, akik a szerződést kötötték velünk. Milyen körülmények között, milyen információk birtokában kötöttük meg a szerződésünk.

 

Ekkora már több mint 3 éve lesz, hogy beadtuk az első keresetünket.

 

 

 

Néhány benyomás.

 

Jelenleg csak az árfolyamrés tisztességtelensége egyértelmű. A Kúria döntése a perekben ebben a tekintetben zsinórmértéknek számít.

 

Az árfolyamkockázat tekintetében viszont az adóson van a bizonyítás terhe.

 

Az átlagos fogyasztó bírósági meghatározása eléggé érdekes lesz: „az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó”. Lehet majd vitázni, hogy ki mit ért alatta.

 

A jogegységi határozatból csak a rendelkező rész ismert. Az indoklás, a magyarázat is szükséges ahhoz, hogy a bíróságok ki tudják alakítani egységes ítélkezési gyakorlatukat.

 

A kúria döntése kötelező minden bíró számára, azonban nem kötelező a bankok számára.

 

TEHÁT AKI SZERETNÉ, HOGY A KÚRIA DÖNTÉSE ŐT IS KEDVEZŐBB HELYZETBE HOZZA, ANNAK PERELNIE KELL!

 

Azért kerültünk Csepelre, mert a Fővárosi Törvényszéken több mint 3.000 per van. Hosszú ideig állnak az ügyek. A perek egy részét ezért kirendelték a kerületi bíróságokra.

 

Az Erste ügyvédje feleslegesnek érzi, hogy a banki alkalmazottakat meghallgassa a bíróság. Nem valószínű szerinte, hogy 7 év után bármire is emlékeznének. A bírónő szerint kénytelenek lesznek emlékezni…

 

Az ügyvéd szerint viszont vannak részünkről aláírt okiratok,melyek alapján minden szükséges tájékoztatást megadtak nekünk a bankban.

 

Ebből a rövid mozzanatból is látszik, hogy a bankok nem adták fel. Küzdeni fognak tovább elszántan és kíméletlenül. Szó sincs arról, hogy beismernék hogy „tévedtek”. Arról meg pláne nincs, hogy önként átszámolnák a szerződéseket.

 

Tehát, mégegyszer...

 

perelnie-kel.png