Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.18

Pert indítottam a GVH ellen - 2019.02.18.

per---kep---01.png

 

A mai nap, 2019. február 18.-án benyújtottam a keresetlevelemet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellen.

 

Elözmény

 Január 2..án a lehető leghivatalosabb „belejentés”-sel kezdeményeztem vizsgálatot. Részlet:

 

„Az alábbi tényekkel nem voltunk a szerződéskötés során tisztában:

Az hogy a CHF elszámolású törlesztő részlet összege alacsonyabb, mint a szerződéskötés során számunkra elérhető forint kölcsön törlesztő részlete, csak egy pillanatnyi, kedvező állapot. Arra kell számítani, hogy a CHF elszámolású kölcsön kölcsön törlesztő részlete egyre magasabb lesz, egy idő után meghaladja a forint kölcsön törlesztő részletét.

Nem tudtuk, hogy eltérő a két kölcsön „törlesztési karakterisztikája”.

Nem tudtuk, hogy végeredményben a deviza elszámolású kölcsön nem kedvezőbb, mint a forintkölcsön.

Elhallgatta bejelentett (1) vállalkozás, hogy egyértelműen folyamatos és jelentős CHF árfolyam erősödésre kell számítanunk.

Elhallgatta előlünk bejelentett (1) vállalkozás, hogy a futamidő utolsó szakaszában, több éven keresztül egyértelműen magasabb összegű törlesztő részlet várható, mint ha forint kölcsönt választanánk.

A bank a jövedelmi adataink alapján azt állapította meg, hogy tudjuk fizetni majd a havi törlesztő részleteket.

Elhallgatta előlünk bejelentett (1) vállalkozás, hogy saját maga is számolja, hogy milyen devizaárfolyam várható (határidős árfolyam), és ez alapján egyértelműen CHF erősödésre lehet számítani.

Elhallgatta előlünk bejelentett (1) vállalkozás, hogy megtévesztő az, hogy az elmúlt években stabil CHF árfolyamot tapasztalunk, mivel csupán arról van szó, hogy a forint árfolyama kevésbé romlott, mint arra számítani lehetett.

Elhallgatta előlünk bejelentett (1) vállalkozás, hogy a forint 20-30%-kal felülértékelt.

Elhallgatta előlünk bejelentett (1) vállalkozás, hogy a BÉT számítása alapján 2014 végére 256 forintos CHF árfolyam várható.”

 

 

----------------- reklám ---------------------

 

A per költségeihez

nagyon egyszerűen tudsz hozzájárulni.

Van még a polcon (nálam is és a könyvesboltokban is)

az elmúlt években megjelent könyveimből.

Az eladott könyvek bevétele nekem nagy segítség.

Ezen az e-mailon tudsz rendelni:

devizahiteligazsag@gmail.com

 

 

Február 5.-én küldtem kiegészítést a GVH-hoz, azonban ezzel már nem volt lehetőségük foglalkozni, ugyanis a GVH 2019 február 6.-án meghozta (9 oldalas) elutasító végzését:  

 

„A Gazdasági Versenyhivatal megállapítja, hogy a bejelentésben foglalt adatok alapján a bejelentettek a bejelentéssel érintett deviza elszámolási alapú hitelek kapcsán a bejelentőket, valamint a fogyasztók széles körét egyaránt érintő, valamennyi hiteltermékre kiterjedő tájékoztatására vonatkozó kereskedelmi gyakorlata – így különösen a deviza elszámolási alapú hitelek árfolyamkockázata, valamint a forint és deviza elszámolási alapú hitelek különbözősége – tekintetében a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn.”

 

„E végzés ellen a közléstől számított nyolc napon belül közigazgatási per indítható.”

 

 

Az elküldött anyagokat kiadom könyvben

(mint ahogy kiadtam az ügyészségi feljelentésem, beadványom is), azonban ez az új könyv nem kerül még kereskedelmi forgalomba, nem lesz elérhető a könyvesboltokban. Viszont a Magyar Elektronikus Könyvtárban ugyanúgy elérhető lesz, mint az eddig megjelent devizahiteles könyveim.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/devizahiteles-konyveim-ingyen-a-neten-.html

 

 

 

----------------- reklám ---------------------

 

Aki szeretné ezt a 150 oldalas könyvet

a kezében fogva olvasni,

az megrendelheti nálam

2019. február 22.-ig.

Előrendelés, előre fizetéssel.

Ezen az e-mailon tudsz érdeklődni:

devizahiteligazsag@gmail.com

 

 

Részlet a könyvből:

 

A könyvben ismertetett anyagokat elküldtem a Magyar Nemzeti Bankhoz illetve a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mint hivatalos fogyasztói kérelem, mint hivatalos bejelentés. Valamint elküldtem Dr. Wellmann Györgynek, aki egy átfogó vizsgálatot irányít 2019 első félévében a Kúrián.

Átfogó vizsgálatot indít jövőre a Kúria a devizahiteles ügyek kapcsán – jelentette be csütörtökön a legfőbb ítélkező fórum évértékelőjén a testület polgári kollégiumának vezetője. Wellmann György közlése szerint az év első felében – az egyes ügyek tapasztalatai alapján – a devizahiteles pereket tanulmányozó kúriai konzultatív testület egyebek mellett azt tanulmányozza majd, hogy mit tartalmaztak az egykori hitelek kapcsán kiállított kockázatfeltáró nyilatkozatok és az árfolyamkockázatról szóló, annak idején megszövegezett tájékoztatók. Emellett bekérik az ország bíróságaitól majd azoknak a pereknek az aktáit, amelyekben azért mondta ki valamely devizahitel-szerződés semmisségét jogerősen az ítélkezés, mert az árfolyamkockázatról szóló figyelemfelhívás nem volt megfelelő.

Az árfolyamkockázat kérdése kapcsán egyébként manapság is számos alkalommal kell állást foglalnia a hazai igazságszolgáltatásnak; idén a Kúriára megközelítőleg négyszáz devizahiteles ügy jut el, s ezek között is szép számmal akadt az árfolyamkockázat megítélését firtató eset. A kollégiumvezető kitért arra is, hogy az Európai Unió bírósága előtt jelenleg fél tucat magyar devizahiteles ügy van, így elképzelhető, hogy a luxembourgi ítélkező fórum hamarosan újabb iránymutató döntést hoz.

– Az európai uniós ítéleteket alaposan elemezzük, s ha szükséges, a Kúria ennek megfelelően módosítja gyakorlatát, adott esetben megváltoztatja korábbi jogegységi határozatait, esetleg újat fogad el – fogalmazott Wellmann György.

 

Dr. Wellman Györgynek már egy éve többfelvonásos drámának nevezte a devizahiteles bírósági eljárásokat, melyekkel a bíróságok nem tudnak megbirkózni. Évek óta küszködnek.

A devizahiteles problematika olyan, mint egy többfelvonásos dráma, az ország bíróságai 7-8 éve küszködnek ezekkel az ügyekkel - fogalmazott Wellmann György a rádióban.

Olyan tömegméretű társadalmi problémáról van szó, amelyet nem lehet egyedi perekben, jogalkalmazási eszközökkel kielégítő módon rendezni

 

Nagyon jó lenne, ha az állami pénzügyi fogyasztóvédelem szervezetei (Magyar Nemzeti Bank és Gazdasági Versenyhivatal) valamint a bíróságok (köztük is elsősorban a Kúria) végre valahára elvégeznék becsületesen a munkájukat. Ezt kívántam a beadványaimmal, leveleimmel elősegíteni.

 

 

 

A következő napokban ismertetem a honlapunkon a GVH elleni perem lényegét.

 

 

------------  javaslat  ------------

 

Javaslom, hogy írjatok levelet a GVH-hoz. Pl:

 

 

Gazdasági Versenyhivatal

Budapest 62.

Pf. 211.

1391

 

 

Tisztelt Gazdasági Versenyhivatal!

 

 

20….. – én kötöttem a …. Bankkal deviza elszámolású szerződést. A kölcsönszerződésem száma:…….

 

A napokban ismerkedtem meg több olyan ténnyel, ill. dokumentummal, melyekről eddig még csak nem is hallottam. Ezek alapján mára világossá vált számomra, hogy becsaptak, megtévesztettek, egyrészt hamis információk közlésével, másrészt lényeges információk elhallgatásával.

 

A szerződést azért kötöttem meg, mert (miként az a Parlamentben is elhangzott a kormánypárt részéről 2011-ben) a pénzintézet „becsapott és megtévesztett”, többek között az alacsony törlesztő részlet ígéretével.

 

Amennyiben az alábbi tényekről tudomással bírtam volna a szerződéskötés időpontjában, akkor nem kötök szerződést:

 

  • A deviza elszámolású kölcsönök nem kedvezőbbek a teljes futamidőt tekintve, mint a forint elszámolású kölcsönök.
  • A deviza elszámolású kölcsön előnye annyi, hogy szerződéskötéskor alacsonyabb a havi törlesztő részlet összege – azonban az előny az idő múlásával egyre csökken, és arra kell számítani, hogy a deviza elszámolású kölcsön törlesztő részlete lényegesen magasabb lesz, mint a szerződéskötéskor elérhető forint kölcsön törlesztő részlete. Ezt a tényt hívják „eltérő törlesztési karakterisztikának”.
  • A forint árfolyama 2000-től kevésbé romlott, mint arra pl. a kamatparitás elmélete alapján számítani lehetett. Így amikor a szerződést aláírtam, a forint nagyon jelentősen felülértékelt volt (a megismert dokumentumok szerint 30%-kal).
  • A Budapesti Értéktőzsde 2004 évi tanulmánya alapján arra kellett számítani, hogy a CHF árfolyama folyamatosan emelkedni fog, 2014 végéig nagyjából 100 forintos árfolyamromlás várható, így tíz év múlva 256 Ft-os CHF árfolyam valószínű.

 

Visszatekintve a szerződéskötésem óta eltelt évekre, valóban úgy alakult a CHF árfolyama, miként azt szakember számára előre látni lehetett.

 

Velem azt az információt közölte a pénzintézet, ami a Magyar Bankszövetség 2006 januári tanulmányában is szerepel: nem várható a forint tartós és jelentős leértékelődése, nyugodtan választhatom a devizahitelt, nem kell tőle félni.

 

Kérem Önöket, folytassanak a megtévesztő, a kockázatokat elbagatellizáló banki tájékoztatás miatt vizsgálatot. Úgy vélem, esetemben fennáll a megtévesztő tevékenység és a megtévesztő mulasztás a pénzintézet részéről. A pénzintézet nem adott teljeskörű információt, mely lehetővé tette volna, hogy megalapozott döntést hozzak, átlássam a döntésem évtizeddel később jelentkező gazdasági hatásait, annak hatását az életminőségemre, családomra.

 

Kérem Önöket, adják meg, hogy milyen formában (formanyomtatvány, űrlap, kötelező tartalmi elemek felsorolása) tudok vizsgálatot kezdeményezni, milyen dokumentumokat kell mellékelnem (egyedi szerződés, ÁSZF, Üzletszabályzat, Bankszövetségi- és BÉT tanulmányok, deviza árfolyam grafikonok, uniós fogyasztóvédelmi elvek stb.) ahhoz, hogy esetemet, a bank megtévesztő kereskedelmi gyakorlatát kivizsgálhassák.

 

 

 

Várom válaszukat, tisztelettel:

 

 

 

……………..……. 2019……….

 

 

aláírás

név

cím

 

 

 

----------------- reklám ---------------------

 

A Hiteles Mozgalom már nyolc éve készít

elemzéseket, küld szakmai anyagokat

különböző hatóságoknak, hivataloknak.

 

Támogass minket az SZJA 1%-val!

18144741-1-42 

Arany Liliom Alapítvány

 

 

 Így az alapítványon keresztül

 a Hiteles Mozgalmat támogatod!

 

 

Közvetlen támogatás

adománnyal:

Magnet Bank 16200216-00245469

 

 

 

Tavaly a Hiteles Mozgalom érdeklődött a GVH-nál. A levelezésünk:

 

Viszontválasz a GVH elnökhelyettesének

2019.01.02

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/viszontvalasz-a-gvh-elnokhelyettesenek.html

 

 

A GVH elképesztő válasza - Te érted?

2018.12.28

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/a-gvh-elkepeszto-valasza---te-erted-.html