Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.19

PBT-nél a CHF elszámolásom - 2.rész

Miután az ERSTE kifejtette a véleményét a panaszomról, a PBT 8 napot adott nekem, hogy reagáljak rá.

 

részletek – 2.rész

 

 

 

Az Erste Bank a nyilatkozatában 114.017,44 ténylegesen folyósított CHF hitelösszeget közöl. Ez valótlanság!

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, végzésében mondja ki, a fogyasztók 17 millió forint kölcsön összeget kértek a banktól, és pontosan ennyit utalt a bank a forint folyószámlájukra, jelen kölcsön esetében a CHF-nek csak a számolás során van szerepe. CHF eladás illetve CHF vétel nem történik a kölcsön folyósítása során illetve a törlesztő részletek fizetése során. Amennyiben a kölcsön tárgya ténylegesen CHF lett volna, akkor azt az összeget át kellett volna váltania a banknak, hogy a fogyasztók forintszámláján megjelenjen.

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, végzésében mondja ki, hogy a felek között nem jött létre semekkora CHF összegre hitelszerződés.

 

 

A felvetésünkre, hogy a bank hiányosan adja meg az alkalmazott CHF árfolyamokat, a bank félrevezető választ ad. Azt hozza fel indoknak, hogy „a megjelölt dátumokon nem történt kamat megfizetés, ezért nem is tartalmaz adatot a két kifogásolt oszlop”.

 

Azért, hogy a részletes elszámolás ne legyen könnyedén érthető, ne legyen egyáltalán átlátható, a bank 230 oldalon keresztül 364 oszlopban közöl adatokat. Ezek között nincs „alkalmazott árfolyam”, van viszont:

 

 

folyósításkor alkalmazott árfolyam                                                                         6. oszlop

 

elő és végtörlesztéskor alkalmazott árfolyam                                                      24. oszlop

 

tőkemegfizetéskor alkalmazott árfolyam                                                              30. oszlop

 

kamatmegfizetéskor alkalmazott árfolyam                                                           35. oszlop

 

kezelési költség megfizetésekor alkalmazott árfolyam                                        40. oszlop

 

folyósítási jutalék megfizetésekor alkalmazott árfolyam                                      45. oszlop

 

törtidőszaki kamatdíj megfizetésekor alkalmazott árfolyam                                 50. oszlop

 

rendelkezésre tartási jutalék megfizetésekor alkalmazott árfolyam                     55. oszlop

 

devizában felszámított elő és végtörlesztési jutalék megfizetésekor

 alkalmazott árfolyam                                                                                           60. oszlop

 

forintban felszámított elő és végtörlesztési jutalék megfizetésekor

 alkalmazott árfolyam                                                                                           65. oszlop

 

devizában felszámított díjjutalék megfizetésekor alkalmazott árfolyam               70. oszlop

 

forintban felszámított díjjutalék megfizetésekor alkalmazott árfolyam                 75. oszlop

 

hátralékos tőkére és hátralékos kamatra felszámított késedelmi

 kamat megfizetéskor alkalmazott árfolyam                                                         80. oszlop

 

hátralékos devizában nyilvántartott díjra/jutalékra felszámított

 késedelmi kamat megfizetéskor alkalmazott árfolyam                                        85. oszlop

 

hátralékos forintban nyilvántartott díjra/jutalékra felszámított

 késedelmi kamat megfizetéskor alkalmazott árfolyam                                        90. oszlop

 

Valójában a bank egy adott napon csupán két árfolyamot alkalmazott! Vételi árfolyamot illetve eladási árfolyamot!

 

A fizetési kötelezettség megállapításához elegendő lett volna egy oszlopban megadni az árfolyamokat. A panaszunkban jelzett dátumoknál volt forint fizetési kötelezettség, azonban ez a bank által biztosított adatokból nem számolható ki az árfolyamok hiánya miatt.

 

A bank minden dátumra megadja a számlakonverziós középárfolyamot, ugyanígy meg tudta volna adni az alkalmazott vételi- és eladási számlakonverziós árfolyamokat is.

 

 

A bank több olyan árfolyamot is megad (minden dátumra), melynek az égvilágon semmi köze a részletes elszámoláshoz, például EUR árfolyam (190. és 192. oszlop), CHF kereskedelmi középárfolyam (191. oszlop).

 

Feltevésünk szerint bank önkényesen választja meg, hogy milyen árfolyam adatot ad meg és milyeneket nem és mindezzel az a célja, hogy összezavarja a fogyasztót, akadályozza abban, hogy ellenőrizze a részletes elszámolást.

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, végzésében mondja ki, hogy az Erste Bank szándékosan nem adta meg az elszámolás ellenőrzéséhez szükséges összes alkalmazott árfolyamot, olyan árfolyamokat viszont megadott, melyeknek nincs semmi köze a kölcsönszerződéshez.

 

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, végzésében mondja ki, hogy az Erste Bank szándékosan túlbonyolított részletes elszámolást készített, hogy nehezítse a feldolgozást és az ellenőrzést. A tájékoztató levelekben egymás mellé helyez CHF és forint összegeket, ráadásul a két összeg más-más időpontban megállapított összeget tartalmaz. A fogyasztó befizetései forint bankszámláról forintban történtek, tehát csak forint összeget tudnak ellenőrizni a banki folyószámla kivonatuk alapján. A részletes tájékoztató nem tartalmazza a  forint törlesztő részlet összegeket! Több szükséges árfolyamérték hiányzik az adatok közül. A szükséges adatok hiányában az elszámolás tételes ellenőrzése a fogyasztók számára lehetetlen!

 

A részletes tájékoztató teljesen feleslegesen 364 oszlopot tartalmaz. Az egymáshoz tartozó adatok (pl.: adósság – ügyleti kamat – kamatösszeg; tartozás – késedelmi kamat – késedelmi kamat összeg) nem egymás mellett szerepelnek, hanem távol egymástól. Az egyes oszlopok közt lévő képletet az Erste Bank nem adta meg.

 

 

 

-folyt köv