Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.19

PBT-nél a CHF elszámolásom - 1.rész

Miután az ERSTE kifejtette a véleményét a panaszomról, a PBT 8 napot adott nekem, hogy reagáljak rá.

 

részletek – 1.rész

 

Az Erste Bank technikai hibára hivatkozik, mert első alkalommal lényegesen kisebb összegeket közölt az elszámoló levelében.

 

A 2014. november 30.-án meglévő lejárt, tisztességtelen módon számolt tartozás összege.

Az első tájékoztató levél szerint                       116.338,96 CHF

A második tájékoztató levél szerint                  127.783,08 CHF

 

Mivel ezek a számok az elmúlt időszak tény adatai, az „elszámolást és forintosítást megelőzően” számoltak, miként lehet eltérés? Éveken keresztül hibásan számolta a kamatokat, kezelési költségeket, késedelmi kamatokat a T. Bank? Az nem lehet, hogy a tisztességes kamatlábbal vagy árfolyamrés nélküli számolásnál tévedett a bank, hiszen ezek „elszámolást és forintosítást megelőzően” kiszámolt összegek!

 

A két összeg közti különbség nagyon jelentős, 11.444,12 CHF. Az MNB 2015.10.14.-i CHF árfolyamával, 285,27 Ft-tal számolva 3.264.664 Ft!

 

Ez az adat a 2014.november 30.-i állapotot tükrözi. Ezt az állapotot nem érinti a tisztességes elszámolás.

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, kötelezze az Erste Bankot arra, hogy ismertesse mikor, milyen tételeket számolt éveken keresztül rosszul? Hogyan jött ki a több mint 3,2 millió Ft eltérés a kárunkra?

 

Az Erste Bank nyilatkozik arról a levelében, hogy a 2014. november 30.-én meghatározott összeg tartalmazza  a felgyűlt késedelmi kamatokat, és a részletes elszámolásban azért nem szerepel erre a dátumra adatsor, mert „nem történt tranzakció”.

 

Álláspontunk szerint egy fizetési kötelezettség megállapítása ugyanúgy tranzakció, mint a fizetési kötelezettség teljesítése. Maga a részletes elszámolás is tranzakciónak tekinti (2. oszlop) az esedékes tőke- (9. oszlop) és kamat összegét (10. oszlop) és tranzakciónak tekinti a késedelmi kamatokat is (19. 20. 21. oszlop stb.).

 

Kérjük a Tisztelt Pénzügyi Békéltető Testületet, kötelezze az Erste Bankot arra, hogy ismertesse a késedelmi kamat kiszámításának a módját és az adatokat, melyekkel ez az összeg nála számítás során kijött.