Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.28

Harmadik alkalommal ismét elutasított az Ügyészség!

ugyesz-elutasit---kep---01.png

 

 

Részlet a 7 oldalas elutasításból:

 

3.)

Kérelmének illetőleg felülvizsgálati kérelmének a pénzintézetek megtévesztő magatartására vonatkozóan tett előadásaihoz kapcsolódóan a Főügyészség állásfoglalását az alábbiakkal egészítem ki:

a.) Az ügyészi hatáskör nem terjed ki szerződések tévedés, illetve megtévesztés miatt történő megtámadására, ahhoz a Ptk. 6:90. § (1) bekezdése és 6:91. § (1) bekezdése – egyezően a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 210. § (1) és (4) bekezdésével – a személyesség követelményét fűzte. Jelzem, hogy önmagában a megtámadás határideje Szabó József Úr vonatkozásában a rendelkezésre álló iratok szerint eltelt, de Szabó József Úr nincs elzárva attól, hogy az elégtelen tájékoztatásra hivatkozással a feltétel erre visszavezethető tisztességtelenségét állítva, azaz nem megtévesztés jogcímén indítson keresetet.

 

b.) Ahogyan arról Szabó József Úr a P.KvFG. 1760/2017/1-I. számon korábban már szintén tájékoztatást kapott, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 39. § (1) bekezdése szerinti ügyészi fellépés hatáskör hiányában fel sem merülhet. Az Fgytv. hatálya ugyanis az 1. § (2) bekezdése szerint nem terjed ki a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével kapcsolatos feladatkörében eljáró MNB által felügyelt tevékenységet folytató szervezeteknek, személyeknek az MNB által felügyelt tevékenységére.

 

Nem létezik tehát olyan jogszabályi rendelkezés, amely lehetővé tenné, hogy az ügyész pénzintézetekkel szemben általánosságban pert indítson arra hivatkozva, hogy azok a pénzügyi szolgáltatási tevékenységük során a fogyasztókat megtévesztve jártak el és ezen jogsértő tevékenységükkel a fogyasztók széles, személyében nem ismert, de a jogsértés körülményei alapján meghatározható körének hátrányt vagy jelentős nagyságú hátrányt okoztak.

Az a körülmény, hogy a szerződést kötő fogyasztó kapott-e az árfolyamkockázatra vagy annak várható mértékére vonatkozó téves vagy valótlan tájékoztatást, kizárólag konkrét fogyasztó konkrét szerződése vonatkozásában vizsgálható.

 

Kérésre elküldöm e-mailben a teljes választ, írjon akit érdekel:

hitelesmozgalom@gmail.com

 

 

Előzmény:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/per/legfobb-ugyeszseg---felulvizsgalati-kerelem.html

 

 

A 2016-os (második) ügyészségi beadványom kiadtam könyvben.

 

 

Kapható a nagyobb könyvesboltokban, pl:

https://www.libri.hu/konyv/szabo_jozsef.devizahitel-1.html

 

vagy

 

ingyen letölthető az elektronikus könyvtárból:

 

http://mek.oszk.hu/18300/18357/18357.pdf