Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.10.25

Banki panasz – HUF elszámolásom 5/7 rész

Témák szerint most a panasz kissé átszerkesztve – részletek hét részben.

5. rész.

 

 

Az áthidaló kölcsönszerződés szorosan kapcsolódik a lakáscélú kölcsönhöz, ezt technikailag mutatja, hogy a szerződés száma megegyezik a lakáscélú kölcsönszerződés számával, a végére egy „ /1 ” került, az azonosító szám hasonlóan lett C4…..1-002 (az utolsó szám eggyel nőtt).

 

A technikai kapcsolatnál lényegesen fontosabb, hogy a kölcsönszerződés nem tartalmazza a kölcsön tárgyát, a rendelkezésre bocsátott forint összeget, a kölcsön összegét. Az I/4 pont alapján:

 

„Az Áthidaló kölcsön összege: a jelen szerződés aláírásáig az Eredeti Kölcsönszerződés alapján az Adósokat terhelő, de meg nem fizetett fizetési kötelezettség forint ellenértéke; és a jelen szerződés aláírását követő 24 hónap (24 törlesztési esedékesség) során az Eredeti Kölcsönszerződés alapján az Adósokat terhelő kötelezettség forint ellenértékének a jelen szerződés IV/1 pontjában megjelölt vállalt összeggel csökkentett összege.”

 

A vállalt összeget a IV/1. pont tartalmazza:

 

„A jelen szerződés aláírását követő 24 törlesztési esedékesség (vállalási időszak) során az Adósok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az Eredeti Kölcsönszerződés szerinti fizetési kötelezettség helyett (egyben annak részösszegeként) havonta 20.000 Ft-t, mint vállalt összeget fizetnek meg a Bank részére.”

 

Az áthidaló kölcsön két időszakra bontható. A vállalási időszak alatt, 24 hónapon keresztül gyűlik össze a kölcsönösszeg és az ezt követő törlesztési időszak alatt kell a kölcsön összeget visszafizetni.

 

Az Erste Bank a vállalási időszak lejárta után nem küldött a Fogyasztóknak arra vonatkozó tájékoztatást, hogy végeredményben mennyi is lett a kölcsönösszeg, aminek a Ptk. 524.§. (1) bekezdése alapján még a jog szerint is illene kiderülnie a szerződésből.

 

Az áthidaló kölcsönszerződés nem tartalmazza a törlesztő részletet és a THM-et sem.

 

A vállalási időszak után sem működött együtt velünk a bank, határozott kérésre sem adta meg a törlesztő részlet összegét. Részlet a 2012.02.20.án a  PKKB-ra beadott keresetünkből (6. oldal):

 

 

Szeretnénk jelezni a Tisztelt Bíróságnak, hogy az állami készfizető kezességű, 2…..0/1 szerződés számú, „Áthidaló Kölcsönszerződés” 24 hónapos vállalási időszaka (I.5. – 3. oldal) pár napja lejárt és 2012. február 15.-én elkezdődött a 120 hónapos törlesztési időszak (IV.4. – 5. oldal).

 

A Banktól semmilyen értesítést nem kaptunk a mai napig.

 

Nem tudjuk pontosan, hogy mekkora adósságot halmoztunk fel, és hogy mekkora lesz az első kamatperiódusban (1 év) a törlesztő részletünk.

 

Próbáltunk információhoz jutni a Bank internetes honlapján a folyószámlánk adatainál.

Ott nincs feltüntetve a törlesztő részlet nagysága.

 

A Budapest V. kerület Kossuth téri VIP bankfiókban személyesen próbáltunk érdeklődni, hogy mekkora a havi törlesztő részletünk nagysága. A nagyon kedves és segítőkész ügyintézők megtalálták az összeget a számítógépükben.

 

Kértük Őket, hogy nyomtassák ki a tájékoztatót. Közölték, hogy ez nem áll a módjukban.

 

Kértük, hogy írják rá egy céges levélpapírra, írják alá és adják át nekünk. Közölték, hogy ilyent nem tehetnek.

 

Végül egy papír-cetlire írták fel, hogy a törlesztő részlet összege 33.628 Ft.  Csatoljuk a cetli fénymásolatát.

 

2011. május 2.-án kértük először a Banktól írásban, hogy adják meg, várhatóan mekkora lesz az „Áthidaló Kölcsön” törlesztő részlete. A Bank nem volt hajlandó megadni a kért információt.

 

Kérjük a Tisztelt Bíróságot, kötelezze a Bankot, hogy válaszoljon minden korábbi feltett kérdésünkre, adjon meg minden kért információt, adatot.

 

 

A részletes elszámoló levél 3. oszlopának 1. sora tartalmazza a folyósítás összegét: 2.816.855 Ft.  Mint ismertettük az Áthidaló kölcsön esetében nem beszélhetünk egyösszegű kölcsön „folyósításról”.

 

A lakáscélú CHF elszámolású fogyasztói kölcsönhöz kapcsolódóan 24 hónapos vállalási időszakban összegyűlt pénzt kell a futamidő végéig kamatostul (3 havi BUBOR) visszafizetni. A bank nem küldött tájékoztatást arról, hogy mekkora összeg gyűlt össze.

 

A bank azonban elküldte ennek a CHF-hez kötött kölcsönnek a részletes elszámolását. Sajnálatos módon ez az elszámolás (bár 230 oldal és 364 oszlop) nem tartalmazza hogy havonta mekkora forint összegeket kellett a fogyasztóknak fizetnie. A CHF-ben meghatározott összeg is hiányzik, csupán összetevőkként van meg. Az alkalmazott árfolyamokat a részletes elszámolás hiányosan tartalmazza, ezeket a Erste Bank honlapján lévő adatokkal kiegészítettük.

 

A kölcsön összege tehát a vállalási idő után a bank által biztosított adatatok alapján: 2.800.168 Ft.

Kérjük a bankot, adjon magyarázatot arra, hogy miért 2.816.855 Ft-tal számolt?