Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.06

A bíró szóbeli indoklása és a valóság - BEVEZETŐ

szobeli---konyv-kep.png

 

 

Bevezetés

 

Közel 11 év pereskedés után eljutottam a jogerős másodfokú ítéletig.

Ez már élesben megy, nem úgy, mint amikor a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) pereltem, vagy amikor tanulmányokat küldtem a Kúriának, feljelentéseket az Ügyészségnek, beadványokat a magyar és az uniós Parlamentnek.

 

Nem volt tehát ennyi előzmény után kétségem arról, hogy nagyon keményen meg kell küzdenem azért, hogy legalább tisztességes bírói eljárásban legyen részem. Olyan eljárásban, ami megillet, mint magyar állampolgár, megillet, mint uniós állampolgár. Az eljáró bíróságok azonban teljesen más állásponton voltak.

 

Az elsőfokú bíróság döntése után készítettem egy összesítést. A feleknek mi volt az álláspontja egy-egy perbeli kérdésben, az álláspontját mivel támasztotta alá, mindezek milyen módon jelennek meg a Fővárosi Törvényszék ítéletében. Ezzel az összesítéssel kívántam segíteni a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla munkáját. Gyakorlatilag mindent előkészítettem ahhoz, hogy tisztességes eljárást tudjon lefolytatni. Az összesítés 156 pontot tartalmaz és pdf formátumban 180 oldalt tett ki. Most a könyv forma miatt tartalomjegyzékkel egészítettem ki (és kénytelen voltam „áttördelni). Természetesen készült egy „rendes fellebbezés” is, ez nem része jelen kiadványnak.

 

Az alperes Erste Bank nem készített semmilyen ellenkérelmet, a tárgyalásra sem jött el. Egyetlen tárgyalás volt, melynek a végén a bíróság kihirdette az ítéletét és szóban indokolta a döntését. Jelen könyv első része ezt tartalmazza videó felvétel alapján.

 

A tényeket közlöm, saját vélemény, értékelés nélkül. Pár helyre bemásoltam a szerződés szövegét, illetve a bíró által hivatkozott dokumentum ide vonatkozó részét.

 

 

A könyv elérhető itt:

 

https://mek.oszk.hu/23200/23220/

 

konyvhoz---kep---01.png

 

https://mek.oszk.hu/23200/23220/23220.pdf

 

 

 

 

Zárszó

 

A Fővárosi Ítélőtábla írásos ítélete még nem készült el, a tárgyalási jegyzőkönyvet sem kaptuk még meg. Amint ezek a kezünkben lesznek, 60 nap áll a rendelkezésünkre, hogy a Kúriához forduljunk jogorvoslatért. A bank végrehajtást indított ellenünk, ezt a végrehajtást bíróságon támadtuk meg. A végrehajtás elleni pert az eljáró bíróság felfüggesztette addig, amíg ez a 2011-ben indított per le nem zárul jogerősen. A jogerős ítélet megszületett, így már nincs akadálya annak, hogy a végrehajtás elleni per folytatódjon.