Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.02

"Első" tárgyalás - 2021.12.02.

elso-targy---kep.png

 

 

Az előző tárgylás 2013-ban volt, ezért került az „első” kifejezés időzőjelbe. Eddig már volt pár tárgyalás ez ügyben…  Az ellenfél az Erste Bank.

2014-ben a DH törvények miatt, a 2011-ben indított pert a bíróság felfüggesztette.

 

A mai „első” tárgyalás, a legutolsó tárgyalás óta született periratok ismertetésével kezdődött. Az Erste bank ügyvédje nem jelent meg a tárgyaláson. Így a tárgyalás nem folytatódhatott a peres felek állításainak vitatásával.

 

Bírói felhívásra az ügyvédem megerősítette, hogy a kereseti kérelemben lévőket továbbra is fenntartjuk.

 

Ezt követően a bíró minket, felperes adósokat hallgatott meg. Milyen volt a szerződés előtti árfolyamkockázat ismertetés és mit közölt a bank arról. hogy a kezelési költség címén milyen szolgáltatást nyújt? – volt a kérdés.

 

Válaszként semmi mást nem mondtunk, mint ami a peranyagban benne van.

 

Pár mondatban: hitelesnek és hihetőnek tűnt az a banki szóbeli tájékoztatás, hogy nem kell félni a devizahiteltől. Tartós és jelentős árfolyamváltozás nem várható a 20 éves futamidő alatt. Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk a részleteket fizetni. A szerződés szövege nem mondott ellent, a korábban elmondottaknak. Két konkrét szám szerepel a szerződésben. Az 5% árfolyam emelkedésre való hivatkozást úgy értelmeztük (ami esetében pót fedezetet kellett volna ajánlanunk) hogy a 20 éves futamidő alatt nem várható ennél jelentősebb forintgyengülés. A 15%-os árfolyam emelkedésre való hivatkozást (szerződéskötés és folyósítás időpontja közti forint erősödés lehetősége) úgy értelmeztük, hogy a futamidő alatt lehetnek, rövid, pár hetes időszakok, amikor a forint számunkra kedvezőtlenül gyengül.

Nem közölte velünk a bank, hogy 2007-re, mikor a szerződést aláírtuk, a forint árfolyama jelentősen felülértékelté vált. Ez a felülértékeltség azt jelenti, hogy a forint árfolyama nem gyengült úgy (pl.2001-hez képest), ahogy a pénzügyi-gazdasági törvényszerűségekből kellett volna. A pénzügyi-gazdasági törvényszerűségek azt jelentik, hogy a forint folyamatos és jelentős gyengülése várható a futamidő alatt.

Az EUR elszámolású kölcsön kezelési költsége dupla akkora volt, mint a CHF-es kölcsöné. Ebből adódóan volt nagy különbség volt a CHF-s kölcsön javára a törlesztő részlet és a THM tekintetében. A bank nem ismertette, hogy más a kockázata az EUR és a CHF elszámolású kölcsönnek.

 

Talán ezek a legfontosabbak az elmondottak közül.

 

Mivel csak az idei peranyag legalább 500 oldal a mellékleteivel együtt, most nem megyek bele a per részleteibe. Inkább célirányosan és röviden fogom a következő bejegyzésekben ismertetni azt, hogy miben tér el a mi és az Erste Bank álláspontja (kérelem és ellenkérelem összevetése)

 

A következő tárgyalás 2022. január 20.-án lesz.

 

A mai naptól számítva 15 napot kapott arra az Erste Bank, hogy reagáljon a november 30.-i írásos észrevételünkre és a mai tárgyaláson elhangzottakra.

 

Tehát:

 

foyt.köv.