Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.25

1. kép - megtévesztve és becsapva

orsz-kep-01.png

 

A Devizahiteles Országjárás során az előadásom címe: Devizahitelesek megtévesztve és becsapva! Miért hagyjuk?

 

16 darab képet használok az előadás során. Most itt a honlapon 16 bejegyzésben kicsit bővebben megismétlem a találkozóinkon elmondottakat.

 

A találkozó elején minden jelen lévő kap egy kis lapot:

 

 

 „Azokat az embereket, akik annak idején a devizahitel felvételének a lehetőségével éltek, kevés kivétellel, de gyakorlatilag megtévesztették és becsapták; megtévesztették és becsapták abban az értelemben, hogy messze nem voltak tisztában a devizahitelek felvételének minden kockázatával.”

Rogán Antal a Parlamentben – 2011.09.19

 

 

„A devizahiteleseknek segíteni kell, mert az nem megy, hogy egy országban egymillió embert becsapjanak” - „Az nem tartható, hogy az emberek éveken át fizetik törlesztőrészleteiket, majd kiderül, hogy többel tartoznak, mint az indulásnál”

Orbán Viktor MTI – 2011.09.23

 

 

„Az Ön által a kamatparitás szabályaival kapcsolatban kifejtett közgazdasági összefüggések – nevezetesen, hogy a kamatszintek különbségéből, illetve az árfolyamváltozásból eredő hatások hosszabb távon általában kiegyenlítik egymást – ismertek. … egyenértékű szolgáltatásokról van szó.”

Darák Péter a Kúria elnökének válaszlevele – 2017.01.23.

 

 

„A devizahitelek törlesztési karakterisztikája annyiban volt kedvezőbb, hogy mivel a törlesztési teher alacsonyabb szintről indult, azért az első időszakban kevesebbet kellett fizetni, mint forint alapú hitel esetén”

Bodzási Balázs az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára – IM szakmai folyóirat 2015/1

 

 

Az adósok „„….nem gondoltak az árfolyamkockázatra. Az árfolyamkockázatra két dolog miatt nem gondoltak. Egyrészt nem gondoltak azért, mert nem volt elmagyarázva nekik. A másik, az az hogy a forint Eurohoz és Svájci frankhoz viszonyított árfolyama viszonylag stabil volt ebben az időszakban. 2008-ig két vízszintes vonalat látunk.”

Nagy Márton az MNB ügyvezető igazgatója – ELTE devizahiteles konferencia – 2015.06.01.

 

 

Erdősi Éva honlapja

https://www.erdosieva.hu/

 

A Hiteles Mozgalom „Országjárás” rovata:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/orszagjaras-2018-19/

 

Facebook csoport:

Devizahitel - Országjárás 2018/19

 

Kapcsolat:

hitelesmozgalom@gmail.com

 

 

Mire az előadás végére érünk, minden (esetleg még) ismeretlen kifejezés értelmet nyer – most pedig végig nézve majd a 16 bejegyzést fog minden kifejezés értelmet nyerni. Ismert lesz minden érintett számára, hogy miként-hogyan csapták be a devizahitelezéssel a bankok családok százezreit.

 

A „megtévesztve és becsapva” szópárost nem én találtam ki, hanem vezető kormánypárti politikusok. Az időpont: 2011. szeptember 19. A helyszín: a Parlament.

 

ROGÁN ANTAL (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen az első kérdés, ami felmerül az emberben, hogy milyen szükség van ezekre a törvényjavaslatokra. Szerintem a válasz evidens és egyértelmű: azokat az embereket, akik annak idején a devizahitel felvételének a lehetőségével éltek, kevés kivétellel, de gyakorlatilag megtévesztették és becsapták; megtévesztették és becsapták abban az értelemben, hogy messze nem voltak tisztában a devizahitelek felvételének minden kockázatával. De még ha azzal tisztában is lettek volna, minden valószínűség szerint senki nem hívta fel a figyelmüket arra, hogy azok a szerződéses konstrukciók, amelyeket aláírhattak akkoriban - és nem volt más választásuk mást aláírni -, gyakorlatilag minden egyes kockázatot kivétel nélkül az ügyfélre hárítanak.

 

Valószínűleg arra sem hívta fel senki külön egyébként a hitelfelvevők figyelmét, hogy mindezeken túlmenően nem elegendő az, hogy a devizahiteleknek magukban óriási árfolyamkockázatuk van, nem elegendő az, hogy minden kockázatot a hitelt nyújtók, tehát a bankok és a pénzintézetek a hitelfelvevők, azaz a magyar családok számára hárítanak át, ezenkívül ráadásul az akkoriban aláírt szerződésekkel ezt egyoldalú szerződésmódosítás keretében is megtehették a magyar bankok. Tisztelt képviselőtársaim, ez bizonyos értelemben Európában is egyedülálló. Ily módon, ekkora kockázatot egyoldalú szerződésmódosítással, minden kockázati elem áthárításával, azt gondolom, nincs olyan európai uniós tagállam, ahol ezt a hitelezési gyakorlatot folytatni lehetett volna.

 

http://www.parlament.hu/naplo39/111/n111_206.htm

 

 

A szóban forgó törvényjavaslatot ma úgy ismerjük, hogy kedvezményes árfolyamú végtörlesztés.

 

Az érintettek számáról és a törvényjavaslat lényegéről egy másik vezető fideszes politikus beszélt:

 

LÁZÁR JÁNOS (Fidesz): Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzéki párok nagyívű, egy kottából éneklő és egyszólamú fölszólalásai után némi konkrétumra hívnám fel a tisztelt Ház figyelmét. Először is arra a kezdeményezésre, amelyről néhány perc múlva fog dönteni az Országgyűlés, amikor a devizahitelesek védelmében előterjesztett törvényjavaslataink Házszabálytól való eltéréssel való tárgyalását kérjük. Azt reméljük, hogy azok a parlamenti képviselők, akik húsz év után az emberek oldalára és nem a bankok oldalára állnak, támogatni fogják az elképzelés mai megvalósulását.

Ennek kapcsán hadd jegyezzem meg: nagyon nagy hibát követnek el azok a politikai pártok, amelyek azzal vádolják meg a hitelt igénybe vevőket, hogy gazdagok lennének.

 

Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy ma az 1,3 millió devizahitelesnek átlagosan 6-7 millió forintos hitele van, és e mögött a 6-7 millió forintos hitel mögött egy 15-20 millió forintos ingatlan áll. Ez egy vidéki városban, így az én városomban sem a gazdagság jele. A kimutatások szerint 38 ezer olyan hiteles van, akiknek 30 millió forintot meghaladó összegű hitelük van, a többieknek jóval kevesebb. Általában olyan fiatal házaspárokról van szó, akik gyereket nevelnek, és akiknek a megváltozott devizaösszeg, a 230, 240 vagy 250 forint tíz vagy húsz éven keresztül aránytalan nagy terhet jelentene. A kockázat megosztásáról van szó, nem többről.

http://www.parlament.hu/naplo39/111/n111_016.htm

 

 

Végül a kedvezményes árfolyamú végtörlesztéssel csupán 170 ezer szerződést érintett. Főként a gazdagok tudtak ezzel a lehetőséggel élni. A többieknek maradt az aránytalanul nagy teher.

 

 

Becsapásról beszélt Orbán Viktor…:

 

 

Orbán Viktor: a devizahiteleseken segíteni kell

 

Dabas, 2011. szeptember 23., péntek (MTI) - A devizahiteleseknek segíteni kell, mert az nem megy, hogy egy országban egymillió embert becsapjanak - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken Dabason, egy városfejlesztési beruházás átadási ünnepségén.

 

„A miniszterelnök kifejtette: az nem tartható, hogy az emberek éveken át fizetik törlesztőrészleteiket, majd kiderül, hogy többel tartoznak, mint az indulásnál. "Világossá kell tenni, hogy Magyarország nem gyarmata senkinek sem" - szögezte le. "Amit nem lehet megcsinálni Bécsben, Berlinben, Párizsban, vagy éppen Brüsszelben, az a magyarokkal szemben sem engedhető meg" - hangsúlyozta…    

 

 

…és becsapásról beszélt Varga Mihály is:

 

 

„A bankok tisztában vannak azzal, hogy helytelenül jártak el, amikor rátukmálták ügyfeleikre a devizás hiteleket. Mondjuk ki nyíltan: egyszerű profitérdekből becsapták a magyar embereket.”

 

(Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár – 2011.09.26)

 

http://valasz.hu/uzlet/nem-kar-ket-harom-bankert-41579/

 

 

A mai napig adósok ezek a politikusok azzal, hogy mit kell pontosan is érteni „megtévesztésen és becsapáson”.  Az előadás végére mindenki pontosan tudni fogja!

 

 

Végül három rövid videó, Orbán Viktor beszél.. Egy parlamenti felszólalás részlete…:

 

 

 

…majd a híres „senkit sem hagyhatunk az út szélén” (1:15-től)...:

 

 

 

 

...végül 3 millió devizahiteles család otthonáról: