Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.16

KÉZIKÖNYV KÉPVISELŐKNEK - bevezetés

 

elolap---kicsi.png

 

 

Bevezetés

 

Ez a kézikönyv annak igazolása, hogy bő 5 év elteltével miért van szükség újra parlamenti devizahiteles bizottság létrehozására.

 

A kézikönyvben elsőként a jelenlegi hivatalos álláspontot ismertetem a deviza árfolyamok várható alakulásával kapcsolatban (árfolyamkockázat), majd a hivatalos állásponttal ellentétes közgazdasági elméleteket (pl. kamatparitás) és az elmélet helyességét igazoló-ellenőrző vizsgálatokat. Több tanulmányból is idézek, mely megállapítja, hogy a forintos- és a devizás kölcsönök törlesztő részletének alakulása eltérő. A devizás kölcsön törlesztő részlete kezdetben igaz hogy alacsonyabb, azonban egy idő után lényegesen magasabb lesz, mintha az adós forintos kölcsönt választott volna. A devizahitelezés legintenzívebb időszakában (2004-2008), a forint azért tűnt stabilnak, mert ez idő alatt kevésbé romlott, mint kellett volna a gazdasági alapelvek, törvényszerűségek szerint. 

 

A 2012 elején elkészült parlamenti devizahiteles albizottsági anyag tartalmazza a kamatparitás elméletét és jelentőségét, azonban ezzel a fontos ténnyel, kellő mélységében a bizottsági üléseken nem foglalkoztak. A Bankszövetség főtitkára  a várható árfolyamokkal kapcsolatban valótlanságot állított a devizahiteles albizottság ülésén. A valótlan állításból levont téves következtetés vált mérvadóvá, a devizahiteles törvények alapjává, közismertté: az árfolyamváltozás iránya és mértéke előre nem határozható meg.

 

Az Országgyűlés 2003-ban, a bankkölcsön szerződésekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi jogszabályokat jelentősen megszigorította. Azért, hogy e szabályok ne érvényesülhessenek napjainkban a devizahiteles perekben, a  bíróságok felső vezetése olyan bírói gyakorlatot dolgozott ki 2015 végén, melynek alapján, ha a bíróság megállapítja, hogy a bank a törvényi előírásokat nem tartotta be, akkor az adós pervesztes lesz. Előfordulhat még az is, hogy több millió forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezi őt a bíróság. Fel kell tárni, hogy valóban ez volt-e a törvényhozói akarat a fogyasztóvédelmi törvények szigorításakor. A megtévesztett és becsapott fogyasztókat kívánták elrettenteni attól, hogy pereljék a bankjaikat, vagy a bankok tevékenységét kívánták szabályozni azért, hogy az emberek felelősségteljes döntést tudjanak hozni?

 

 Kidolgoztak egy „kegyelemdöfést” az adósok számára, mely alapján ha „szerencsések” és pert nyernek a megtévesztő árfolyamkockázat tájékoztatás miatt, akkor piaci kamatozású forintkölcsönként kelljen a bankjukkal elszámolni. Parlamenti bizottságnak kell megvizsgálni azt, hogy átalakíthatja-e ilyen mértékben a semmis szerződést a bíróság? Ez a megoldás megfelel-e az uniós fogyasztóvédelmi elveknek? Kötelezhető-e az adós olyan kölcsön teljesítésére, melynek a felvételére nem lett volna jogosult? Ha a fogyasztó ilyen forintos kölcsön kérelmével ment volna be a bankba, akkor a bank megállapította volna, hogy nem képes visszafizetni!

 

A kézikönyvben az állításaimat mindvégig idézetekkel támasztom alá. A könyvben végig, hasonlóan mint most,  eltérő tördeléssel megkülönböztetem az állítást és az idézeteket.  Idézet:

 

 

Tehát elvben

és hosszabb távon azt kell mondjuk,

hogy az árfolyamkülönbségek

a kamatparitásokkal egyeznek meg.

 

Fedezetlen kamatparitás szerint

az árfolyam várható változása

kompenzálja a hozameltéréseket.

 

 

Senki se ijedjen meg, ha olyat olvas, amit nem ért teljes mértékben. Valószínűleg tovább haladva a kézikönyvben, pár oldallal később, világossá, érthetővé válik. Mindent megpróbálok közérthetően ismertetni, megmagyarázni, lehetőleg egy másik idézettel:

 

Ahol magasabb a kamat

az a valuta leértékelődik,

tudniillik miért magasabb a kamat?

Mert magasabb az infláció, ugye,

mint a másik helyen.

Ha magasabb az infláció,

mint a másik helyen,

akkor előbb utóbb

ez a valuta le fog értékelődni

a másikhoz képest.

Ez teljesen világos volt az első pillanatban.

 

Az idézetekben a szövegkiemelés tőlem származik. Az idézetek forrását a lap alján minden esetben feltüntetem.

 

A kézirat végén található néhány ábra. Olyanok is amelyekre az idézetekben találhatóak, és olyanok is melyeket én tartok fontosnak

 

-----------------------------------------------

 

Most ellenőrzöm a tördelést - augusztus közepén már a kezünkben lesz a könyv.

Összesen 99 oldal és az ára 990 Ft

 

Akik előrendelik a könyvet, előként jutnak hozzá.

A nyomdából a könyveiket egyből a postára viszem.

 

 

Előrendelés:

devizahiteligazsag@gmail.com

vagy 

https://www.facebook.com/szabo.jozsef.923

 

-----------------------------------------------

 

További információ a könyv tartalmáról és céljáról:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/nagyon-erthetoen-----devizahiteles-csalasrol-es-kuriai-csapdarol.html