Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.02

Devizahitel? - nemzetközi szerzőgárda

cimlap---cikkhez---kep.png

 

Kötetünk írásaiból a Tisztelt Olvasó megismerheti azt a „speciális banki termék”-et, amit a közbeszédben „devizahitelnek” neveznek, és tájékozódhat a „devizahitelezés” történetéről, hazai és nemzetközi gyakorlatáról, jogszabályi hátteréről és annak változásairól egyaránt. Hazai és külföldi szerzőink között találhatunk jogászokat (ügyvédeket, bírákat), közgazdászokat, pénzügyi szakértőket, egyetemi oktatókat, de újságírót, politológust, szociológust, civil jogvédő szervezetek elkötelezett képviselőit is. Bízunk abban, hogy a szerzők eltérő látásmódja, megközelítési szempontjai tovább gazdagítják és pontosítják azt a meglehetősen ellentmondásos képet, amely eddig kialakult hazánkban arról a „deviza alapú kölcsön”-ként eladott „pénzügyi termék”-ről, ami mára sokszázezer honfitársunk számára súlyos anyagi-egzisztenciális gondok forrása lett.

Kiadványunk széles körű hazai és nemzetközi összefogás eredménye.

Célunk, hogy segítsük a „devizahitelezéssel” kapcsolatos tisztább és árnyaltabb kép kialakítását; a valós és objektív társadalmi tájékozódást; vitafórumot generáljunk a higgadt párbeszédhez, a konstruktív társadalmi és szakmai vitához, s a közös megoldások konszenzuson alapuló kereséséhez.

Kezdeményezésünk egyedülálló a maga nemében, hiszen a kötetben megjelenő írások felfoghatók egy-egy részterületre koncentráló kutatási előtanulmányokként, s kiindulásul szolgálhatnak egy olyan nagyszabású empirikus összehasonlító szociológiai kutatáshoz, amely a „devizahitelezés” kialakulását, gyakorlatát, társadalmi következményeit, valamint lehetséges jövőbeni szociális hatásait vizsgálja hazánkban és külföldön egyaránt.

 

 

Szerzők

 

 

Dr. Boós Tibor  - közíró jogász, volt bíró és ügyvéd. A nemtartozunk.hu alapítója és szerkesztője. „ A Hibrid – a szintetikus tőke fogságában” című, a deviza alapú hitelezést és pénzelméleti kutatást feldolgozó könyv társszerzője.

 

Demeter Tamás  Programozó, ellátási lánc menedzsment tanácsadó és üzleti elemző, független deviza és CFD kockázatkezelő tréder, közíró.

 A nemtartozunk.hu alapítója és szerkesztője. A „Hibrid – a szintetikus tőke fogságában” című, a deviza alapú hitelezést és pénzelméleti kutatást feldolgozó könyv társszerzője.

 

Dr. Ravasz László - jogász, politológus, ny. cégbíró

1988-tól 1993-ig városi, 1993-tól 2016 végéig törvényszéki bíróként dolgozott, 2013-tól címzetes táblabíró volt, 2011-ig többek között a JATE KTK-n társasági jogi óraadó oktató. A bírósági közéletben az 1990-es évek eleje óta vett részt, 1998 után az OIT-rendszer, 2014-től az eltorzult bírósági centralizáció és a fokozódó anomáliák kérlelhetetlen jogállamiság-hívő közéleti és tudományos kritikusa az egyéni bírói függetlenség védelmében - 2016 közepétől már Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum és Mozgalom alapító tagjaként is.  Az Alkotmánybíróság 2014-ben megsemmisítette a bírósági mutyielit bírálatáért kiszabott 2012. évi fegyelmi elbocsátását. 2017-ben a Nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemben tanúsított teljesítményéért Fehér Szalagot vehetett át Halász Pálmától.

 

Dr. Szepesházi Péter - kerületi bíró, diplomás jogász, PhD hallgató

2003-tól kerületi bíró, 2004-től 2013 végéig családjogi, 2011 szeptemberétől vagyonjogi polgári bíró, számos a gyermektartásdíj nemzetközi vonatkozásait boncolgató jogtudományi írás szerzője, 1999 és 2004 között EJEB-határozatokat fordított magyar nyelvre. A kapcsolati erőszak elleni küzdelem területén végzésmintatár, jogegységi határozattervezet, a mediáció, az egyéni bírói függetlenség és felelősség védelme, Ilonczai Zsolt és az ifjútörök 1990-es évek elejei reformbírák emlékének ápolása, a bírósági dolgozói érdekvédelem, a bírósági korrupció elleni fellépés kérdéseiben rövidebb írások, közlemények, interjúk, hazai és nemzetközi konferencia-előadások, panasz, közérdekű bejelentés, Strasbourgi kérelem, egyesületi akciók, végül a pénzügyi fogyasztóvédelmi jog tárgyában előzetes döntéshozatali kezdeményezések fűződnek a nevéhez.

2017-ben a Nők elleni erőszakkal szembenálló szakmai-közéleti tevékenységéért Fehér Szalagot vehetett át Halász Pálmától.

 

Szabó József - okleveles gépészmérnök, a Hiteles Mozgalom egyik alapítója, jelenleg ügyvezetője, az Arany Liliom Alapítvány kurátora.

Több, mint hat éve foglalkozik a devizahitelezéssel és az ehhez kapcsolódó problémahalmazzal. Több devizahiteles tájékoztató és felvilágosító film készítője. Négy könyve jelent meg magánkiadásban a devizahitelezéssel kapcsolatban.

  • Devizahitel – Hol az (i)gazság (2014.november -  ISBN 978-963-12-1009-5)
  • Devizahitel – Tisztelt Ügyészség (2016. szeptember  - ISBN 978 -963-12-6442-5)
  • Devizahitel – A Kúria valótlan állításai (2017. február -  ISBN 978-963-12-8045-6)
  • Devizahitel – Kézikönyv képviselőknek (2017. augusztus -  ISBN 978-963-12-9362-3)

 

Dr. Madari Tibor - jogász, ügyvéd

a PSZLF pénzügyi fogyasztóvédelmi egyesület alapító tagja és elnöke, egyesületével 2009 óta tesz kísérleteket  a deviza elszámolású kölcsönök problematikájának a megoldására ( a PSZLF nevét a PSZÁF-től kölcsönözte, a lakosság szempontjait szerette volna ezzel is kifejezésre juttatni a pénzügyi rendszer működésének értékelése és alakítása terén). A PSZLF elkötelezett a lakosság pénzügyi tudatosságának növelésében, ennek érdekben 2015-ben előadássorozatot tartott az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja  pályázati támogatásának segítségével. Elnökségi tagja a Morális Hitel Egyesületnek,  mely egyesület az etikus, társadalmi szerepének megfelelő, társadalmi felelősségvállalással működő  banki tevékenység magyarországi elterjedésének elősegítését tűzte ki – többek között-  célul. Gyakorló ügyvédként 2009 óta deviza elszámolású perekben is ellát jogi képviseletet.

 

Bukovszky László - villamosmérnök, a Hiteles Magyarok Fóruma Érdekvédelmi Egyesület alapító tagja és elnöke.

2012-ben hívta életre a deviza alapú kölcsönnel rendelkezők információcseréjét megkönnyíteni hivatott online fórumot a hitelesmagyar.com weboldalon, melynek jelenleg is rendszergazdája. A fórumból kinőtt Hiteles Magyarok Fóruma Érdekvédelmi Egyesület alapító tagja és elnöke. A témával kapcsolatos jogi ismereteit több év kitartó munkájával, autodidakta módon szerezte. A szerző és az egyesület tagjainak legfőbb céljai közé tartozik, az adósoknak nyújtott  tanácsadás mellett, a bankok által kínált „deviza alapú kölcsön”-konstrukció jogszabályi előírásoknak való megfelelőségének a vizsgálata.

 

Bertha Szilvia - vállalkozás és emberi erőforrás szakirányú közgazdász és szakpolitikus, A Munka Becsületéért Alapítvány elnöke

2010 előtt vállalkozó, azóta A Munka Becsületéért Alapítvány foglalkoztatáspolitikai szakmai vezetője és ügyvivő elnöke. 

2010-2014 között országgyűlési képviselő, ezen időszakban számos javaslatot, törvénytervezetet nyújtott be  a „deviza alapú kölcsönök” miatt kialakult válsághelyzet rendezésére.

 

Menyhért Péter - szolgálati nyugdíjas tűzoltó, a Deviza Alapú Csalás Áldozatai civil szervezet (az un. DAC-csoport) vezetője.

Tanulmányait a Madách Imre Gimnáziumban, OKJ-s és felsőfokú szakképző intézetekben, valamint a Szent István Egyetemen folytatta. 2000. évi nyugdíjba vonulása óta nonprofit menedzserként dolgozik különböző szakmai nem-kormányzati (non-governmental, NGO) szervezetnél. Írásaiban az általa felfedett és objektív bizonyítékokkal alátámasztott, deviza alapú csalás bűncselekmény jogi és történeti összefüggéseit vizsgálja, melyet a XXI. század eddigi legsúlyosabb, „hungarikumnak” tekinthető, szervezett, maffia jellegű bűncselekményének tart, amely vélemény szerint egyben a globális pénzvilág pusztító túlhatalmát is megtestesíti. Vitairatában felhívja a figyelmet arra  a tényre, hogy a magyar jogban 2010-ig sohasem létezett „deviza alapú” vagy „deviza nyilvántartású” kettős pénznemű jogügylet; ez egy országos, csaló banki konstrukció volt 2001-2010 között, amely napjainkig is egyes források szerint több mint 4.000 magyar polgár halálát, százezres nagyságrendű magyar polgár törvénysértő bírósági végrehajtását/kifosztását; jogállamiságunk felrúgását okozta, és megítélése szerint Magyarországból rendszerszinten korrupt, bankármaffia államot hozott létre.

 

Baglyosi Leóna - Deviza Alapú Csalás Áldozatai civil szervezet (az un. DAC-csoport) tagja

 

Dr. Marczingós László - jogász, ügyvéd

 

Soltész Sándor - mérnök-közgazdász

Külkereskedelmi-, könyvelői-, és közigazgatási szakképesítéssel és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, független magánszakértő. A deviza alapú kölcsönökhöz szükséges „Helyes kölcsönszámítás” módszertanának kidolgozója, azok alapján a Pénzügyi Békéltető Testület előtti eljárásokhoz és a bíróságokon zajló jogvitákhoz kapcsolódó elszámolások elkészítője és elvégzője.

 

 

Dr. Evan Jones (Australia) - retired political economist, Associate Professor of the  School of Economics and Political Science, University of Sydney.

He taught at Sydney University from 1973-2006. He has been writing on bank malpractice against small business and the family farmer since 2000.

 

 

Sigrún Davíðsdóttir (Iceland) -  journalist and writer

 

 

Patricia Suárez Ramírez (Spain) - President of the ASUFIN (Association of Spanish Association of Financial Users) / Presidenta de Asufin

Patrona de Finsalud, Miembro del Comité Europeo para la Defensa de los Consumidores Financieros

 

 

Dr Efpraxia (Evi) Avlogiari (Greece) - Attorney at Law, Mediator and mediation trainer.

She holds a master degree in Bioethics from the Medical School of Aristotle University of Thessaloniki and an MBA. She was appointed Honorary Consul of the Republic of Esthonia in Northern Greece. She is also founder of the “Alternative Dispute Resolution (ADR) Hellenic Center”.  She has published many articles and reports related to banking law and mediation.

 

 

Dr Magdalinini (Magda) Glavina (Greece) - Attorney at Law and Mediator.

Regularly, she advises on all aspects of commercial law and has worked as a legal counsel for Greek and international clients. Magda has studied law at the Aristotle University of Thessaloniki and holds an LLM degree in Civil law from the National and Kapodistrian University of Athens.

 

 

Dr. Dessislava Dimitrova (Bulgaria) - Attorney at Law with rich experience in the field of banking law an consumers’s rights protection.

She is the first Bulgarian lawyer bringing proceedings of FX borrowers into the court; external counsel to the Consumer Protection Commission in Bulgaria for preparation of a class actions against banks, founding member of the European Legal Committee for Consumer Rights. (Bulgária)

 

 

Dr. Anna Georgieva (Bulgaria)- Attorney at Law, specializing in banking law, consumers’ rights protection and litigation.

She has worked as legal advisor to foreign investors on business investments in Bulgaria and to individuals on cross-border related matters, founding member of the European Legal Committee for Consumer Rights.

 

 

Lydia Palova (Bulgaria) - FX loan-holder and an active supporter of finding a reasonable solution for all FX borrowers.

 

 

Dr. Katherine Alexander Theodotou (United Kingdom, Cyprus) - President of the European Legal Committee for Consumer Rights.

Founder of the European Institute in Nicosia, and chair of the Anglo-Hellenic and Cypriot Law Association. Elected twice by a group of lawyers to be the Global Human Rights Lawyer. 

 

 

Mgr. Horecsnyík Melinda (Szlovákia) - közgazdász, az Asociácia F. Hendikepovanych (Szlovákiai Pénzügyi Károsultak Szervezete) vezető képviselője.

Jelenleg a Relax 2000 Kft. alkalmazottja, vevői kapcsolatfelelős pozícióban. Ezen, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, árnyékolástechnikai eszközöket forgalmazó és gyártó cég munkatársaként és pályázatíróként széleskörű ismereteket és rálátást szerzett a pénzügyi piac különféle részterületeire. Közgazdászként a Felvidék banki és nem-banki hitelkonstrukcióinak összehasonlító elemzése nyomán jutott arra a dokumentumokkal is alátámasztott következtetésre, hogy a banki kölcsönök kihelyezése során jogsértések történtek, s  mihamarabb szükség lenne Szlovákiában is egy olyan átlátható  tanácsadói rendszerre, mely nemcsak az adott állam un. "államnyelvén" tud eljárni, de szükség esetén magyarul is fel tudja vállalni akár reginálisan, akár helyileg a magyar ajkú kisebbséghez tartozó banki károsultak érdekeinek védelmét. (Szlovákia)

 

 

Dr. Madaras Szilárd (Románia) - egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Üzleti Tudományok Tanszék.

Közgazdaságtudományi PhD fokozatát a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen szerezte meg, 2010-ben. Kutatási területei: regionális gazdaságtan, regionális foglalkoztatás, regionális munkanélküliség, idősorelemzés és ökonometriai modellek. 2011-től tanít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Több magyarországi és romániai tudományos egyesület tagja.

 

 

Dr. Bíró Bíborka Eszter (Románia) - egyetemi adjunktus, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, Üzleti Tudományok Tanszék.

Végzettségét tekintve jogász és közgazdász. Közgazdaságtudományi PhD fokozatát a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerezte. Kutatási területei: regionális gazdaságtan, üzleti jog, vállalati és közösségi pénzügyek, tőkepiacok. 2008 és 2015 között a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem társult oktatója volt és gyakorló jogászként tevékenykedett. 2015-től a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. Több magyarországi és romániai tudományos szervezet tagja. (Románia)

 

 

A könyv megrendelhető a kiadónál:

 

https://rejtjel.hu/oldal/vevoszolgalat

 

 

A könyv kétnyelvű, a magyar szerzők írásai magyarul, a külföldi szerzők írásai angolul olvashatók.

 

A kövekező hetekben áttekintést adunk honlapunkon a külföldi szerzők írásaiból..