Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.09

Ausztrál tanulmány az ottani devizahitelezésről

cimlap---ausztral-cikkhez---kep.png

 

The Foreign Currency Loan Experience in Australia
Evan Jones

 

 

Az 1980-as években a kiválasztott devizákban (FCL-ek) denominált hiteleket agresszíven értékesítették az ausztrál bankok kisvállalkozói és mezőgazdasági termelőik számára. A „hivatalos” vonzerő a lényegesen alacsonyabb kamat volt.

 

1980-as évek elején az ausztrál és az új-zélandi bankok agresszív módon értékesítették a kiválasztott devizákban (FCL-ek) - elsősorban a svájci frank (CHF), az amerikai dollár és a japán jennel - felvett hiteleket kisvállalkozóiknak és mezőgazdasági termelőiknek, kisméretű ingatlanfejlesztőknek.

 

A tartozások a kétszeresére nőttek és 15 éves pereskedés kezdődött.

 

Egyes hitelfelvevők bírósági győzelmet arattak, egyesek bíróságon kívüli egyezségeket kötöttek, de a hitelfelvevők többsége elvesztette vállalkozását, gazdaságát és otthonaikat.

Annak ellenére, hogy a hitelfelvevőket támogatták a médiák, a dereguláció mellett elkötelezett kormány nem nyújtott támogatást a hitelfelvevők áldozatainak.

A kormány a bankokat védelmezte az áldozatok helyett.

Sajnálatos módon nincsenek optimista tanulságok az ausztrál tapasztalatokkal foglalkozó jelenlegi FCL áldozatok számára.

 

 

Mennyiségi AUD hitelezési megszorítások és a magas kamatlábak voltak érvényben, a korábbi szabályozási rendszertől való függőségben és az infláció megakadályozására.

A hitelfelvevőknek nyújtott „előny” a jóval alacsonyabb kamat volt a külföldi devizák kamatlábaival szemben - megközelítőleg 6,5%, szemben a 13% -kal.

Néhány áldozat azt állítja, hogy a megállapodás jellege és a teljes FCL finanszírozás (devizában denominált = "devizahitel") magában hordozta azt, hogy a bankok a deviza- és kockázati pozíciókat az ajánlattal ellentétes módon alakították ki, és ezzel minden kockázatot a hitelfelvevőre hárítottak át.

 

Ez esetben, minden nyereség a becsapott FCL hitelfelvevőktől származott.

A legtöbb FCL-t nominálisan Szingapúron keresztül közvetítették. Lehetséges, hogy az FCL-ek egy része egyáltalán nem származott külföldi devizákból, de hamis denominációval rendelkezett - a hazai hitelezési korlátozások megkerülése és szuper profit létrehozása egyidejűleg.

 

 

A bankok titkos jutalékokat terheltek a kamatokra és a devizaátváltásokra, és megragadták az alkalmat arra, hogy a "szolgáltatásaikért" önkényes díjakat teremtsenek.

 

 

Ezen kívül az ausztrál bankok 10 százalékos különadóval (IWT) terhelték ezen ügyleteket, Ausztráliában ilyen adót alkalmaztak külföldi befektetésekre. Az IWT azonban nem alkalmazható az ilyen FCL-ekre (mivel jelzáloghitelek fedeztek, a jövedelemadóról szóló törvény megsértésével), de a bankok tudatosan alkalmazták a terhelést. Nincs bizonyíték arra, hogy a begyűjtött díjak nagy részét az Ausztrál Adóhivatalnak továbbították volna.

 

Ezek a gyakorlatok, valamint a belső banki dokumentációban kifejtett, csupasz önérdekkel párosulva, rávilágítanak arra, hogy a korrupció a dereguláció kezdete óta gyorsan áthatja a banki kultúrát. Ausztráliában az FCL hitelek száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 4500. Az Új-Zélandon kibocsátott szám nagyjából 400-500 volt, a többséget az akkori állami tulajdonú Bank of New Zealand, a köztulajdonú Development Finance Corporation és az ausztráliai NZ-ban bocsátotta ki.

 

Az ezt követő 15 éves pereskedést - a bankok és a hitelfelvevők között, a bankok személyzetével együtt -, bírósági perekben és a politikában, kezdetben széles körben közvetítették a médiában.

 

 

Dr. Evan Jones (Australia) - retired political economist, Associate Professor of the  School of Economics and Political Science, University of Sydney.

He taught at Sydney University from 1973-2006. He has been writing on bank malpractice against small business and the family farmer since 2000.

 

(a fenti összefoglaló, egy könyvben megjelent tanulmány ismertetése, nem teljeskörű és nem fordítás - készítette: Baranyai Csaba)

 

 

A könyvről információk:

 

 

DEVIZAHITEL?

 

Rejtjel kiadó - 2018

„Kiadványunk széles körű hazai és nemzetközi összefogás eredménye.

Célunk, hogy segítsük a „devizahitelezéssel” kapcsolatos tisztább és árnyaltabb kép kialakítását; a valós és objektív társadalmi tájékozódást; vitafórumot generáljunk a higgadt párbeszédhez, a konstruktív társadalmi és szakmai vitához, s a közös megoldások konszenzuson alapuló kereséséhez.”

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/devizahitel----nemzetkozi-szerzogarda.html

 

 

Korábbi írásaink az ausztrál devizahitelezésről:

 

A CHF hitelezés már 30 éve is családokat tett tönkre

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/a-chf-hitelezes-mar-30-eve-is-csaladokat-tett-tonkre.html

 

 

Levél az MNB-nek - WESTPAC - ausztrál devizahitelezés

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-mnb-nek---westpac---ausztral-devizahitelezes.html