Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.08

A PSZÁF alaposan félrevezette a Kúriát! Mit lép most az MNB és a Kúria?

a-pszaf-alaposan---kep-01.png

Bevezető

 

Időben jócskán vissza kell kanyarodnunk, egészen 2013-ig, hogy pontosan lássuk miként vezette félre a Kúriát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Ekkor tett fel ugyanis rendkívül lényeges kérdéseket a Kúria a devizahitelezéssel kapcsolatban. A válasznak a „politikai része” elég nagy hullámokat kavart, ugyanis Szász Károly a PSZÁF elnöke bank- és államcsődöt is elképzelhetőnek tartott, ha a bíróságokon tömegesen nyerni fognak a devizahiteles adósok.

 

Ezzel aztán vége is lett a PSZÁF válasz „elemzésének”. A mélyebb szakmai értékelés elmaradt, pedig a PSZÁF olyan válaszokat adott, hogy a bankokat valóban ne érje sem anyagi kár, sem pedig kellemetlen társadalmi megítélés. A PSZÁF egyértelműen arra törekedett, hogy a bankrendszer működésében ne legyen semmilyen zavar.

 

A Kúria a legdurvább félrevezetést észlelte és a PSZÁF megállapításait figyelmen kívül hagyta. Azonban a többi elérte a célját és a Kúria a bankoknak kedvező megállapításokat tett a jogegységi határozataiban. Ezek a kúriai megállapítások pedig egyrészt hatással voltak az elszámolási törvényekre, másrészt a mai napig is visszaköszönnek a bírósági ítéletekben. Magyar sajátosság ugyanis, hogy minden bírónak a Kúria jogegységi határozatait be kell tartani, attól nem térhetnek el.

 

Már tíz éve követem a devizahiteles eseményeket, azonban csak most jutottam el oda, hogy a bankok pénzteremtésével próbáljam magyarázni azt, amihez a Kúriának az 1930-as évekbeli lerovó-kirovó elméletre volt szükség. Önmagában ugyanis a deviza alapú hitelezés az általánosan elterjedt „pénzügytani nézet” alapján nem felel meg a jogszabályoknak.

 

Tekintettel a több mint 2,3 millió magyar deviza alapú kölcsön- és lízingszerződésre, szükséges tehát hivatalosan is felülvizsgálni a PSZÁF 2013-as válaszait. Ennek érdekében az alábbi kísérőszöveggel küldtem el a kezdeményezésem (amit ez a könyv tartalmaz):

 

 

Tisztelt Vastag László ügyvezető igazgató úr!

         Tisztelt Hitelintézeti Fogyasztóvédelmi Főosztály!

                 Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

 

 

Kezdeményezem a Magyar Nemzeti Banknál, mint pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóságnál, hogy tekintse át a Kúria 2013-ban feltett kérdéseit és a PSZÁF válaszait. Majd ezt követően a legjobb tudásuk alapján, közérthetően, ám kimagasló szakmaisággal válaszolják meg azokat nyilvánosan a Kúriának. Ezáltal lesz képes arra a Kúria, hogy szükséges mértékben felülvizsgálja a korábbi években hozott Polgári Jogegységi határozatait.

 

Csatolom összeállításom és mellékleteit....

 

 

 

Tisztelt Dr. Varga Zs. András elnök úr!

     Tisztelt Patyi András elnök helyettes úr!

          Tisztelt Dr. Orosz Árpád Gábor kollégium vezető úr!

               Tisztelt Kúria!

 

         

 

 

A Kúria előző vezetésénél sajnos hiába kezdeményeztem a devizahiteles jogegységi határozatok felülvizsgálatát. Most a 2013-ban feltett kúriai kérdéseket vizsgáltam át, amiket a PSZÁF elnöke válaszolt meg.

 

Kérem, hogy akkor is végezzék el a korábban feltett kérdések ismételt vizsgálatát, ha az MNB ebben a kérdésben passzív marad.

 

Tisztelettel: .....

 

 

Az elküldött elemzés és az összes melléklete elérhető könyv formájában a Magyar Elektronikus Könyvtárban!

 

Itt:

 

 A PSZÁF alaposan félrevezette 2013-ban a Kúriát - értékelés 2021-ben 
 
 

 

 

Ha valamit kihagytam, vagy nem eléggé érthetően fogalmaztam, akkor írj:

 

 

hitelesmozgalom@gmail.com

 

vagy

 

devizahiteligazsag@gmail.com