Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.09

Wellmann főbíró válasza

A KÉRDÉS:

 

 

Tisztelt Dr. Darák Péter Elnök úr!

     Tisztelt Dr. Wellmann György Polgári Kollégiumot vezető bíró úr!

             Tisztelt Kúria!

 

 

Érdeklődéssel olvastam Elnök úr MTI nyilatkozatát, melyben az elhúzódó bírósági eljárásokkal kapcsolatban fejti ki a véleményét. Hosszasan sorolja, hogy a legkülönbözőbb esetekben milyen problémákkal találják szemben magukat a bírók.

 

 

Sajnálatos módon a devizahiteles perek teljes mértékben kimaradtak a felsorolásból, mintha már nem is lennének ilyen perek. Mintha ezek a perek nem húzódnának már 4-5 éve. Pedig csak az elmúlt 30 napban is több döntést is hozott a Kúria devizával kapcsolatos lakossági kölcsönszerződéssel kapcsolatban.

 

Érthetetlen módon egyikről sem adott ki a Kúria MTI közleményt, mintha a Kúria vezetése arra a döntésre jutott volna, hogy a magyar társadalmat, a pénzintézetek által becsapott és megtévesztett magyar állampolgárok millióit nem érdeklik a Kúria döntései. MTI közlemény híján sajnálatos módon a sajtók sem számolnak be arról, hogy milyen döntést hoz a Kúria. Az érintettek milliói semmit sem tudnak arról, hogy a Kúria milyen döntéseket hozott a devizahitelekkel kapcsolatban.

 

Az egyik kúriai devizahiteles ítélettel kapcsolatban Dr. Wellmann György azt válaszolta nekünk, hogy az ítéletekről anonimizált formában 3 hónap elteltével lehet kérni fénymásolatot:

 

„Az Ön által kért határozat kiadására, tehát legkorábban 2016. január 5-én, oldalanként 300 forint megfizetése ellenében, a befizetés igazolását követően van lehetőség” (2015.EI.I.H.676. számú 2015.10.20.-i válasz a Gfv.VII.30.207/2015 ügyszámú 2015.10.06-án kelt ítéletről).

 

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében is fellelhetők az ítéletek, határozatok anonimizált formában. A tapasztalatunk az, hogy ide nem 3 hónap elteltével kerülnek fel, hanem sokkal később. Egy nyáron hozott devizahiteles ítéletet, a Gfv.VII.30.169/2015 még mindig nem érhető el.

http://birosag.hu/ugyfelkapcsolati-portal/anonim-hatarozatok-tara

 

„A bírósági eljárás nyilvánossága a bírói hatalom korlátjaként a jogállamiság fontos garanciája” – jelentette ki pontosan két évvel ezelőtt tisztelt Ön, Tisztelt Elnök úr!

http://www.lb.hu/sites/default/files/sajto/mti_5.pdf

 

További idézetek Öntől, tisztelt Elnök úr:

„A bírósági tárgyalások és döntések nyilvánossága biztosítja, hogy a bíró "szem előtt legyen", a nyilvánosság kontrollja alatt álljon, … a bírósági eljárás nyilvánossága egyúttal a tisztességes eljárás és a bíróságokba vetett közbizalom garanciája is.”

 

„A bírósági határozatok publikálása az egységes ítélkezés szempontjából is lényeges, ami a legfelsőbb bírói fórum alkotmányos feladata.”

MTI 2013. október 24., csütörtök 13:27 - Darák Péter a bírósági nyilvánosság szélesítését szorgalmazta.

 

Úgy véljük a mai kúriai gyakorlat még nagyon messze van a két évvel ezelőtt kijelölt céltól.

 

Nem kell messzire menni azonban ahhoz, hogy jó példát leljünk. Az Alkotmánybíróság honlapján külön tájékoztatás van a devizahitelesek számára:

„Áttekintés az Alkotmánybíróság által befejezett és folyamatban lévő devizahiteles ügyekről”

http://www.alkotmanybirosag.hu/devizahiteles-ugyek-attekintes

 

Javasoljuk, hogy a Kúria a társadalmi jelentőségének és súlyának megfelelően kezelje a devizahiteles ügyeket és alakítson ki hasonló internetes felületet, mint az Alkotmánybíróság. Úgy véljük, miként az Alkotmánybíróság meg tudja oldani, hogy 1-2 nap elteltével a döntésük elérhetővé váljék, úgy a Kúria is meg tudja oldani, hogy ne hónapok elteltével kerüljenek fel a bíróság honlapjára az ítéletei, határozatai.

 

Szeretnénk végül néhány adatot megkérni a devizahiteles perekkel kapcsolatban.

 

A Kúrián hány olyan per van a pénzügyi intézményekkel kapcsolatban, melyekben a bankkölcsön tárgya, illetve a lízingösszeg külföldi deviza (nem forint)?

 

A Törvényszékeken hány olyan per van a pénzügyi intézményekkel kapcsolatban, melyekben a bankkölcsön tárgya, illetve a lízingösszeg külföldi deviza (nem forint)?

 

2015-ben összesen hány olyan döntést hozott a Kúria a pénzügyi intézményekkel kapcsolatban, melyekben a bankkölcsön tárgya, illetve a lízingösszeg külföldi deviza (nem forint)? Melyek ezek a döntések? E döntések közül hány található meg anonimizált formában a bíróságok honlapján?

 

Várjuk a válaszukat, tisztelettel:

 

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető

Arany Liliom Alapítvány

 

 

wellmann--2015.12.08.-00.-kep.png

 

 

    EZ VÁLASZ????

 

wellmann--2015.12.08.-01.-kep.pngwellmann--2015.12.08.-02.-kep.png

wellmann--2015.12.08.-03.-kep.png