Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.07

viszontválaszunk ÁSZ - MNB - NGM

 

 Tisztelt Állami Számvevőszék!

 

 

    Tisztelt Magyar Nemzeti Bank!

 

          Tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium!

  

Köszönjük a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és az Állami Számvevőszéknek, hogy válaszolt május 8.-i megkeresésünkre.

 

 https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-asz--a-mnb-es-az-ngm-reszere-2014.05.08..html

 

Rövid részlet a két válaszból:

 „Az együttműködésnek nem célja, és nincs is arra lehetősége a résztvevő intézményeknek, hogy bármilyen formában felszóljanak a független bíróságok ítélkezésével kapcsolatban.”

Nemzetgazdasági Minisztérium - Ügyfélkapcsolati Információs Iroda - NGM/14633/2014

 

„Közös munkánknak azonban nem célja jogértelmezési kérdésekbe bocsátkozni, valamint más független intézmények tevékenységével kapcsolatban állást foglalni. 
Az aláíró felek azt vállalták, hogy a jövőben összehangolják a pénzügyi kultúra helyzetével és fejlesztésével kapcsolatos kutatásaikat, felméréseiket, együttműködnek a fogyasztók hatékony tájékoztatásában és szakmai rendezvények megvalósításában. 
 
A végső cél ugyanakkor természetesen továbbra is az, hogy a résztvevő szervek együttműködésük révén is elősegítsék a lakosság pénzügyi kultúrájának és pénzügyi tudatosságának fejlesztését, hozzájárulva 
ezzel a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez, és a pénzügyi rendszer kockázatainak mérsékléséhez.”

Állami Számvevőszék - Elnöki titkárság és igazgatási osztály - Ikt. szám: ETIO-0379-004/2014.                 

Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy a pénzintézetek lobbi szervezetének, a Bankszövetségnek, nincs semmilyen aggálya, kétkedése azzal kapcsolatban, hogy befolyásolja-e saját célja érdekében a független bíróságok működését.

 

Elmentek egyszerűen a Magyar Bíróképző Akadémiára és „oktatták” a bírókat, hogy számukra a bíróságok kedvező döntéseket hozzanak a perekben.

 

j7-01.png

 

 

 

 

 

 

j7-02.png

 

A sikeres oktatásról tájékoztat a Bankszövetség 2012 évről szóló beszámolója is.

 

 

j7-03.png

http://www.bankszovetseg.hu/wp-content/uploads/2012/09/2012-%C3%89vesJelent%C3%A9s-HUN.pdf

 

A sikeres oktatás eredményét ismerjük.

 

Több bíróságon, nagyon sok perben a Bankszövetség félrevezetésének eredményeképpen a fogyasztók kárára ítéltek a bíróságok. Ezekben az ítéletekben a bíróságok valótlanságokra, félrevezetésekre alapozták a döntésüket. Talán a legismertebb két példa, hogy összekeverték a deviza időbeni változását (árfolyamváltozás) a bankok által alkalmazott vételi és eladási árfolyam különbségével (árfolyamrés) és állították még, hogy az árfolyamrés nem okoz költséget a fogyasztónak, az adósnak.

 

Kérjük, vizsgálják felül korábbi álláspontjukat és vállaljanak nagyobb szerepet abban, hogy ne szülessen a bíróságokon tévedésen alapuló döntés, próbálják meg leleplezni a banklobby káros manipulálását.

 

Amíg önök a saját hatáskörük és jogkörük vizsgálatánál elakadtak, és nem csínálta évekig semmit, addig a bankok megtévesztettek és kifosztottak több millió magyar állampolgárt! Az okozott kár több száz milliárd forint.

 

Véleményünk szerint Önöknek a gyors és határozott cselekvés nem csak lehetőség, hanem kötelesség. Erről az Alaptörvény M cikke rendelkezik.

 

A közös munkába javasoljuk bevonni a Gazdasági Versenyhivatalt is. Óriási tapasztalattal rendelkeznek.

 

 

 

A „Devizahitelek – Tényleg értem” kiadványt a PSZÁF 2006-ban önállóan, 2008-ban a MNB-kal közösen adta ki.

 

j7-04.png

 

Sajnos a kiadványok hasznos információk mellett több valótlanságot is tartalmaznak.

A pénzügyi kultúra terjesztését javasoljuk azzal kezdeni, hogy a korábbi megtévesztő, alaptalan állításaikat visszavonják és elnézést kérnek a társadalmtól a félrevezetésért.

 

 

Egy példa, mindkét kiadvány tartalmazza:

 

j7-05.png


A legfőbb bíró szervezetnek, a Kúriának erről teljesen más a véleménye. Öt éve tartó pereskedés végére tett pontot június 3.-án.

 

 

„Deviza alapú kölcsönszerződések esetén nem kerül sor átváltásra csak átszámításra, amelyért a pénz átváltásakor szokásos díjazás nem jár. A különnemű árfolyam alkalmazásából a pénzügyi intézményeknek ellenszolgáltatással nem fedezett bevétele, a fogyasztóknak pedig költsége keletkezik, ami tisztességtelen.”

 

 j7-06.png

 

Nem érzik ennek az elkeserítő állapotnak a tarthatatlanságát?

 

Az egész pénzügyi folyamat, a hitelezés jobban érthető lenne, ha a társadalom, beleértve a bírói kart is, tisztában lenne a hitelpénzrendszer, valamint a kétszintű bankrendszer működésével.

 

Általános az a nézet, az a vélekedés, hogy a bank hasonlóan működik mint például egy zöldséges üzlet. Egyik ajtón beviszi a termelő az almát és a sárgarépát, a zöldséges meg a pultnál eladja a raktárra került almát és sárgarépát. Beviszi az egyik ember a kis forintmegtakarítását a bankba, ott betétként elhelyezi, majd ezt a pénzt egy másik embernek a bank kölcsönadja.

 

Önök is, és mi is tudjuk, hogy ez nem így van. Ideje lenne ezt tudatosítani az emberekben.

 

Akkor is tud a „zöldséges” sárgarépát adni, ha csak alma van a raktárban, sőt akkor is ha a raktáron szinte nincs semmi.

 

Természetesen ennek a modern pénzrendszernek meg van a kockázata, sőt a kockázat figyelése és kezelése alapvető fontosságú a bankok működésében. Poziciók nyitása és poziciók zárása, kockázatok számolása és kezelése – inkább erről szól a mai bankrendszer, mint betétek gyűjtéséről és kölcsönök kihelyezéséről.

 

Mi már készítettünk egy ismeretterjesztő filmet a modern pénzzel kapcsolatban:

 

 

A pénzünket a bankjaink teremtik! Hogyan?

 

Önök mikorra tervezik feldolgozni ezt a nagyon fontos témát?

Sokkal több és pontosabb információval, tudással rendelkeznek, mint mi. 

Mi ebben is látunk együttműködési lehetőséget.

 

Az ismeretterjesztő filmek készítése a PSZÁF-tól illetve utódjától a MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjától sem idegen.

 

Készítettek egy tájékoztató filmet a THM-ről:

 

j7-07.png

 

http://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/bal_menu/kisfilmek/THM_121108.html

 

 

 

A THM-ről mi is készítettünk egy tájékoztató filmet.

 

 

Jelenkép 2014 - devizahitelről

 

 

Megnézve a két THM-ről szóló filmet, úgy tűnik mást és mást tartunk fontosnak közölni a társadalommal, a fogyasztókkal a THM-mel kapcsolatban.

 

 

Bízunk abban, hogy újabb levelünk sorsa nem lesz olyan merev elutasítás,  mint az előző levelünké volt.  Talán még a Magyar Nemzeti Bank is veszi a fáradtságot, hogy válaszoljon, egyrészt ők felügyelik a bankokat, a pénzintézeteket, másrészt ők a pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság.

 

Óriási probléma halmazt kell megoldani, úgy véljük ez közösen eredményesebb és gyorsabb lehet.

 

Teljesen bizonyos, lejárt a félrevezetések, megtévesztések ideje, őszintén szembe kell nézni a tényekkel. Nagyon sok időt elvesztegettünk és nagyon sok már az áldozat.

Az együttműködés eddig sem rajtunk múlt.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József

Hiteles Mozgalom ügyvezető