Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.29

válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma

  az elküldött kérdések:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/eszrevetelek-soltesz-allamtitkar-ur-javaslatahoz.html

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Feladó: Szociális Ügyfélszolgálat

                ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu

Címzett: hitelesmozgalom@gmail.com

dátum: 2013. március 29. 10:42

 

Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály

Ügyintéző: Schmidtné Holocsi Katalin

 

Dudás Anna, Kirchner Csilla, Jakus Mariann

 

Tisztelt Levélírók!

 

Soltész Miklós államtitkár úrhoz címzett levelükre az alábbiakban válaszolok.

 

A kormány kiemelt célja, hogy segítséget nyújtson a családok otthonteremtéséhez és meglévő otthonaik megőrzéséhez. A kormány intézkedéseinek köszönhetően a devizahitelesek döntő többsége, több százezer család menekült meg otthona elvesztésétől.

Sok százezer család otthonát sikerült megmenteni a végtörlesztés lehetőségének megteremtésével, az árfolyamgát bevezetésével. A Nemzeti Eszközkezelő program pedig lehetőséget nyújt a családoknak arra, hogy saját otthonukban maradjanak, a hiteltörlesztő részleténél lényegesen alacsonyabb bérleti díj fejében. A kormány március elején meghozott döntése lehetőséget teremt arra, hogy a közeljövőben még több rászoruló könnyebben léphet be az Eszközkezelő programjába, mivel nem csupán a házastársi vagy élettársi, hanem a hozzátartozói viszony is megalapozza majd a hiteladós jogosultságát, ezen felül a jogosultak köre a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is bővül.

Aki már elvesztette ingatlanját, annak lehetőséget jelenthet az Ócsai Szociális Családiház Építési program, ahol az első ütemben 80 család költözhet 50 négyzetméteres, a piaci áraknál lényegesen alacsonyabb bérleti díjért új otthonba.

Az önkormányzatokkal és egyházakkal való összefogás eredményeként pedig további segítséget jelenthet, hogy a családok átmeneti otthonában mintegy négyezer szálláshely biztosított.

A családok egészét érintő kormányzati intézkedés a rezsicsökkentés is, amely jelentős könnyebbséget jelent a mindennapi megélhetésben.

Mindezeken túlmenően jelenleg is olyan lehetőségek kidolgozásán fáradozunk, melyeknek eredményeképpen azoknak a családoknak szeretnénk megoldást nyújtani, amelyek minden eddigi kormányzati segítség ellenére ma is bajban vannak, és a kilakoltatás veszélye fenyegeti őket.

 

A családoknak nyújtandó segítség kiterjesztése érdekében jelenleg is folynak a tárgyalások a Bankszövetséggel, valamint az önkormányzatokkal egyeztetve az önkormányzati bérlakások szociális alapú bérlésének lehetőségével, további megoldások kialakításán dolgozunk.

Tájékoztatni szeretném Önöket továbbá arról, hogy a kilakoltatási moratóriumot a kormány eddig már többször is meghosszabbította, de nincs mód egész évben fenntartani, és nem is tekinthető a probléma végleges, illetve hosszabb távú megoldásának.

 

Kérem válaszom szíves tudomásulvételét.

 

Budapest, 2013. március 28.

 

Üdvözlettel: 

 

Dr. Veres Gábor osztályvezető

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály

1054 Budapest, V. kerület Akadémia u. 3.

www.emmi.gov.hu