Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.12.21

Válaszolt az Alapvető Jogok Biztosa a felvetésünkre

 A felvetésünk lényege:

"Jogszabályváltozás következtében jelentősen megemelték a perilleték értékét, 900.000 forintról 1.500.000 Ft-ra, emellett gyakorlatilag előírták a jogi képviseletet, tehát ügyvédet kell már fogadnia annak, aki perelni akar. Tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazó per csak Törvényszéken indítható valamint Törvényszéken kötelező lett a jogi képviselet."

"Komoly banki tartozással és a legtöbb esetben közműtartozással is rendelkező személynek írnak elő megfizethetetlen költségeket és fenyegetik további költségekkel ha perelni akar."

"A kilátástalanságot és reménytelenséget látva, mind többen hagyják el hazánkat és sajnos már több ezren vetettek önkezükkel véget életüknek."

"Kérem az Alapvető Jogok Biztosának a vizsgálatát, az alábbi Alaptörvényben rögzített alapjogok miként érvényesülnek a kiszolgáltatott, anyagi lehetőségekkel nem rendelkező banki adósok számára is. Az elmúlt 1-2 év jogváltozása javított vagy rontott helyzetükön?"

 

Részletek a válaszból:

 „Az Ön által sérelmezett esetben a peres eljár ás illetéke a pertárgyérték 6%-a, amely ugyanakkor megítélésem szerint nem tekinthető túlzott mértékűnek. Természetesen a nagy pertárgyértékű ügyek esetén a jogszabályváltozás miatt magasabb összegű illetéket kell fizetni.”

„…annak a kérdésnek az eldöntése, hogy mely ügytípusok melyik bíróság hatáskörébe tartoznak, nem rendelkezem hatáskörrel.”

„A kötelező jogi képviselővel kapcsolatban szeretném tájékoztatni, hogy a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény értelmében a szolgálat peren kívüli ügyekben tanácsot ad, illetve okiratot készít, peres eljárásokban biztosítja a bíróság előtti jogi képviseletet is.”

„…az egyszerűbb megítélésű ügyekben – a jövedelmi és vagyoni helyzet vizsgálata nélkül, díjmentesen – jogi tanácsot, illetve hatásköri, illetékességi útmutatást adnak bárki számára, így a hiteladósoknak is…. (Budapest Főváros Kormányhivatala Igazságügyi Szolgálatának Jogi Segítségnyújtó Szolgálata: 1111 Budapest, Budafoki út 59. tel: 06-1/209-9356)”

„…nem tártam fel olyan jogszabályi rendelkezést, amely alapjoggal összefüggő visszásságot okozna”

                                              2012.12.12.  Prof. Dr. Szabó Máté 

 

A teljes válasz:

https://docs.google.com/file/d/0B-taFPpeqhOzUnpndVdISGFsVVE/edit

A felvetésünk részletesen:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-alapveto-jogok-biztosanak.html