Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.21

Válaszolt a Kúria sajtótitkársága

 Szabó József úrnak,

a Hiteles Mozgalom ügyvezetője

 

Budapest

 

Tisztelt Szabó József!

 

Sajnálattal olvastuk, hogy a Hiteles Mozgalom a Kúria elnökének címzett levelében téves értelmet tulajdonít a 2013. november 7-én, a Magyar Lízingszövetség által szervezett konferencián, dr. Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője által elmondottaknak.

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-a-kuria-elnokenek---2013.11.09..html

 

A kollégiumvezető megállapításait a különböző híradások helyesen közvetítették a nyilvánosság felé (lsd. Zárug Péter Farkas írása, Magyar Demokrata, 2013. november 13.), míg a Mozgalom interpretálása nem felel meg a valóságnak.

 

Dr. Wellmann György fenntartja korábbi véleményét, miszerint azt a célt, hogy a devizahiteleket ne kelljen visszafizetni, perekkel a devizahitelesek nem tudják elérni és ebből a szempontból a pereskedés valóban zsákutcának tekinthető, illetve, hogy társadalmi problémák megoldására egyedi ügyekben hozott ítéletek csakugyan nem alkalmasak.

 

Az az állítás tehát, hogy a kollégiumvezető megpróbálta volna „eltántorítani a pénzintézetek által megtévesztett és becsapott állampolgárokat a perindításoktól” álláspontunk szerint sántít, félremagyarázott, valóságtartalma egyáltalán nem egyeztethető össze azzal a jogi közhellyel, hogy az érvénytelenségi oknak a szerződéskötéskor kell fennállnia, utólag bekövetkezett problémák (lsd. árfolyamváltozás) kezelésére az érvénytelenségi per nem alkalmas jogi eszköz.

 

Vitathatatlan, hogy a devizahitelesek ügye komoly társadalmi kérdés, súlyos probléma, ezért a Kúria az ügy fontosságát átérezve – hivatkozással a november 6-án írt közleményünkre – rendkívüli intézkedéseket tesz, mely során a Kúria Polgári Kollégiuma felméri, hogy a deviza-alapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e.


E felmérés eredményeként kerül a Kúria abba a helyzetbe, hogy döntsön esetlegesen jogegységi eljárás indításáról vagy más, a rendelkezésére álló intézkedés megtételéről.

 

Budapest, 2013. november 21.

 

                                                                                        Üdvözlettel:

 

A Kúria Sajtótitkársága

 

kuria-szobor.jpg