Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.04.10

Válaszolt (?) a Nemzetgazdasági Minisztérium

 Nemzetgazdasági Minisztérium 


Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár

Iktatószám: NGM/8737/2013

Ügyintéző: Lublóy Csaba

 

Szabó József részére

Hiteles Mozgalom

 

Tisztelt Szabó József Úr!

 A Kormány megalakulását követően azonnal szembesült az örökölt, rendkívül súlyos lakossági deviza-eladósodottsággal és lépéseket tett annak megoldására. A Kormány első lépésként megtiltotta, majd hatékonyan korlátozta a devizahitelek felvételét.

A Kormány arra törekedett, hogy minden jelzálog-devizaadós számára programot dolgozzon ki. 2011-ben kb. 750 ezer darab jelzálog alapú devizahitel-szerződés volt, mely kormányzati intézkedések hatására jelentős mértékben csökkent (végtörlesztés révén 170 ezer fővel, hitelek kedvezményes átváltásával 3 ezer fővel) vagy a hitel adósa kedvezményesen törleszti hitelét (árfolyamgátban 133 ezer fő). Az árfolyamgát igénybevételének lehetősége 2013. május 31.-ig meghosszabbításra került. 2012 novemberében körülbelül 120 ezer fő nem volt jogosult az árfolyamgátra, azonban ezen hitelesek egy része igénybe veheti a Nemzeti Eszközkezelő segítségét.

A Nemzeti eszközkezelő a legrászorultabb hiteladósok ingatlanát kérelmükre megvásárolja, akik kedvezményes bérleti díj mellett bérlőként az ingatlanban maradhatnak. A szociálisan legrászorulóbb hiteladósok jogosultak arra, hogy a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolja ingatlanjukat: vagyis legalább 180 napos fizetési késedelmük van, a családban legalább egy gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap, és az adós aktív korú ellátásában vagy lakásfenntartási támogatásban vagy ápolási díjban vagy nyugellátásban részesül vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban áll. A nemzeti Eszközkezelő 2012. december végéig már közel 2 000 ingatlan vásárlását kezdeményezte, 2014 végéig 25 000 ingatlant tervez megvásárolni.

Végül a Kormány azok számára is segítséget kíván nyújtani, akik már elvesztették lakásukat. Az ő számukra épül az ócsai szociális lakópark.

Az árverésekkel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a 2012-ben hatályba lépett törvénynek köszönhetően az árverések szabályosságát növeli, hogy átlátható és elektronikus úton történő árverezésekre kerül sor.

Bízunk abban, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó fenti programok révén a Kormány jelentős mértékben hozzájárult a kialakult lakossági deviza-eladósodottság problémájának orvoslásához.

 

                Budapest, 2013. április 8

 

                                        Üdvözlettel:  Kisgergely Kornél

 

a levelünk melyre a fenti választ kaptuk:

 

--------- Továbbított levél ----------
Feladó: Hitelesmozgalom <
hitelesmozgalom@gmail.com>
Dátum: 2013. március 11. 20:14
Tárgy: levél Varga Mihály miniszter úrnak
Címzett: 
ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu

 

Tisztelt Varga Mihály miniszter úr!

Szeretnénk gratulálni a miniszteri kinevezéséhez. Bízunk benne, hogy eredményesebben tudja majd irányítani hazánk gazdaságát mint ahogy a korábbi vezetés tette.

Örülünk, hogy már az első munkanap foglalkozott a „devizahitelesek” helyzetével, mi égetően sürgősnek érezzük az állam beavatkozását.

    „Az új nemzetgazdasági miniszter hétfői bemutatkozó sajtótájékoztatóján a devizahitelekkel kapcsolatosan arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán egyeztetett a bankszövetség vezetőivel. Ezen megerősítette, hogy csak olyan előterjesztések készülnek a minisztériumban, amelyekkel kapcsolatban a szövetség is kifejtheti álláspontját.”

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/elo-kozvetites-varga-mihaly-sajtotajekoztatoja

 

Bízunk benne, hogy talál Ön lehetőséget arra, hogy ne csak a Bankszövetség álláspontját ismerje meg, hanem az érintettekét is.

Sajnos az előző minisztériumi vezetés nem tartotta fontosnak a civilekkel történő kapcsolattartást, a véleménycserét. Lassan egy éve kértünk a kérdéseinkre választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, azonban a kérdéseink megválaszolatlanok maradtak. A Parlamentben a február 25.-én tartott Fogyasztóvédelmi bizottsági ülésen ezt szóvá tettük, azonban a jelenlévő minisztériumi vezetők közül azóta sem tartotta senki szükségesnek, hogy válaszoljanak felvetéseinkre.

„Miért nem válaszol a Nemzetgazdasági Minisztérium a kérdéseinkre? Lassan egy éve tettünk fel lényeges kérdéseket. Az, hogy valóban azok-e, döntsék el önök, mindenki kap egy példányt a korábbi levelünkből.”

 

 http://www.parlament.hu/biz39/bizjkv39/FVB/1302251.pdf

Reméljük, hogy változni fog a minisztérium hozzáállása az Ön vezetése alatt és valódi választ kapunk az életünket befolyásoló kérdésekre.

Szeretnénk megismerni a minisztérium terveit is, kérjük ne csak a lakosságot „megtévesztő és becsapó” bankok érdekvédelmi szervezetével tárgyaljanak, egyeztessenek hanem az érintettekkel is.

Sok sikert kívánunk munkájához.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó József  a Hiteles Mozgalom egyik alapítója

  

Több mint egy éve, ezekre a kérdésekre nem kapunk választ:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/valasz-natran-roland-helyettes-allamtitkar-urnak---ngm.html