Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.09.25

Válaszolt (?) a Köztársasági Elnök - 2013.09.19.

Több civil devizahiteles szervezet fordult 2013. július 21.-én a Köztársasági Elnökhöz, hogy kezdeményezze Polt Pétert és Szász Károlyt felmentését. A levél így kezdődött:

 

Tisztelt Köztársasági Elnök úr!

  

Tapasztalataink szerint súlyos zavarok keletkeztek Magyarország demokratikus működésében, a jogállamiság az egyes állami szervek diszfunkcionális működése miatt veszélybe került.

A Köztársasági Elnök úrhoz fordulunk, ahhoz a személyhez, aki Alaptörvényünk ( 9. cikk (1) bekezdés) értelmében őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

 Az Ügyészség feladata fellépni jogsértő cselekményekkel szemben, és megelőzni ezeket ( 29. cikk). Az Ügyészségnek a közérdeket kell védelmeznie ( 2011. évi CLXIII. tv. 1.§. (2) bek.).

Egy nagy jelentőségű, a Kúrián folyó  per kapcsán a Legfőbb Ügyész kérdéseket kapott a Kúriától.

A legfőbb Ügyész a válaszában több valótlanságot állított, és a valótlanságok következményeként alapjaiban téves következtetést vont le. Úgy tűnik, a Legfőbb Ügyészség a banki gazdasági érdekek védelmében elfeledkezett küldetéséről, a köz érdekének védelméről.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete amellett, hogy hatóságként ellátja a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét ( 42. cikk), és biztosítja a hatékony, zavartalan, átlátható működését, védi a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők érdekét is, mivel a PSZÁF a pénzügyi szolgáltatások területén működő fogyasztóvédelmi hatóság.

A PSZÁF elnöke több kérdést kapott a Kúriától a deviza alapú kölcsönök jellemzőivel, tulajdonságaival kapcsolatban. A PSZÁF elnöke a válaszában több valótlanságot állított, az általa elérni kívánt cél érdekében összekevert fogalmakat, és így alapjaiban téves következtetést vont le. Úgy tűnik, a PSZÁF a banki gazdasági érdekek védelmében elfeledkezett küldetéséről, a fogyasztók érdekvédelméről.

Mind a Legfőbb Ügyész, mind a PSZÁF elnöke nyilvánvalóan szándékosan félre akarta vezetni a Kúriát egy konkrét per nagy jelentőségű döntésének befolyásolása szándékával."

Az elküldött levél itt olvasható:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/veszelybe-kerult-a-jogallamisag.html

 

Két hónap elteltével érkezett a jól megszokott szöveg:

 

"A köztársasági elnök csak és kizárólag azokban az ügyekben jogosult eljárni, amelyekre az Alaptörvény, valamint egyéb törvény felhatalmazzák"

"A Kormány tárgyalásokat folytat a bankokkal a devizahitel-szerződésekből fakadó problémák megoldása érdekében, beadványukat továbbítom Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár úr részére"

 

koztarsasagi-elnok-valasz-2013-09-27.png


Tényleg bele kell nyugodnunk abba, hogy ebben az országban csak a bankoknak van hatásköre?