Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.06.04

PSZÁF válasz THM észrevételekre

 PSZÁF Ügyfélszolgálati Főosztály

*Ikt/ref.: 84021-2/2013
Szabó József
Hiteles Mozgalom 
részére

hitelesmozgalom@gmail.com


Tisztelt Szabó József Úr!

Ez úton is köszönjük a teljes hiteldíj mutató (THM) számításával kapcsolatosan a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) számára megküldött észrevételeit. Az Ön által felvetett problémát megvizsgálva a következő tájékoztatást nyújtjuk:

A Hitelkalkulátor program célja, hogy tájékoztatást nyújtson a fogyasztóknak, ha hitelt kívánnak felvenni forintban vagy devizában. A program segítségével saját igényeihez szabottan kiszámolhatják, mekkora törlesztőrészletet fognak fizetni, illetve azok összegét hogyan befolyásolja a kamat vagy az árfolyam változása. A Hitelkalkulátor a széleskörű alkalmazhatóság érdekében tartalmazhat néhány egyszerűsítő feltételt, illetve becslést, így a kapott értékek tájékoztató jellegűek és elsődlegesen orientációs célúak, a kalkulátor tehát hozzávetőleges számszaki információt nyújt. A program által kiszámított adatok nem feltétlenül egyeznek meg az egyes hitelintézetek konkrét és speciális kondíciói alapján a hitelintézet által kiszámított törlesztési adatokkal, azok kizárólag a fogyasztók tájékozódását szolgálják, és nem jelentik azt, hogy ezekkel a feltételekkel lehetne bármely hitelintézetnél hitelt felvenni. Mindez a program előtti tájékoztatóban is feltüntetésre került. A Hitelkalkulátornak továbbá nem célja minden egyes hiteltermék pénzáramának pontos kiszámítása, teljes modellezése, erre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2010. évi CLVIII. törvény sem kötelezi a Felügyeletet.

A teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) számú Korm. rendelet értelmezésére vonatkozó felvetése kapcsán tájékoztatom, hogy a Korm. rendelet 3. § (1) pontja alapján a fogyasztó által a hitelszerződés kapcsán fizetendő összes díjat (kamatot, díjat, jutalékot, költséget és adót), valamint a hitelhez kapcsolódó járulékos szolgáltatások költségeit kell figyelembe venni a THM számításánál. Így fogalmilag kizárt az ügyfél javára jóváírt állami támogatás illetve az ügyfél bevételét képező betéti kamat e körben való figyelembe vétele.
 
A 2010. 06. 10-éig hatályban lévő 41/1997. (III. 5.) Korm. rendeletre vonatkozó kérdésére válaszolva, tájékoztatom, hogy az 2008. 01. 31-ig külön nem rendelkezett a lakáselőtakarékossági szerződéssel vagy életbiztosítási szerződéssel kombinált jelzáloghitel esetén a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj mutató számításáról és közzétételéről. A Korm. rendelet 2008. 02. 1-jétől módosult a következők szerint: „8. § (4) Ha a hitelintézet olyan összetett szolgáltatást kínál, amelynél a visszafizetendő kölcsönösszeg egésze, vagy egy része egy másik szolgáltatás keretében képződik meg az ügyfél befizetéseiből, akkor a THM értékét e befizetések figyelembevételével kell megállapítani. A hitel visszafizetéséhez nem kapcsolódó esetleges többletszolgáltatás díját nem kell figyelembe venni”.

Végezetül felhívom szíves figyelmét arra, hogy a Felügyelet a véleményét kizárólag az Ön által rendelkezésre bocsátott információk alapján alakította ki, így az abban foglalt egyedi jogértelmezés csak az Ön által előadott tényállásra vonatkozik. A Felügyelet véleménye nem tekinthető kötelező erejű állásfoglalásnak, a benne foglaltaknak más hatóságra, illetve a bíróságra nézve nincs kötelező tartalma.

Budapest, 2013. június 04.

Tisztelettel:
Szabadfalvi István
főosztályvezető


a feltett kérdés:
 
NGM válasz: