Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.12

NYÍLT LEVÉL Müller János részére - Magyar Bankszövetség

 Nyílt Levél

 

Müller János Kommunikációs Vezető Tanácsadó részére!

Magyar Bankszövetség

 

 Tisztelt Müller úr!

  

Tegnap esti megbeszélésünk után szeretnék Önnel most pár gondolatot megosztani, értékelve a tegnap elhangzottakat és azokat közölni Önnel, melyekre nem volt már idő.

 Mozgalmunk eddigi tevékenysége folyamán igyekezett feltárni, hogyan, milyen érdekek érvényesüléseként jutottunk el a jelenlegi kilátástalan helyzethez (az erről készült dia összeállításunkat tavasszal már elküldtük a bankszövetségnek is).

 Úgy vélem, hogy a megoldás alapja, hogy a tényekkel és a valósággal tisztában legyünk.

 Egy hasonlattal élve, most egy léket kapott, süllyedő hajón vagyunk, és a hiba elhárítása helyett mégis leginkább úgy viselkedünk, mint a kutyák, ugatunk, csaholunk, vicsorgunk és acsarkodunk egymásra. Ráadásul azok, akiknek nagy köze lehet ahhoz, hogy léket kaptunk, hogy önmagukat igazolják, tovább játsszák a korábban maguknak kiosztott szerepet, és használják az emberiség nagy vívmányait, a Manipulációt, a Marketinget és a Propagandát.

Meggyőződésem, hogy mindannyiunknak a személyes tudását és szakmai tapasztalatát egészen másra és egészen másként kellene használnia.

 A jelenlegi hazai helyzetben már nem fenntarthatók, véleményem szerint azok az állítások, hogy a „deviza” hitel kapcsán a pénzintézetek minden egyes befizetett Ft törlesztést azonnal átváltanak devizára, CHF-re, EUR-ra; hogy minden egyes kihelyezett hitel forint mögött kizárólag emberek megtakarítása áll; hogy a pénzintézetek a hitel folyósításakor CHF alapú hitel esetén rendelkeztek a CHF-fel, EUR esetén pedig EUR-val és a devizát a kölcsönösszeg utalása előtt még át kellett váltani forintra; hogy ez az átváltás jelentős költséggel járt; hogy tisztességes az a szerződés, mely vis maior esetén, kizárólag és korlátlanul egyik félre helyezi önkényesen és rejtve az összes következményt; hogy a pénzintézetek mindig együttműködőek a bajban lévő hitelesekkel és kizárólag az ügyfeleik érdekeit nézik.

 Egyetértünk-e abban, hogy akkor a tisztességes magatartásom, hogy ugyan van lehetőségem számomra előnyt biztosító szerződést kötni, de még sem teszem, mert tudom, hogy ez a velem szerződő félnek, kárt okoz?

Tisztességes eljárás árfolyam kockázatot tartalmazó hitelszerződést kötni úgy, hogy a jövedelemvizsgálat során nincs figyelembe véve egy kedvezőtlen árfolyam változás várható hatása a törlesztő részletre, a hitelfelvevő fizetőképességére?

Tisztességes eljárás 20-30 éves futamidejű hitelszerződést kötni úgy, hogy a bank nem fedezi le az ehhez szükséges pénzt a futamidő egészére, csak pár hónapra, viszont a jelentkező költségeket kizárólag és egyoldalúan csak a hitelfelvevőre hárítja? Az üzlet során keletkező haszon meg természetesen kizárólag a pénzintézeté?

Látható, a valós helyzet az, hogy a hitelfelvevők egyre nagyobb hányada nem képes a pénzintézetek által mesterségesen megnövelt hitel törlesztéseiket visszafizetni, mert az a saját és családjuk megélhetését veszélyezteti. Tudható, családok százezrei lesznek otthontalan nincstelenek, lelki nyomorékok! Az önkormányzatok egyre nagyobb része (melyek az emberek kisebb-nagyobb közösségei), nem képes visszafizetni a felvett adósságaikat, mert az közösség alapvető működését veszélyezteti. Nagyon-nagyon úgy tűnik, hogy az országunk sem tudja visszafizetni az évtizedek alatt felhalmozott államadósságot. Nem azért, mert nem akarja, hanem azért mert már matematikailag képtelenség.

 

Ha kitekintünk országunkból, láthatjuk, ha látni akarjuk, hogy a valós helyzet azonban ennél még sokkal-sokkal súlyosabb, rémisztőbb.

 

A világ szinte összes országa a tartozásaival küszködik, ennek mértéke összesen 43.000 milliárd dollárr (info Economist). Ráadásul a legjelentősebb, a gazdaságilag legfejlettebb országok vannak leginkább eladósodva. Ezek a hitelek még valóban visszafizethetők?

A világ összes előállított terméke és szolgáltatása (GDP) jelenleg 63.000 milliárd dollár (info Világbank). Ön szerint és azok bankárok szerint, akiket Ön képvisel hazánkban, miként lehet kigazdálkodnia az országoknak a törlesztő részleteket és a kamatokat?

Tehát a probléma az egész világot érinti, a teljes Emberiséget.

Valójában az Emberiség hajója kapott léket, és ez a hajó most megállíthatatlanul süllyed.

  

Magyarországon Ön személyesíti meg a legnagyobb hazai hatalmat a pénzintézetek érdekvédelmi szövetségét, a Bankszövetséget. Így most az Ön felelőssége óriási, képes-e, hajlandó-e levelünket megérteni, az üzenetét tovább juttatni? Továbbítani a világunkat valójában uralóknak? El tudja-e érni az elengedhetetlen együttműködést?

A kialakult helyzet három szereplő viselkedésének eredménye, a maximális haszon elérésében érdekelt, ezt minden módon elérni kívánó nemzetközivé vált pénzintézeteknek; a hús-vér emberektől teljesen elszakadt, öntörvényű életét élő politikusoknak, akik ígérgetéseik megvalósíthatatlanságát leplezendő hatalmas hiteleket vettek fel államaiknak és vetettek fel önkormányzataikkal és lakosságukkal; valamint a hitelfelvevők, akiket a saját anyagi fejlődésük előrehozott lehetősége elbódított, óvatlanná tett.

 

Utolsó pillanatok a megoldásra talán még nem múltak el, talán még nem érkeztünk el oda, hogy az emberek elemi életösztöne vegye át az irányítást az értelem és az együttműködés helyett.

 Talán még van lehetőségünk „lecserélni” az Emberiséget zsákutcába juttató, jelenleg a kiutat nem találó eltorzult pénzügyi-társadalmi rendszert.

 Talán még nincs kiírva:

 „Ön vesztett. Nincs több élete – a játszmának vége.”

 Remélem, megtisztel válaszával engem és hiteles társaimat.

   

Üdvözlettel:

  

Szabó József

A Hiteles Mozgalom egyik alapítója

hitelesmozgalom@gmail.com

 

 

Budapest, 2011.11.11.