Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.25

NGM válasz - 2013.11.13.

 Iktsz: NGM/25297/2013

         NGM/18644/2013

 

ngm-logo.jpg

 

 

Tisztelt Fekete László Úr!

 

 

Köszönjük, hogy megtisztelt minket bizalmával és ismételten a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordult a devizahitelekkel kapcsolatos javaslataival, észrevételeivel. Október 14-én és november 9-én küldött leveleiben foglaltakkal kapcsolatban ezúton tájékoztatjuk az alábbiakról.

 

 

Egyetértünk Önnel abban, hogy a bírósági ítéletekre is tekintettel kell lenni a devizahitelesek helyzetének rendezésekor. Az utóbbi időben a devizahitel szerződésekkel kapcsolatban ellentétes bírói döntések születtek. Úgy gondoljuk, érdemes várni a Kúria esetleges jogegységi döntésére a devizahiteleseket segítő további javaslatok ismertetése előtt. A jogi feltételek tisztázódása után célszerű a kérdést gazdaságilag is rendezni.

 

 

Az árfolyamgát rendszer működését a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szabályozza. A törvény rögzíti a mentesített követelésrész összegének állami megtérítését is. A pénzügyi intézmények elszámolásának részletszabályait a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítését érintő megtérítésről és a közszférában dolgozók támogatásáról szóló 57/2012. (III. 30.) Korm. rendelet határozza meg.

 

 

A Bankszövetség eddig megküldött javaslataival kapcsolatban megjegyezzük, hogy azok véleményünk szerint jelenleg még nem alkalmasak arra, hogy a jogszabályi szintű módosítás hátterét képezzék, a bankoknak tovább kellene dolgozniuk álláspontjukon.

A Bankszövetség javaslatait nem a Minisztériumnak, hanem a Bankszövetségnek kellene nyilvánosságra hoznia és konzultációt folytatni róla az érintettekkel.

 

 

Üdvözlettel

Ügyfélszolgálati Információs Iroda

Nemzetgazdasági Minisztérium

ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu


 

ui: az elküldött levelünk:

 

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-az-ngm-nek---2013.11.09..html