Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.02

MNB válasz a Rogán levélre

mnb--valasz-rogan-levelre---kep.png

 

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELMI KÖZPONT

 

Iktatószám: 10783-2/2016  

Tisztelt Szabó József ügyvezető úr!

 

2016.01.13. napján érkezett elektronikus levelének mellékleteként tájékoztatásul megküldte Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök részére, a deviza alapú hitelezés tárgykörében írt levelet.

 

Ebben a levélben az az állítás szerepel, hogy a „pénzintézetek a tájékoztató leveleket és a kikért részletes elszámolásokat hiányosan, a számítások számszaki ellenőrzéshez szándékosan túlbonyolítva, elégtelen, feldolgozhatatlan és a szükséges magyarázatok és képletek nélkül küldték meg, amelyre az MNB a füle botját sem mozdította.”

 

megj: a levelet a honlapunkon közel 6.000 személy olvasta, és rajtunk kívül több százan elküldték. A levél, amire az MNB hivatkozik:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/tisztelt-rogan-antal-ur-.html

 

Tájékoztatjuk, hogy az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így többek között az elszámolási értesítők megfelelő és határidőben történő megküldésére is, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal és határozottan fellép azok megszüntetése érdekében. A témát érintően példaként néhány sajtóközleményünket az alábbi linken tekintheti meg:

 

· http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-evi-sajtokozlemenyek/birsag-a-banif-plus-zrt-nek-kesedelmes-elszamolas-miatt

 

· http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-evi-sajtokozlemenyek/jegybanki-vizsgalat-egyes-arfolyamgatas-elszamolasok-miatt

 

· http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-evi-sajtokozlemenyek/ujabb-felugyeleti-birsagok-az-elszamolasok-kesedelmes-megkuldese-miatt

 

Az elszámolási értesítők tartalmát, a – jelentős mennyiségű adat ellenére – leginkább közérthető formáját az MNB 20-22 fogyasztóvédelmi civil szervezettel közösen alakította ki, a pénzügyi intézmények számára kötött formátumban és tartalommal. Erről sajtóközleményünket itt tekintheti meg:

 

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-evi-sajtokozlemenyek/intenziv-jegybanki-tajekoztatas-es-segitsegnyujtas-az-elszamolashoz

 

Az MNB az elszámolások lebonyolítását megelőzően azt is vizsgálta, hogy a piaci szereplők az MNB vonatkozó rendelete módszertanának megfelelően alakították-e ki az elszámolási alapelveket, és a számítási algoritmusokat. Az esetenkénti (a jogszabályoknak ellentmondó) módszertani eltéréseket a jegybank haladéktalanul korrigáltatta az intézményekkel. Bár az MNB előzetes módszertani vizsgálata nem jelenti a felügyelt intézmények elszámolási módszertanának engedélyezését, auditálását, az előzetes vizsgálat a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező hitelintézeteknél, a jelentős aránnyal bíró, az érintett ügyletek kiemelkedő részét lefedő szerződés-típusok esetében már lezárult, s megállapította, hogy a vizsgált esetekben a bankok megfelelően ültették át az elszámolási képletet. A vizsgálattal érintett pénzügyi intézményeket és kölcsönszerződés típusokat a témában megjelent MNB sajtóközlemény melléklete tartalmazza: 

http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2015-evi-sajtokozlemenyek/az-elszamolas-szamitasi-modszertanat-is-vizsgalja-az-mnb

 

A pénzügyi szektor átfogó vizsgálatán és ellenőrzésén túl az MNB az egyedi ügyfélmegkeresésekre adott válaszokkal is támogatja a fogyasztókat jogaik érvényesítésében. Részletes elszámolásokkal kapcsolatban tájékoztatást nyújtott többek között a részletes elszámolás igénylésére vonatkozó szabályokról, a jogorvoslati határidőkről és lehetőségekről. A tájékoztatás kiterjedt a jegybankkal együttműködő Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat (PTI) elérhetőségérére is, mivel a PTI munkatársai az iratok áttanulmányozása alapján személyre szabott tanácsokkal tudták ellátni a hozzájuk forduló ügyfeleket.

 

Az MNB honlapján megtalálható számtalan tájékoztató anyag, Navigátor Füzet, GYIK és sajtóanyag támogatja az érintetteket a tájékozódásban.  Ezeket az alábbi linkre kattintva tekintheti meg : 

http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/vezeto-hirek/elszamolasi-es-forintositasi-informaciok.

 

A pénzügyi intézményeket az MNB által kibocsátott rendeletek kötelezték arra, hogy honlapjukon egységes formában, figyelemfelkeltésre alkalmas módon tüntessék fel az elszámolási és forintosítási információkat, továbbá arra, hogy honlapjukról az MNB honlapján található formanyomtatványok elérhetőek legyenek, ezzel is biztosítva a fogyasztók számára az egységes és pontos tájékoztatást.

 

Mindezekre figyelemmel a levélben szereplő hivatkozott, az MNB-re vonatkozó kijelentés minden alapot nélkülöz.

 

Kérjük tájékoztatásunk tudomásulvételét.

Üdvözlettel:

Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

 

 

megj:

Nézzük csak, azért van minden rendben mert az MNB már több közleményt is kiadott, hogy minden rendben - kiváló érvelés! No persze, nem hívtak meg egy konzultációra, hogy beszéljük át a tényleges problémákat.

 

 Javasoltunk találkozót:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/level-a-fogyasztovedelemert-felelos-allamtitkar-helyettesnek.html

 

 Néhány elküldött tényleges probléma:

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/orbitalis-hibak-az-elszamolasokban.html