Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.06.16

Miért nem egységes megoldást választottak 2011-ben?

mest-kerd---kep-01.png

 

Tisztelt Elnök Úr!

Az Alaptörvény 7. cikk (1)-(2) bekezdése, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Az írásbeli választ igénylő kérdés címzettje: Orbán Viktor, miniszterelnök

Az írásbeli választ igénylő kérdés címe: "Miért nem egységes megoldást választottak, hiszen a bankok mindenkit becsaptak és megtévesztettek? Miért csak a jobb anyagi helyzetben lévőkön segítettek 2011-ben?"

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

2011-ben még a Fidesz is rendszeresen kimondta, hogy a bankok becsapták, megtévesztették ügyfeleiket, később azonban olyan törvényeket hoztak, amelyekről kiderült, hogy valójában nem adósmentő, hanem „szerződésmentő” csomagok voltak és csak nyomokban tartalmaztak fogyasztóvédelmi elemeket.

 

Csak egy egységes megoldással lehet segíteni a devizakárosultakon. Ezért van szükség egy új banki elszámoltatásra, a végrehajtások felfüggesztésére, továbbá fel kell mondani az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodást. Ebben a szerződésben ugyanis Önök azt vállalták, hogy a bankoknak egy fillérjébe sem fog kerülni a szerződések forintosítása, nem nehezítik meg a kilakoltatásokat, és nem hoznak olyan törvényeket, amelyek csökkentenék a bankok profitját. Ha ez a szerződés érvényben marad, akkor magyar családok tízezrei fognak még az utcára kerülni.

 

Tekintettel arra, hogy a 2011-es végtörlesztéssel is leginkább csak azok tudtak élni, akiknek volt megtakarításuk, volt értékesíthető vagyontárgyuk, vagy forint hitelt vettek fel, Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 7. cikkében biztosított jogommal élve az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 124. § (1) bekezdése alapján kérdezem, hogy miért nem egységes megoldást választottak? Miért csak a jobb anyagi helyzetben lévőkön segítettek 2011-ben?

 

Várom megtisztelő válaszát!

 

Budapest, 2019. június 14.

 

Mesterházy Attila

országgyűlési képviselő

MSZP

 

 

https://www.parlament.hu/irom41/06511/06511.pdf