Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.10.12

levél Varga Mihály miniszter úrnak 2013-10-12

 Tisztelt Varga Mihály Miniszter úr!

                  Tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium!

 

 

A szeptember 10.-én kelt válaszlevelükben tájékoztattak bennünket (NMG 18644/2/2013) hogy a devizahitelezés (devizakölcsön és deviza elszámolású forintkölcsön) problémáját úgy kívánják megoldani, hogy a bankok és az adósok egyezzenek meg egymással:

 

 „A kormány véleménye szerint a bankoknak a jelenlegi helyzetben önként kellene módosítaniuk devizahitel szerződéseiket annak érdekében, hogy az árfolyamváltozásból eredő terhek ne teljes egészében a hiteladósra háruljanak. Jelenleg azt várja a kormány a pénzintézetektől, hogy üljenek le a devizahitelesek képviselőivel és egyezzenek meg velük.” 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/ngm--valasz----2013.09.10.html

 

Levélben kértük a Minisztériumtól (és korábban a Bankszövetségtől is) a korábban elkészített és átadott bankszövetségi megoldási javaslatokat. Sajnos erre sem a Bankszövetség sem a Minisztérium nem volt hajlandó (NGM/22109/2013).

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/ngm-valasz---kertuk-a-bankszovetseg-megoldasi-tervezetet.html

 

Szeretnénk tájékoztatni a miniszter urat és a Minisztériumot, hogy a Bankszövetségnek egyáltalán nincs szándékában tárgyalni, az egyértelmű kormányzati nyomásra csak arra volt hajlandó, hogy néhány civil szervezetet meghallgasson. A meghallgatáson, és az azóta eltelt időben, semmi jelét nem látjuk annak, hogy a bankrendszer bármiben is vállalna felelősséget. A meghallgatáson semmilyen elképzelést, megoldási javaslatot nem tárt elénk. A Bankszövetség a tárgyalási szándék jelét sem mutatja.

 https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/velemenyunk--allaspontunk/bankszovetsegnel--nem-lehet-addig-targyalasokat-folytatni....html

 

Több alkalommal kértük a Minisztériumot, hogy ne csak a Bankszövetséggel tárgyaljon, hanem az érintettekkel is. Sajnos hiába javasoljuk ezt már évek óta.

Számunkra nem csak a Bankszövetség, hanem a Kormány hozzáállása is csalódás.

 

„Csalódás, ahogy a bankok ehhez a problémához hozzáállnak" - Varga Mihály miniszter

 

 

ngm-13.10.12---varga.png

 

http://nol.hu/gazdasag/20131012-csalodas_a_bankok_hozzaallasa?ref=sso

 

A Kormány és a Minisztérium éveken keresztül minden esetben fenntartás nélkül elfogadta a Bankszövetség, a bankok vezetőinek valótlan állításait. A Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságának 2013. február 25.-i ülésén a Minisztérium munkatársai is részt vettek. A bizottsági ülésén már felhívtuk a figyelmet a bankrendszer valótlan állításaira (mellékeljük a hozzászólást).

 

 

ngm-13.10.12---01.png

ngm-13.10.12---02.png

ngm-13.10.12---03.png

ngm-13.10.12---04.png

ngm-13.10.12---05.png

 

A bizottsági ülésen jeleztük februárban azt is, hogy a Minisztérium több mint egy éve nem válaszol a kérdéseinkre. Választ azóta sem kaptunk felvetéseinkre a Minisztériumtól.

 

Kérjük ismételten a Minisztériumot, hogy bocsássák a rendelkezésünkre a Bankszövetség által kidolgozott és korábban átadott megoldási javaslatokat.

 

Kérjük ismételten, hogy a devizahiteles érdekvédőket vonja be a Minisztérium a megoldások kidolgozásába.

 

Ne essen a Minisztérium, a Kormány abba a hibába (mint pl. az árfolyamgát előkészítése során), hogy nem veszi figyelembe a bírósági ítéletek következményeit.

 

Ezek a szerződések semmisek, ezért a megoldás kizárólag ennek a ténynek a megállapításán alapulhat.

 

Sem időben, sem a hitel célját illetően nem szabad különbséget tenni a szerződések között.

 

November elsejéig még van egy kis idő, hogy kiküszöböljék azt a csorbát, amit a sok éves érdemi munkát végző civil szervezetek véleményének semmibevételével okoztak.

 

Elfogadhatatlan az a titkolódzás ami már hetek óta tart, családok százezreinek megélhetéséről, életéről van szó.

 

Elvárjuk, hogy a Minisztérium felnőttként kezelje a magyar társadalmat. Elengedhetetlen, hogy a Minisztérium megismerje a problémák gyökerét, majd őszintén ismertesse ezeket a széles közvéleménnyel.

 

Véleményünk szerint az őszinteség ott kezdődik, hogy a továbbiakban a Minisztérium nem a „devizahitelesek megmentéséről” fog beszélni. Mindannyian tudjuk, hogy nem erről van szó.

 

Üdvözlettel:

 

Fekete László és Szabó József

Hiteles Mozgalom