Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.09

Levél az NGM-nek - 2013.11.09.

 Tisztelt Nemzetgazdasági Minisztérium!

 

ngm-13.10.12---varga.png 

 

 

A deviza nyilvántartású forintkölcsönök vonatkozásában több jogerős bírósági ítélet kimondta, hogy a bankok követelése nem, vagy nem teljes egészében jogos. Önök folyamatosan közpénz kifizetését engedélyezik az Államkincstárnak az árfolyamgát során ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban a bankok részére (ráadásul a bankok ellenőrizetlen bemondása alapján). A problémát már jeleztük az Állami Számvevőszéknek.

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/allami-szamvevoszek---atfogo-vizsgalat-kezdemenyezese.html

 

 

Kérdéseink:

1. Mérlegelték-e már hogy ezeket a kifizetéseket felfüggesszék a bírósági ítéletek ismeretében.  Ha nem mérlegelték még, akkor ennek a mulasztásnak mi az oka?

 

 

 

2. Abban az esetben, ha bíróság előtt bebizonyosodik az, hogy a banki követeléseknek csak egy része jogos, abban az esetben vissza fogják-e kérni a bankoktól az árfolyamgát során jogtalanul kifizetett összegeket?

 

 

 

3. A sajtóban megjelenő hírekből tudjuk, hogy a Magyar Állam több tízmilliárdos lejárt – nem megkifogásolt, tehát jogosan követelt – tartozással bír a beszállítói felé. Szemben ezzel, amikor a bankok támasztanak – minden bizonnyal jogtalan – követelést, akkor a kifizetés határidőre megtörténik. 
A jogos követelések tehát váratnak magukra, a minden bizonnyal jogtalanok pedig kifizetésre kerülnek. Véleményünk szerint a bankok is várhatnának a pénzre, ahogyan sokan mások is várnak.

Miért élvez a bankszektor ilyen elfogadhatatlanul megkülönböztetett bánásmódot a többi vállalkozáshoz képest?

 

 

 

Üdvözlettel:

 

Fekete László

Hiteles Mozgalom